NATO-ova obuka na Dinari

NATO-ovo Središte izvrsnosti za planinsko ratovanje uz pomoć je i potporu Gardijske mehanizirane brigade te drugih operativnih postrojbi OSRH na širem području Knina provelo Temeljni tečaj planinskog ratovanja za zapovjednike malih postrojbi

Mala zemlja Hrvatska nevjerojatna je po svojim skrivenim, prekrasnim, nedirnutim prirodnim ljepotama. Da to nije floskula još smo se jednom uvjerili kad smo se našli ispod vrha Badanj na Dinari. Lokacija je zaista skrivena: do nje nam je trebalo 45 minuta vožnje terenskim vozilom po makadamu od Bralovca, strelišta u sklopu  vojnog poligona ”Josip Markić“ kod Knina. Gol, vegetacijom nepokriven Badanj uzdiže se do svoje visine od 1281 m iznad kamene ravnice, a ispred njega je niz izdvojenih pravokutnih stijena koje poput kula strše u gotovo pa pravilnom nizu. Te su stijene idealne  za vojničku alpinističku obuku, pa su i bile jedno od poprišta Temeljnog tečaja planinskog ratovanja za zapovjednike malih postrojbi (Basic Mountain Warfare Small Units Leader Course – Basic MW SULC). Tečaj je održan od 28. kolovoza do 9. rujna i imao je međunarodni karakter: organizator je bilo NATO-ovo Središte izvrsnosti za planinsko ratovanje (NATO Mountain Warfare Centre of Excellence – NATO MW COE).

Osnovan 2015. godine u mjestu Poljče, Slovenija, NATO MW COE ima temeljnu zadaću pomoći članicama NATO-a, partnerima i međunarodnim organizacijama u razvoju sposobnosti planinskog ratovanja. Središte razvija koncepte, doktrine i taktike planinskog ratovanja, provodi eksperimentiranje, održava stalni proces naučenih lekcija, te osigurava obrazovanje i osposobljavanje vođa u cilju postizanja interoperabilnosti i zajedničkog djelovanja u planinskom okružju u svim vremenskim uvjetima.

Iskusni instruktori

”Središte je, u skladu sa svojom vizijom, središnja točka NATO-a za ekspertizu svih oblika djelovanja u planinskom okružju i pridonosi jačanju otpornosti cijelog Saveza,“ prokomentirao je u poruci za Hrvatski vojnik direktor NATO-ova MW COE-a, slovenski brigadir Borut Flajšman. Hrvatska je uz Sloveniju jedna od osnivačica Središta, baš kao i Njemačka, Italija i Austrija kao zemlje partneri. Središtu se 2018. godine pridružila Rumunjska, a 2019. godine Poljska. Do kraja 2022. priključit će se i Češka, a u tijeku je i pridruživanje Crne Gore. Dakle, organizacija se širi, što dovoljno govori o tome koliko NATO i članice ozbiljno rade na razvoju sposobnosti planinskog ratovanja. A to posebno vrijedi za Hrvatsku, koja ima vrlo zanimljivu tradiciju planinskog ratovanja.  Primjerice, kroz razgovore s najiskusnijim voditeljima i instruktorima na tečaju koji dolaze iz OSRH, u više smo se navrata podsjetili na akcije Hrvatske vojske na Dinari koje su bile ključne za oslobođenje Knina i pobjedu u Domovinskom ratu.

Tečaj su pohađala 23 pripadnika OSRH. To su zapovjednici timova, desetina, prvi dočasnici vodova i zapovjednici vodova iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Pukovnije Vojne policije (PVP) i Obavještajne pukovnije (OP). Naravno, uglavnom se radi o izvidničkim i obavještajnim elementima tih postrojbi. Voditelj tečaja bio je pukovnik Željko Papazović, voditelj Odjela za obuku i edukaciju u NATO-ovu MW COE-a. U njegovu timu bili su predavači iz Austrije, Poljske, Rumunjske i Slovenije te instruktori iz Slovenije. Potonji su imali veliku potporu instruktora, iskusnih alpinista iz OSRH, tj. GMBR-a, Zapovjedništva specijalnih snaga i OP-a. ”Naši tečajevi pridonose i razmjeni znanja i iskustava iz međunarodnih operacija i vježbi koja se poslije koriste ne samo za unapređivanje tečajeva nego i za razvoj doktrinarnih publikacija iz područja planinskog ratovanja,“ kaže pukovnik Papazović. U zadnje dvije godine pohađalo ih je 122 polaznika iz 18 različitih zemalja. Budući da su polaznici vođe, zapovjednici i stožerno osoblje različitih razina, jednom riječju i obučavatelji, iz Središta naglašavaju da iza svakog polaznika stoji značajan broj osoblja i postrojbi koje se obučavaju ili će se obučavati u planinskom okruženju.

