Nema “Ne može se”

Među brojnim braniteljskim udrugama koje danas djeluju, Udruga veterana 122. brigade HV iz Đakova spada među one koje su organiziranošću, opsegom svojih aktivnosti i rezultatima koje postižu primjer dobrog rada

Udruga veterana 122. brigade HV teritorijalno pokriva područje Đakova i okolice ali se, kad je potrebno, protegnu i do Našica, Osijeka i Baranje. Broj članova kreće se oko 750, no Udruga pomaže i onim braniteljima koji nisu njezini članovi. Potrebe nekadašnjih branitelja koje su se tijekom tri desetljeća mijenjale danas se u velikom dijelu odnose na pitanja preventivne, kurativne i sve češće palijativne zdravstvene skrbi. Jednako tako ne smanjuju se – štoviše, s godinama i bolestima sve više rastu problemi vezani uz socijalnu isključenost i izolaciju branitelja.

Tajnik Udruge Nenad Bunoza čovjek je goleme energije i entuzijazma. “Ne može se” za njega nije prihvatljiv odgovor, kao što mu nije prihvatljivo da ijedan branitelj u svojem problemu bude prepušten sam sebi i bespomoćan

Kako doprijeti do njih i pronaći one koji možda nisu u evidenciji Udruge, ali žive sami na kraju nekog sela i trebaju pomoć? Kako pomoći onome tko treba na pretragu, a nema prijevoz do kilometrima udaljene bolnice? Što učiniti s onim kojem prijete ovrhe ili deložacija? Što ako je čovjek ostao bez frižidera i nema novca da ga kupi? A ako mu krov prokišnjava? Što ako je gladan? Što ako je depresivan i sam? Teško je nabrojiti ili predvidjeti sve one životne situacije u kojima čovjek zaglavi u problemu – no, tajnik Udruge Nenad Bunoza, čovjek goleme energije i entuzijazma, za sve takve situacije traži rješenja. I kopa dok ih ne pronađe. “Ne može se” za njega nije prihvatljiv odgovor, kao što mu nije prihvatljivo da ijedan branitelj u svojem problemu bude prepušten sam sebi i bespomoćan. S njim i Jozom Totićem, predsjednikom Udruge, razgovaramo o dosad postignutom i daljnjim planovima.

Predsjednik Udruge Jozo Totić sa zadovoljstvom ističe uspješnu suradnju s likovnim umjetnicima i najavljuje njezin nastavak

Aktivnosti brige za branitelje mogu se promatrati kroz nekoliko razina koje se međusobno isprepleću. Prva je zdravstveno i socijalno zbrinjavanje. Njih je najviše i to su situacije u kojima treba odmah reagirati i brzo poduzimati. To je ono što se radi svakodnevno. Nenad Bunoza navodi primjer: “Od početka rujna do početka prosinca 2022. godine napravili smo 76 vožnji branitelja do bolnice u Našicama, a u svakoj vožnji prevezena su dva do tri korisnika koji su tamo išli zbog liječenja, pretraga, zahvata ili preventivnih pregleda za branitelje.” U devedesetak dana 76 vožnji? Znači da se išlo svakoga dana osim nedjeljama. Aktivnosti Udruge, dobra suradnja s Ministarstvom hrvatskih branitelja i našičkom bolnicom pridonijeli su tome da je na ovom području odaziv na braniteljske preventivne preglede veći nego u ostalim dijelovima Hrvatske. U isto vrijeme rješavane su i druge situacije: prijevoz branitelja u toplice; obilasci suboraca smještenih u domove za starije i nemoćne; pomaganje onima koji trebaju palijativnu skrb; prikupljanje i razvoženje paketa hrane, higijenskih potrepština i nabava invalidskih pomagala; popravci i pomoć braniteljima po kućama, nabava kućanskih uređaja. Na pitanje što to oni mogu napraviti ako netko treba a nema frižider ili peć, Nenad Bunoza odgovara: “Možemo krenuti u potragu tko ima frižider viška, možemo zvati druge udruge s kojima surađujemo i vidjeti imaju li oni ono što trebamo – a možemo i među sobom organizirati sakupljanje novaca pa kupiti ono što je potrebno. Uvijek nešto možemo.”

