Natporučnik Marko Novković novi član “Krila Oluje”

Natporučnik Marko Novković postao je 5. ožujka novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”, a letjet će na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja. Letačku obuku, provedenu sukladno Programu obuke vojnih pilota “Krila Oluje”, uspješno je završio u Eskadrili aviona 93. zb u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Marko Novković je nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018. Tijekom obuke kroz tridesetak letova uvježbavao je isključivo specifične elemente koje će izvoditi u okviru programa nastupa “Krila Oluje” za sezonu 2019. Najmlađi je član “Krila Oluje” u sadašnjoj postavi. Rođen je 1989. u Melbourneu, Australija. Diplomirao je 2013. te stekao zvanje inženjera aeronautike. Dosad je ostvario oko 600 sati naleta. Živi u Zadru.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji četiriju Pilatusa PC-9M, natporučnik Novković primio je od vođe “Krila Oluje” satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kakvom članovi nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama. “Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku. Ovo je za mene velik dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu ‘Krila Oluje’ i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bih opravdao povjerenje i pridonio novim uspjesima,” rekao je.

Grupa će osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana početi uvježbavanja za sezonu 2019. u punom sastavu od šest pilota. Uz vođu satnika Darka Belančića, tim će činiti prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić, repni pratitelj bojnik Zvonimir Mravunac, vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić i vanjski desni pratitelj natporučnik Marko Novković. Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona. “Krila Oluje” osnovana su 5. kolovoza 2005., na desetu obljetnicu VRO Oluja. Ukupno su ostvarila 187 nastupa, od toga 135 domaćih i 52 inozemna.

Marinko Karačić

Foto: HRZ / Marinko Karačić