Sigurnost protiv opasnosti

Iz neposredne blizine promatramo stijene u podnožju Badnja i instruktore koji podučavaju i uvježbavaju polaznike nimalo lakim alpinističkim vještinama. Mjere sigurnosti su drastične, jer alpinizam uvijek uključuje veliku dozu opasnosti. Tu su kacige, niz osigurača, konopa i druga odgovarajuća oprema. ”Sigurnost je broj jedan prije rada, tijekom rada i nakon rada. Pridajemo iznimnu pozornost provjeri svih elemenata o kojima sigurnost ovisi, baš kao i provjeri opreme. Polaznik u svakoj situaciji treba biti kontroliran u onome što radi i izvršava,“ govori nam instruktor razvodnik Ivica Glavinović iz GMBR-a.

Pukovnik Papazović posebno je istaknuo veliku pomoć domaćina, tj. GMBR-a čije je Zapovjedništvo u nedalekom Kninu. Objašnjava da Nastavni plan i program (Course Control Document) tečaja definira da se pripadnici pješačkih postrojbi na njemu obučavaju za taktičku upotrebu njihovih postrojbi u brdsko-planinskom području. Međutim, preduvjet je za pohađanje tečaja posjedovanje određenih vještina, pa stručnjaci iz MW COE-a podupiru i razvoj vještina alpinizma kako bi se on mogao uspješno završiti. Mi smo nazočili upravo dijelu tog razvoja, a činilo se da se polaznici izvrsno snalaze. Na poligon ”Josip Markić“ došli su s različitim razinama znanja i vještina, no razvodnik Glavinović tvrdi da je najbitnije da svi pokazuju veliku volju za radom, a čak i oni najiskusniji mogu naučiti neke nove detalje. Poziv da bude instruktor na NATO-ovu međunarodnom tečaju shvatio je kao poticaj i priznanje za vlastiti rad, zalaganje i ulaganje u samog sebe. ”Program obuke Središta iznimno je zanimljiv, pristup je sličan našem, ali ovo je dodatno iskustvo i prilika da neke nove detalje implementiramo u naš rad, za napredak pojedinca i cijele postrojbe,“ ističe vojnik-alpinist.  Komentirajući rad s kolegama instruktorima iz Slovenije, govori da su im metode uglavnom istovjetne našim, postoje tek male razlike, ali zapravo se nadopunjavamo i učimo jedni od drugih.

Impresivne hrvatske planine

Značajnu ulogu u organizaciji i provedbi tečaja te kao predavač imao je poljski bojnik Marcin Leś iz Odjela za obuku i edukaciju u MW COE-u. Bio je pripadnik 21. podhalske streljačke brigade koja, među ostalim, razvija i opremljena je za zadaće planinskog ratovanja. Govori nam kako  je s Hrvatskom uglavnom bio upoznat preko jadranske obale, a onda se iznenadio koliko su impresivne naše planine, i ne samo one, nego i područje oko Čikole, izvanredno za uvježbavanje planinskih vojničkih vještina. Hrvatski polaznici u tome su se pokazali ”iznimno uključenim u rad, fokusiranim na uvježbavanje i poboljšanje“. Rad u NATO-ovu središtu poljski časnik smatra izvanrednom prilikom da se vlastito znanje poveća, ali i dijeli te pruži drugima. 

