Naša su najveća snaga motivirani i obučeni vojnici

Brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade: ” Zaštita nacionalnih interesa uvijek će nam biti primarna zadaća, ali tu bih naglasio kako se sigurnost naše domovine ne brani samo na našim granicama. U više sam se navrata uvjerio kako je Republika Hrvatska pouzdan partner i saveznik, a kao sudionik dviju misija u Afganistanu imao sam priliku i osobno se uvjeriti u visoku profesionalnost hrvatskog vojnika u međunarodnom okruženju. Prepoznatljivi smo kao vjerodostojni vojnici spremni odgovoriti na sve izazove, što naši partneri iznimno cijene, a mene čini ponosnim pripadnikom Hrvatske pobjedničke vojske…”

Početkom travnja jedna od najvećih postrojbi Hrvatske vojske, Gardijska mehanizirana brigada (GMBR), obilježit će 14. obljetnicu ustrojavanja. Tim povodom razgovarali smo s njezinim zapovjednikom brigadirom Draženom Resslerom o nastavku opremanja BOV-a Patria daljinski upravljanom oružnom stanicom 30 mm, glavnim obučnim događajima u ovoj godini, održavanju borbene spremnosti u vrijeme pandemije, ali i o angažmanu postrojbi GMBR-a u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i na području Banovine.

Jedan od rijetkih obučnih događaja prošle godine bila je vježba Spremnost, na kojoj su prezentirane paljbene sposobnosti BOV-a Patria opremljenog daljinski upravljanom oružnom stanicom UT30MK2 CRO. Možete li se osvrnuti na tu aktivnost?

Krajem rujna prošle godine na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju provedena je vojna vježba Spremnost 20 na kojoj su primarno ocijenjene deklarirane snage HKoV-a, ali na kojoj je održana i prezentacija paljbenih sposobnosti novog sustava BOV Patria CRO30L. Radi se o jednom, trenutačno najboljem sustavu koji se može naći na tržištu, te sustavu iznimne vatrene moći, koja se očituje kroz mogućnost kombiniranja triju vrsta naoružanja: automatskog topa MK 44S 30 mm, spregnute strojnice M 204 kalibra 7,62 × 51 te lansera protuoklopnog raketnog sustava Spike LR. Također, BOV Patria 30 L opremljen je najmodernijim sustavom upravljanja vatrom, što ga čini pouzdanim, preciznim i moćnim naoružanjem. Zasad je Gardijska mehanizirana brigada opremljena sa sedam BOV-a Patria 30 L raspoređenih u 1. mb Tigrovi, 2. mb Gromovi i 3. mb Pauci, a uskoro će i osmi sustav biti uveden u operativnu uporabu.

Je li ta nova sposobnost implementirana u postrojbe GMBR-a? Jesu li pripadnici obučeni i uvježbani za operativnu uporabu takvih “pojačanih” vozila Patria?

Za rukovanje tim sustavom proveli smo tri vrste obuke. Dakako, najvažnija je obuka operatera i instruktora, ali ne manje važna je i obuka mehaničara za održavanje sustava, kao i obuka tehnologa. Naglasio bih kako smo i na spomenutoj vojnoj vježbi Spremnost 20 pokazali da smo obučeni i uvježbani suvereno upravljati tim sustavom.

Kakvi su planovi za ovu godinu kad je riječ o opremanju BOV-a Patria? Nastavlja li se njihovo opremanje daljinski upravljanom oružnom stanicom 30 mm?

Nadamo se da će se projekt opremanja Patria nastaviti jer je on, među ostalim, ključan i za daljnji razvoj NATO-ovih Ciljeva sposobnosti koje mi, pripadnici GMBR-a, nastavljamo razvijati.

Kojim će se još sredstvima GMBR opremati?

Ono što očekujemo opremanje je i ugradnja DUOS-a na BOV Patria i simulator za njega te modifikacija BOV-a Patria ABG-om 40 mm. Očekujemo i opremanje puškostrojnicama u kalibru 5,56 × 45 i 7,62 × 51. Nastavkom opremanja podigli bismo razinu obučenosti, znatno povećali sposobnosti, pa tako i spremnost naše postrojbe. Veseli činjenica kako je opremanje navedenim sredstvima predviđeno Planom nabave za 2021. godinu.

Koji je glavni ovogodišnji obučni događaj GMBR-a?

Glavni je obučni događaj GMBR-a vojna vježba Udar 21, koja će biti provedena u listopadu. Primarni je cilj vježbe ocjenjivanje deklariranih snaga, točnije Borbene grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP II), čiji je nositelj 2. mb Gromovi. Kako bismo stvorili preduvjete za provedbu tako kompleksne vježbe, nedavno smo uspješno završili računalno potpomognutu vježbu (RPV) Grom 21, a u tijeku je planski proces kroz koji će se izraditi i pripremiti sva potrebna dokumentacija za kvalitetnu provedbu vježbe te počinjemo ocjenjivanje satnija. Već u travnju planiramo ocijeniti jednu satniju na vježbi na zemljištu (VNZ) Grom 21. No, slijedi također i niz domaćih i inozemnih vježbi koje ćemo iskoristiti za kvalitetnu pripremu našeg glavnog ovogodišnjeg obučnog događaja.

