Osposobljavanje novih članova “Krila Oluje”

U Eskadrili aviona 93. zb u vojarni “Zemunik” 3. travnja dvojica su pilota, satnik Ivan Anđić i natporučnik Darko Belančić, uspješno položila ispitni let i time postala novi članovi akro grupe “Krila Oluje”. Obojica su prethodno prošla obuku za demo pilote te kompletan ciklus letenja u akro grupi prema Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe “Krila Oluje”.
Obuku su započela još dvojica pilota, natporučnik Goran Grgić i poručnik Denis Živaljić. Već su izveli prve letove, a obuka će prema planu trajati do početka svibnja.
Predvođena bojnikom Damirom Barišićem koji je bio član od 2004. do 2012. godine s 84 nastupa, od toga 49 u ulozi vođe, grupa će u novu sezonu krenuti s pet članova, dok će joj se u postupnom osposobljavanju tijekom godine priključiti i šesti član, satnik Zvonimir Mravunac kao vanjski desni pratitelj, čime će se kompletirati u punom sastavu od šest pilota.
Bojnik Barišić naglasio je čestitajući novim članovima kako se osposobljavanje pilota za letenje u akro grupi provodi kroz tri faze. U početnoj se fazi osposobljavaju za ulogu demo pilota, nakon toga slijedi obuka u akrobatskoj grupi s tridesetak letova tijekom kojih se uvježbavaju osnovni elementi koje izvode isključivo akrobatske grupe na visinama od 100 do 1000 metara i pri iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji. Završna je faza uvježbavanje službenog programa nastupa za nadolazeću sezonu s naglaskom na ciljanom uvježbavanju svakog od pilota za poziciju na kojoj će letjeti.
U sezonu 2015. grupa ulazi u postavi od pet članova u rasporedu: vođa bojnik Damir Barišić, satnik Ivan Anđić kao prvi lijevi pratitelj, natporučnik Goran Grgić kao prvi desni pratitelj, natporučnik Darko Belančić u ulozi repnog pratitelja, dok će poručnik Denis Živaljić zauzeti poziciju vanjskog lijevog pratitelja. Službeno predstavljanje nove postave “Krila Oluje” i programa nastupa za sezonu 2015. očekuje se sredinom svibnja.

M. Karačić