Nadnarednik Sebastijan Šilar iz Slovenske vojske trenutačno je instruktor u NATO-ovu MW COE-u, baš kao i mnogi hrvatski vojnici u civilnom životu dragovoljno radi u tamošnjoj službi za zaštitu i spašavanje. Za razliku od slovenskih Alpa koje su značajno više i strmije, na Dinari za alpinizam ima više prostora, a područje oko nje je široka divljina. ”Kad smo vidjeli ove stupove ispod vrha Badanj, bili smo oduševljeni, to je izvrstan poligon za početnu obuku,“ komentira dočasnik, dodajući da je napredak polaznika vidljiv otpočetka tečaja, pa i na većim visinama. Među polaznicima je bio i skupnik B iz Satnije antiterorističke Vojne policije, koji čak kaže da bi takvu obuku trebao probati svaki vojnik. Kratko je pohvalio iskustvo instruktora, ”koji se s tim bave već godinama i vidi se da stvarno znaju što rade“. Kako ima iskustva u alpinizmu, taj dio tečaja nije mu bio previše fizički zahtjevan. Definitivno mu je najzanimljivije penjanje na stijenu jer je preduvjet puno snage i kondicije, a na stijeni treba razmišljati o svakom koraku. Skupnik David Kovačević iz Tenkovske bojne Kuna GOMBR-a slaže se da je za neke smjerove penjanja potrebna iznadprosječna tjelesna sprema. Smatra da je penjanje na uzvisine najteže, ”ali sve se može svladati, posebno uz super ekipu iz različitih postrojbi“.

Hrabrost na kušnji

Mnoštvo detalja oko obuke objasnio nam je hrvatski instruktor stožerni narednik Toni Marijančević iz GMBR-a, kod kojeg odmah primjećujemo oznaku ratne 4. gardijske brigade. I gotovo trideset godina poslije, entuzijazam ga ne napušta, a velika planina kao da mu je drugi dom, jer tijekom obuke ne skida osmijeh s lica. ”Organizacija NATO-ova tečaja ovdje pokazuje da su OSRH i GMBR vjerodostojni partneri za planinsku obuku. Mi instruktori-obučavatelji još bolje vidimo kakvi su standardni načini rada i procedure u NATO-u. Dakle, nove vještine polaznici su morali brusiti na teškim, ali prelijepim dijelovima Dinare te kanjonu i penjalištu rijeke Čikole. S jedne strane oni svoju hrabrost stavljaju na kušnju, a s druge strane razvijaju međusobno povjerenje, jer se pri obuci često stavljaju vlastitu sigurnost u ruke svojeg kolege, “ kaže dočasnik, istodobno pokazujući spuštanje sa stijene jednog polaznika preko konopa koji drži drugi polaznik. Tečaj će imati široke implikacije, polaznici mogu biti iskre koje će biti temelj novim znanjima, sposobnostima i vještinama za svoje postrojbe, nastavlja Marijančević. Upravo on jedan je od ratnika koji su 1994. i 1995. godine ovladali vrhovima Dinare. “Ne zaboravimo, osvajanje strateških pozicija na planinskim vrhovima, tj. planinsko ratovanje bilo je temelj za pobjedu. Hrvatska vojska nikad ne smije izgubiti tu snagu i te sposobnosti, mi moramo pokazati da to možemo i hoćemo,“ kategoričan je dočasnik.

Pukovnik Josip Brnjak iz Operativne Uprave GS-a OSRH, koji je kao predstavnik RH od osnivanja član Upravnog odbora NATO-ova MW COE-a, istaknuo je da je  Osnovni tečaj za vođe timova i zapovjednike desetina čiji smo dio pratili prvi na takvoj razini i prvi koji je MW COE organizirao u Hrvatskoj. Dakle, svojevrsni je pilot-tečaj. U fazi u kojoj ga je naša ekipa obišla, ispunjeni su svi planirani obučni ciljevi. Sukladno tome, od 2023. godine bit će predstavljen u Katalogu aktivnosti NATO-ova MW COE (www.mwcoe.org) te kao međunarodni tečaj biti dostupan svim NATO-ovim članicama i partnerima. Ukratko, cilj je da postane redovit i da od iduće godine u njemu sudjeluju i polaznici iz drugih zemalja.