 GMBR je brigada koja generira snage za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama i vježbama. Koje međunarodne misije i operacije očekuju pripadnike GMBR-a i koje će postrojbe u njima sudjelovati?

Moram naglasiti da sam posebno ponosan na dosadašnji i više nego profesionalan angažman pripadnica i pripadnika GMBR-a u međunarodnim vojnim operacijama i misijama. Posebno bih naglasio sudjelovanje u misiji ISAF, kasnije Odlučna potpora u Afganistanu, kao i sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi i Poljskoj. Smatram kako i dalje treba pridonositi međunarodnoj sigurnosti, za što će nam se uskoro pružiti prilika. Naime, planira se u operaciju KFOR uputiti satniju iz sastava Motorizirane bojne Vukovi.

Jeste li zadovoljni kako pripadnici Brigade izvršavaju zadaće koje proizlaze iz članstva u NATO-u i EU-u?

Zaštita nacionalnih interesa uvijek će nam biti primarna zadaća, ali tu bih naglasio kako se sigurnost naše domovine ne brani samo na našim granicama. U više sam se navrata uvjerio kako je Republika Hrvatska pouzdan partner i saveznik, a kao sudionik dviju misija u Afganistanu imao sam priliku i osobno se uvjeriti u visoku profesionalnost hrvatskog vojnika u međunarodnom okruženju. Prepoznatljivi smo kao vjerodostojni vojnici spremni odgovoriti na sve izazove, što naši partneri iznimno cijene, a mene čini ponosnim pripadnikom Hrvatske pobjedničke vojske.

S obzirom na aktualnu pandemiju koronavirusa zbog koje su znatno smanjene aktivnosti u postrojbama Hrvatske vojske, kako u Brigadi održavate borbenu spremnost?

Nismo si ni u jednom trenutku dopustili da nam borbena spremnost bude narušena. Činjenica je da je prošle godine došlo do smanjivanja aktivnosti, posebno vojnih vježbi na zemljištu, no mi smo stoga povećali broj računalno potpomognutih vježbi, a obučne aktivnosti usmjerili na razinu vod-satnija. Ove se godine, polako ali sigurno, vraćamo u ritam koji smo imali prije pandemije. Kao što sam rekao, uskoro nam slijedi VNZ Grom 21 na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju na kojoj će sudjelovati više od 200 pripadnika GMBR-a. Potom slijedi MVV Immediate Response također na spomenutom vojnom poligonu te MVV Brave Warrior u Mađarskoj. Mi ćemo, naravno, i dalje na svim aktivnostima nastaviti poštivati sve mjere koje je propisao HZJZ i zapovjedio zapovjednik HKoV-a.

Pripadnici postrojbi GMBR-a među prvima su se uključili u sanaciju posljedica katastrofalnih potresa onog koji je pogodio Zagreb, a zatim i onog na području Sisačko-moslavačke županije. Kako ocjenjujete njihov angažman i općenito suradnju s civilnim institucijama?

Nakon potresa u Zagrebu pripadnici GMBR-a bili su u roku od samo tri sata angažirani u užem centru grada sa zadaćom pružanja pomoći stradalom stanovništvu te čišćenja prometnica kako bi gradskim službama omogućili nesmetano funkcioniranje. Vrlo brzo priključile su nam se i ostale postrojbe HKoV-a – GOMBR, Inženjerijska pukovnija i Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane. Iako je Zagreb kao glavni grad svima nama u srcu, moram priznati da nas je potres u Petrinji emotivno puno više pogodio zbog same činjenice da je Petrinja dom 1. mb Tigrovi i 2. mb Gromovi pa samim tim i GMBR-a. Taj smo put samo 20 minuta nakon potresa već bili u gradu i pomagali u izvlačenju ljudi iz ruševina i bili na raspolaganju civilnim institucijama, s kojima je suradnja od početka bila odlična. Naglasio bih da smo i vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji odmah stavili na raspolaganje svim potresom pogođenim građanima, uključujući i petrinjski Dom za starije i nemoćne čijim smo korisnicima pružali svu potrebnu pomoć tijekom boravka u vojarni. Hrvatska vojska postavila je stotine stambenih jedinica u Petrinji i Glini i na njihovu širem području te smo još uvijek u potpori radu Nacionalnog stožera, koji je smješten u spomenutoj vojarni. Treba napomenuti kako smo pružali nesebičnu pomoć civilnim institucijama kad su u pitanju i druge elementarne nepogode, kao što je gašenje požara na jugu Lijepe Naše ili katastrofalne poplave u ravnoj nam Slavoniji. Moram reći da je u tim katastrofalnim događajima naša reakcija uvijek bila zadivljujuća, a posebno sam ponosan na činjenicu kako smo se svi skupa bespogovorno i beskompromisno stavili na raspolaganje našem narodu, koji u našoj odori vidi sigurnost i samopouzdanje.

