Test vještine, spremnosti i obučenosti

Šest najboljih posada BOV-a Patria i 15 najspremnijih tročlanih borbenih timova natjecali su se povodom obilježavanja 15. obljetnice GMBR-a, a ukupni pobjednici natjecanja i dobitnici pehara bili su pripadnici 3. mb Pauci

U povodu obilježavanja 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u vojarni ”4. gardijske brigade Pauci“ te na vojnom poligonu ”Josip Markić“ u Kninu šest najboljih posada BOV-a Patria mehaniziranih bojni iz sastava GMBR-a te 15 borbenih timova sudjelovali su 29. ožujka na završnom natjecanju za najbolju posadu brigade.

Svoju vještinu, uigranost, spretnost i poznavanje svih procedura formacijske tročlane posade iz 1. mb Tigrovi, 2. mb Gromovi i 3. mb Pauci demonstrirali su u osam taktičkih zadaća. Najbolje rezultate postigla je posada iz 3. mb Pauci u sastavu: skupnik Ante Cvitanović (zapovjednik vozila), razvodnik Ivan Tomić (operater DUOS-a) i razvodnik Boris Bitunjac (vozač). Zapovjedniku vozila prijelazni pehar predao je na središnjoj svečanosti obilježavanja obljetnice brigade predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović.

 Izlučna nadmetanja

Istodobno je održano i natjecanje 15 najspremnijih tročlanih borbenih timova koji su svoje mjesto na završnom natjecanju izborili izlučnim nadmetanjem u postrojbama GMBR-a iz Petrinje, Gospića, Vinkovaca, Benkovca, Knina i Sinja. Discipline u kojima su se timovi tijekom dva dana nadmetali: prelaženje pješačkih prepreka, bacanje bombe te svladavanje poligona sa sedam taktičkih zadaća na vojnom poligonu ”Josip Markić“ kod Knina.

Svi pripadnici GMBR-a pokazali su pojedinačnu sposobnost prelaženja pješačkih prepreka i bacanja ručne bombe bez dodatne opreme, a potom su, opremljeni jurišnom puškom VHS D-2, borbenom naprtnjačom s 12 kilograma tereta i ostalom taktičkom i zaštitnom opremom zajednički svladavali stazu dugu oko 15 kilometara. Gađanje trenutačnog cilja iz jurišne puške, rastavljanje puške, svladavanje kontaminiranog područja, zbrinjavanje ranjenika, orijentacijsko trčanje, gađanje ciljeva iz AT-4 uz uporabu sustava MILES i piropatrona bile su discipline koje su na realističan način testirale psihofizičku spremnost i obučenost pripadnika GMBR-a, a strmine planine Dinare dodatno su otežali njihovu zadaću. Prema propozicijama natjecanja svaku pojedinačnu pogrešku tim je morao kompenzirati kaznenim istrčavanjem zadane dionice ili kaznenim vremenom čekanja na radnim točkama.

Preciznost u zadaćama

Svi su pripadnici uspješno svladali sve postavljene zadaće, a najbolji su bili pripadnici 3. mb Pauci koji su na matičnom vojnom poligonu ”Josip Markić“ najmanje griješili. Ukupni pobjednici natjecanja i dobitnici pehara bili su Pauci. Svoje su timove izvrsno izbalansirali, posebno u svladavanju pješačkih prepreka i kroz preciznost na zadaćama gađanja ciljeva iz puške i AT-4, a među njima posebno se istaknula ekipa u sastavu vojnik Stipe Protrka – vođa ekipe, vojnikinja Matea Nikolac i vojnikinja Andrea Žižić-Gašo.

Natjecatelje u borbenim timovima, kao i posade u vozilima BOV-a Patria, cijelo vrijeme nadmetanja bodrili su njihovi kolege iz postrojbi GMBR-a. U svim postrojbama GMBR-a 15. obljetnica donijela je osnaženu želju za novim dokazivanjem kroz rušenje rekorda u svladavanju prepreka, preciznije gađanje, brže svladavanje orijentacijskog poligona i čvršći korak na taktičkim hodnjama te bolju usklađenost rada posada BOV-a Patria.


U Kninu obilježena 15. obljetnica GMBR-a

Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske svečano je 1. travnja obilježila 15. obljetnicu ustrojavanja prigodnim programom u Kninu. Svečanost je počela misom za poginule i nestale branitelje iz Domovinskog rata u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Kod spomenika Oluja 95 položeni su vijenci. Središnja svečanost održana je na strojilištu vojarne ”4 gbr Pauci“, a uz pripadnike GMBR-a svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske posebni savjetnik Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić, gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić i drugi.

Predsjednik Milanović u svojem je obraćanju čestitao pripadnicima GMBR-a njihov dan te spomenuo oslobođenje Knina na kraju Domovinskog rata kao jedan od trenutaka nezapamćene sreće i zadovoljstva svakog hrvatskog čovjeka.

Zapovjednik GMBR-a brigadni general Dražen Ressler u govoru se osvrnuo na aktivnosti koje su dosad provedene u pripremi i ocjenjivanju deklariranih snaga BGMP-ova te snaga koje se upućuju u aktivnosti u međunarodnom okružju. ”Pomoć našem narodu uvijek je bio i bit će imperativ. Dokazali smo to kroz godine borbe s požarima, poplavama, a nedavno i potresima. Ništa od toga ne bi bilo moguće provesti bez najvrednije karike koju posjedujemo, a to ste vi pripadnice i pripadnici GMBR-a.”


Tekst: GMBR

Foto Mladen Čobanović