Četiri ključna dijela tečaja Basic MW SULC

– Prvi dio: dvodnevna predavanja u cilju davanja znanja koja su zajednička za sve NATO-ove članice i partnerske države (PfP) kako bi se uskladilo taktičko djelovanje i postigla puna interoperabilnost u tom području

– Drugi dio: upozorenje na sve opasnosti i upute kako ih prevladati u teškim planinskim i vremenskim uvjetima, a istodobno zadržati sposobnost provedbe misije, odnosno, zadaće. Izrađuje se plan koji daje detaljnu analizu i razradu područja u kojem će se postrojba kretati kako bi se predvidjele sve prednosti i nedostaci terena u kojem će postrojba djelovati (Mountain Situation Plan). Plan treba kontinuirano nadopunjavati doprinosima podređenih elemenata na terenu, a koristi se i kao temeljni dokument za procjenu rizika u planinskom području. Sadrži vremenske prognoze, temperature, smjerove i jačine vjetra, visine snijega i snježne profile, izvješća o pojavama lavina i potencijalnim područjima lavina i sl. Za njegovu izradu koriste se svi dostupni izvori poput fotografija iz zraka, vojnogeografski dokumenti, karte planinarskih klubova, karte za posebne namjene, planinski vodiči i znanja domaćeg stanovništva. Prilikom izrade procjenjuje se situacija i identificiraju se rizici, provode se izračuni i mjerenja, izrađuju se alternativni koridori i lokacije promatračnica te se plan predstavlja zapovjedniku koji donosi odluku

– Treći dio:  uvježbavanje alpinističkih tehnika, taktičkih radnji i postupaka na uređenim terenima/penjalištima

-Četvrti dio: završna hodnja na kojoj se koriste sva stečena znanja tijekom tečaja i testiraju naučene vještine i sposobnosti koja je na ovom tečaju provedena na Dinari hodnjom do najviše hrvatske geografske točke, vrha Dinara (1831 m).


Različiti oblici učenja

Odjel za obuku i edukaciju MW COE-a kojem je na čelu pukovnik Papazović planira, koordinira, organizira i provodi obuku i obrazovanje kroz različite oblike učenja. Temeljni su oblik učenja tečajevi koji su namijenjeni obuci vođa od razina tima, desetine do razine brigade. Tečajevi su podijeljeni na tri razine od kojih je najviša razina tečaj za stožerne časnike razine bojna/brigada (Mountain Warfare Staff Officer Course – MW SOC), Tečaj za zapovjedno osoblje razine vod/satnija (Mountain Warfare Small Units Leadership Course – MW SULC), te naš Temeljni tečaj planinskog ratovanja za zapovjednike malih postrojbi (Basic Mountain Warfare Small Units Leader Course – Basic MW SULC).

Paralelno s provedbom rezidentalnih tečajeva Odjel je razvio i dva tečaja učenja na daljinu (e – Learning). Prvi i osnovni tečaj je Temeljne karakteristike planinskog okružja (Basic Mountain Environment Characteristic) koji svima, pa i onima koji ne poznaju to područje daje mogućnost naučiti koje su to osnovne karakteristike planinskog terena i što sve o njemu moraju znati da bi uopće ušli u njega, a poslije ga i koristili kao prednost.

Drugi tečaj pod nazivom Borbene funkcije u planinskom ratovanju (Combat Function in Mountain Warfare) vodi vas kroz svih sedam borbenih funkcija kako bi se dobilo znanje taktičke uporabe postrojbi u planinskom okružju te dostigle zahtijevane sposobnosti za njihovu punu operativnu upotrebu. Oba se tečaja temelje na NATO-ovu STANAG-u 6525, AtrainP-6 EDA V1 FD NOV 20 Mountain Warfare Education and Training (Obuka i edukacija u planinskom ratovanju) koji je 2020. godine ratificirala i RH. Navedeni tečajevi nalaze se na NATO-ovu JADL-u (Joint Advanced Distributed Learning) platformi (https://jadl.act.nato.int/) i internetskoj stranici NATO MW COE (https://e-learning.mwcoe.org/).


Tekst: Domagoj Vlahović 

foto: Tomislav Brandt, arhiva NATO MW COE