Jesu li u planu infrastrukturni zahvati u objektima i prostorima vojarni u kojima djeluju pripadnici GMBR-a?

Naša je stalna zadaća podizanje standarda života i rada pripadnika GMBR-a. Uskoro očekujemo preuzimanje objekta br. 1 u vojarni “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu, koji je u cijelosti preuređen. U tijeku su radovi na objektu br. 10 u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi” u Gospiću te smo počeli inženjerijske radove na vojnom poligonu “Josip Markić” u Kninu kako bismo u skoroj budućnosti podigli kvalitetu života i rada tijekom obuke i vježbi.

U kojoj je fazi proces modernizacije i nadogradnje vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji koja je svojedobno nazvana “vojarnom za XXI. stoljeće”?

Proces u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” na naše se zadovoljstvo nastavlja. Uskoro očekujemo i preuzimanje objekta 1.3 A i 1.3 B koji će služiti za smještaj vojnika. Nedavno smo preuzeli novoizgrađene sportske objekte te uskoro očekujemo početak gradnje sanitetskog objekta u kojem će biti smješten Role 1. Vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” zasigurno je najbolja vojarna u OSRH kad govorimo o standardu života i rada naših pripadnika.

Kako ćete obilježiti 14. obljetnicu ustrojavanja GMBR-a?

Dopustite mi na ovom vašem pitanju malu digresiju te da iskoristim priliku kako bih svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, pripadnicama i pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade uputio iskrene čestitke povodom 14. obljetnice njezina ustrojavanja. Prije svega ćemo se prisjetiti naših 828 poginulih Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova, kao i svih naših poginulih, nestalih i stradalih hrvatskih branitelja. Nažalost, zbog pandemije nismo u mogućnosti proslaviti obljetnicu onako kako bismo željeli, ali uvjeravam vas da će biti dostojanstveno i na ponos svih nas.

Kakva je popunjenost GMBR-a?

Uglavnom smo govorili o modernizaciji, opremanju i razvoju infrastrukture, no dopustite mi posebno naglasiti činjenicu kako je prije svega čovjek taj najvredniji i najbitniji dio našeg sustava. Ništa spomenuto neće funkcionirati bez obučenog i motiviranog vojnika. Mladi su naraštaji potrebni Hrvatskoj vojsci, a smatram da interes za vojsku postoji. Mladi ljudi prepoznaju da je vojska institucija koja zainteresiranom čovjeku može pružiti dovoljno izazova, ali i dovoljno mogućnosti za usavršavanje i napredovanje. Zadnjih godina postrojba se znatno popunila po svim kategorijama, što je još jedno dodatno jamstvo njezine spremnosti za izvršavanje zadaća, bile one planirane ili nametnute.

Koliko je u postrojbi još pripadnika sudionika Domovinskog rata? Koliko im njihovo iskustvo koristi u današnjem radu?

Trenutačno je u GMBR-u aktivno 425 pripadnika sudionika Domovinskog rata. Radi se u najvećem dijelu o dočasnicima i časnicima, čiji je doprinos nemjerljiv i to ponajviše zbog njihova znanja i iskustva stečena u Domovinskom ratu koja beskompromisno prenose na mlađe generacije. Budemo li sačuvali duh i moral koji smo imali u Domovinskom ratu, ne trebamo se bojati za budućnost Lijepe Naše.


pukovnik Krešimir Kršinić, zapovjednik 1. mb Tigrovi

Već dvadesetak minuta od potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju, snage Hrvatske vojske pomagale su stradalom stanovništvu. U tim prvim trenucima to su bile isključivo snage GMBR-a: 1. mb Tigrovi te 2. mb Gromovi. Odmah smo počeli izvlačenje stradalih, pomagali civilnim institucijama te čistili ključne prometnice i prilaze. Zahvalio bih svim pripadnicima Hrvatske vojske, a pogotovo pripadnicima GMBR-a, na velikoj požrtvovnosti koju su pokazali u tim najkritičnijim satima.


natporučnik Robert Kurevija, zapovjednik satnije, mb Vukovi

Kao zapovjednik satnije iznimno sam ponosan što mi je dodijeljena zadaća vođenja motorizirane satnije u međunarodnoj vojnoj operaciji KFOR na Kosovu. Pripadnici mb Vukovi motivirani su te spremni čekamo izmještaj u područje operacije kako bismo svojim radom dokazali u međunarodnom okruženju spremnost pripadnika GMBR-a za izvršenje postavljene zadaće.