Izložbe i predavanja u školama dio su redovitih aktivnosti Udruge

U okviru aktivnosti Udruge posebna pažnja posvećena je društvenoj reintegraciji i socijalnoj uključenosti branitelja. Organizirane su brojne radne terapije, programi psihosocijalne podrške i kreativne radionice. Branitelji se bave slikanjem, crtanjem, fotografiranjem i na izložbama izlažu svoje radove. Predsjednik Udruge Jozo Totić sa zadovoljstvom ističe suradnju s likovnim umjetnicima – Markom Živkovićem, Josipom Karežićem, Katarinom Kuric i Marijanom Sušcem – te se prisjeća likovne kolonije koju je Udruga prije nekoliko godina organizirala odvodeći umjetnike na mjesta na kojima su tijekom rata bili branitelji na položajima i koja su kasnije ovjekovječena u likovnim djelima autora.

U okviru projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata”, u elementu jačanja osobnih kompetencija sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda branitelji organizirano sudjeluju u terapiji pecanjem, a organiziraju se i izleti za branitelje i članove njihovih obitelji koji su u riziku od socijalne isključenosti.

Predstavnici Udruge kontinuirano surađuju s lokalnim školama. Za učenike 7. i 8. razreda osnovne te 1. i 2. razreda srednje škole u okviru nastave povijesti održavaju prezentacije o Domovinskom ratu fokusirajući se na događaje s područja Đakovštine. Nenad Bunoza ističe kako je suradnja s profesorima i školama odlična, interes za prezentacije velik te kako djeca nakon njih imaju bezbrojna pitanja.

Osposobljavanje za voditelja brodice jedan je od programa u koje se branitelji rado uključuju

Prepoznavanje i preveniranje socijalne isključenosti ističe se kao posebno bitan aspekt očuvanja kvalitete života branitelja. Zbog toga se u Udruzi, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i kroz projekte za EU fondove redovito provode programi edukacije, osposobljavanja i cjeloživotnog učenja. Uz informatičke radionice, branitelji u Đakovu mogu se osposobiti za voditelje brodica i čamaca te ribočuvarske poslove, a prošle godine Udruga je započela projekt uređenja i korištenja akumulacijskog jezera Koritnjak čime će se u skoroj budućnosti dodatno unaprijediti sadržaji skrbi za branitelje.


U 2023. godinu Udruga veterana 122. brigade HV ulazi s planom uređenja jezera Koritnjak nedaleko od Bučja Gorjanskog. Pravo dvadesetogodišnjeg gospodarenja jezerom dobili su na javnom natječaju, u srpnju 2022. potpisan je ugovor s Ministarstvom poljoprivrede, a projekt koji je Udruga osmislila trebao bi pridonijeti kvaliteti života branitelja ali i stvoriti nove kvalitete u životu ukupne lokalne zajednice. Oko akumulacijskog jezera čija je površina 101 ha tako bi trebali biti uređeni pristupni putovi, uređene ribolovne pozicije i izgrađeni bungalovi te sportski objekti za rekreacijske sadržaje prilagođeni invalidima. Osim za potrebe branitelja, taj bi prostor bio na raspolaganju i lokalnoj zajednici za sportska i ribolovna natjecanja, a u planu je i otvaranje novih radnih mjesta na kojima bi se mogli zaposliti razvojačeni branitelji ili djeca branitelja.


Kako pomoći braniteljima da ostanu socijalno uključeni, da mogu komunicirati, da ih vrijeme ne pregazi? Uz osmijeh, Nenad Bunoza govori: “Stalno se pojavljuju nove generacije laptopa, pametnih telefona, satova, internet, Wi-Fi, teško je sve to pratiti. Uvidjeli smo da branitelji u tome nisu baš vješti i zaključili smo kako u Udruzi trebamo organizirati radionice na kojima ćemo im oko toga malo pomoći. I organizirali smo. I, evo, sada svi žele komunicirati samo putem mailova!”


Spomen-soba poginulim pripadnicima 122. brigade HV u Đakovu

Udruga veterana 122. brigade HV osnovana je 11. lipnja 2007. kako bi okupljala veterane 122. brigade, promicala i zastupala njihove interese kao i interese njihovih obitelji. U suradnji s drugim udrugama, Ministarstvom hrvatskih branitelja, institucijama i organizacijama, kroz projekte Europske unije i Europskog socijalnog fonda sustavno djeluju održavajući kreativne radionice, radnu terapiju, psihosocijalnu pomoć, njeguju volonterski rad i ostvaruju iznimne rezultate na poboljšanju kvalitete života i socijalnoj uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata.


 

Tekst  Lada Puljizević

Foto  Lada Puljizević, arhiva Udruge