Natjecanje za najspremnijeg pripadnika PZB-a u 2019. godini

Na zahtjevnoj stazi dugoj 3950 metara s 11 radnih te četirima kontrolnim točkama do izražaja je došao izniman borbeni, natjecateljski i sportski duh te iznadprosječna vojna znanja i vještine

U vojarni “Peneda” – Brijuni održano je 26. rujna natjecanje za najspremnijeg pripadnika Počasno-zaštitne bojne u 2019. godini. Planiranje, pripremu i provedbu izvršio je Dočasnički lanac potpore PZB-a na čelu s prvim dočasnikom Bojne stožernim narednikom Darkom Šimekom.

Sudjelovalo je 19 pripadnika iz svih ustrojstvenih cjelina PZB-a, koji su bili podijeljeni u dvije dobne kategorije. Dionicu, zadaće i prepreke na stazi dugoj 3950 metara s 11 radnih te četirima kontrolnim točkama svladavali su pod punom borbenom opremom s opterećenjem, čija je ukupna masa iznosila oko 19 kilograma.

 

Staza je bila iznimno zahtjevna, što se vidi i iz radnih točaka. Vojnici su s pomoću mornarskih ljestava trebali svladati okomite prepreke visine pet metara, prelaziti prepreke preko užeta u duljini od 15 metara, orijentirati se na zemljištu, prelaziti minski sumnjivo područje, svladavati žičane zapreke visokim i niskim puzanjem u duljini od 25 metara s dodatnim opterećenjem od deset kilograma, prelaziti vodoravne zapreke prebacivanjem i podvlačenjem, bacati bombe u cilj, pružiti prvu pomoć unesrećenom, pokazati poznavanje rukovanja osobnim oružjem, prelaziti kontaminirano područje noseći zaštitnu masku uz svladavanje dviju prepreka te svladati okomitu prepreku – zid visok dva metra.

Pobjednik natjecanja u kategoriji do 39 godina bio je pripadnik Zaštitne satnije pozornik Kristijan Rajković, a u kategoriji 40+ godina pripadnik Posadne satnije nadnarednik Ivan Slukan. Natjecanje je izazvalo velik interes pripadnika Bojne, no mnogi nisu mogli nastupiti zbog provedbe redovitih zadaća. Uspješno je pripremljeno i organizirano, uz velik broj domaćih i međunarodnih aktivnosti tijekom godine, provedbu redovitih zadaća osiguranja i zaštite Predsjednice RH u štićenim objektima, protokolarno-ceremonijalne radnje za potrebe državnog i vojnog vrha te organizaciju domaćih i međunarodnih natjecanja.

Iako se u opisima poslova pripadnici Počasno-zaštitne bojne uvelike razlikuju od pripadnika drugih vojnih postrojbi, do izražaja je došao izniman borbeni, natjecateljski i sportski duh te iznadprosječna vojna znanja i vještine. Pripadnici Bojne pokazali su izvrsnu tjelesnu i psihičku spremnost te sposobnosti koje dolikuju pripadnicima specijalnih postrojbi.

Tekst i foto: OJI