natporučnik Igor Palajsa, zapovjednik 3. satnije 2. mb Gromovi

Nakon katastrofalnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji po dolasku u centar Petrinje pripadnici Gromova krenuli su u raščišćavanje ulica i zbrinjavanje stradalih. Sudjelovali smo i u izvlačenju stradalih ispod ruševina te njihovu zbrinjavanju, kao i zbrinjavanju svih onih koji su ostali bez domova, usmjeravajući ih u vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović”. U tim teškim trenucima suosjećao sam sa svima koji su izgubili svoje domove, ali u isto sam vrijeme bio izrazito ponosan na svoje pripadnike, koji su davali sve od sebe kako bi na bilo koji način pomogli te još jednom pokazali kako je Hrvatska vojska uvijek na raspolaganju svojem narodu


pozornica Antonija Sadiković, Zapovjedništvo GMBR-a

U GMBR sam došla prije 15 godina nakon završenog dragovoljnog vojnog osposobljavanja, a specijalističku vojnu obuku prošla sam u PZO-u. U postrojbi još uvijek imamo sudionike Domovinskog rata, ali puno je i onih mlađih. Čast su i ponos postrojbe. Ponosna sam što sam dio ove Brigade.


narednik Marin Križanac, prvi dočasnik 1. mehanizirane satnije 3. mb Pauci

U postrojbi sam od 2005. Bio sam u dvije misije u Afganistanu, 2007. i 2016., te jednoj u Litvi, 2020. godine. U Hrvatsku vojsku ušao sam zbog izazova i želje za dokazivanjem samom sebi te kako bih preispitao svoje granice i mogućnosti. Sudjelovanje u misijama također mi je bilo izazov, novi način života, preispitivanje samog sebe te rad na zajedništvu u postrojbi. Zajedništvo koje se postiže radom u području operacije ne može nadomjestiti niti jedna obuka.


general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

 Gardijska oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR) i Gardijska mehanizirana brigada (GMBR) glavne su manevarske postrojbe Hrvatske vojske i njezina udarna snaga. Borbena sredstva kojima su opremljene, prije svega tenkovi M-84 i oklopna vozila Patria, osiguravaju veliku paljbenu moć i sposobnost manevra, stoga su te postrojbe okosnica Hrvatske vojske u izvršavanju misije očuvanja teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske.

U proteklih 14 godina, otkad su ustrojene na temeljima gardijskih brigada iz Domovinskog rata: 1. gbr Tigrovi, 2. gbr Gromovi, 3. gbr Kune, 4. gbr Pauci, 5. gbr Sokolovi, 7. gbr Pume i 9. gbr Vukovi, GOMBR i GMBR provele su brojne obučne i vježbovne aktivnosti u zemlji i inozemstvu. Njihovi su pripadnici i postrojbe sudjelovali u NATO-ovim operacijama ISAF i Odlučna potpora u Afganistanu, u UN-ovoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni i u NATO-ovim aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi. U tim međunarodnim operacijama i misijama potvrđene su njihove sposobnosti i spremnost za provedbu dodijeljenih misija. Doprinos međunarodnoj sigurnosti traje i dalje pa tako obje brigade nastavljaju sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, a u pripremi su i za sudjelovanje u operaciji KFOR na Kosovu. 

Osim klasičnih vojnih zadaća, GOMBR i GMBR važan su doprinos dale i u zadaćama pomoći civilnim institucijama i stanovništvu u odgovoru na katastrofe. Prisjetimo se samo katastrofalnih poplava koje su 2014. pogodile istočnu Slavoniju. U odgovoru na posljedice te katastrofe Gardijska oklopno-mehanizirana brigada bila je glavni provoditelj zadaća. S druge strane, Gardijska mehanizirana brigada prva je odgovorila na posljedice katastrofalnih potresa u Zagrebu i na Banovini.

U Hrvatskoj kopnenoj vojsci, pa tako i u GMBR-u i GOMBR-u, posebna se pozornost posvećuje razvoju ljudskih potencijala i brizi o pripadnicima postrojbe. Kad kažemo da su ljudi naša najveća snaga, onda to zbilja i mislimo te stoga veliku važnost pridajemo konstantnoj obuci i usavršavanju. Osim obuke i usavršavanja, neprestano radimo i na poboljšanju uvjeta života i rada u vojnim instalacijama.

Pripadnice i pripadnici GMBR-a i GOMBR-a dosadašnjim su radom pokazali motiviranost i usredotočenost na zadaće, koje su izvršili točno i kvalitetno. Uvjeren sam da će to činiti i ubuduće.

Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović