Učilište prepoznatljivo po izvrsnosti

”Časnička je izobrazba posebna jer spaja dva različita svijeta, vojnu obuku i akademsko obrazovanje,” istaknuo je zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin

Na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ 16. je siječnja održana promocija polaznika preddiplomskih i diplomskih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja. Na svečanosti su bili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

Brigadni general Blaž Beretin u pozdravnom je obraćanju istaknuo kako su budući časnici na svojem akademskom putu pokazali odgovornost prema radu i učenju, a stečeno znanje prihvatili kao trajnu vrijednost te dodao kako je časnička izobrazba posebna jer spaja dva različita svijeta, vojnu obuku i akademsko obrazovanje. Posebno je naglasio kako svaki sustav koji ulaže u znanje zapravo ulaže u svoju budućnost, a to je investicija koja se višestruko vraća  te da uspješni časnici nikako ne smiju stati sa svojim napredovanjem i obrazovanjem u trenu kad su dobili čin i diplomu jer, ako to naprave, zatvaraju si sve mogućnosti daljnjeg razvoja.

Nakon pozdravnog obraćanja zapovjednik Kadetske bojne satnik Dinko Frajzman uručio je plakete najboljim kadetima, poručnicima Josipu Lukincu, Matiji Henčiću i Dominiku Mikolčiću.

”Hrvatsko vojno učilište osnovano je u teškim okolnostima Domovinskog rata i od tada se transformiralo u visokoobrazovnu znanstveno-istraživačku ustanovu sa studijskim programima koji su razvijeni u suradnji sa zagrebačkim sveučilištem,” istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te istaknuo kako vjeruje da je HVU već prepoznatljiv po izvrsnosti u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini te će uvijek imati potporu Sveučilišta.

Na kraju svečanosti obratio se predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović. Novim je časnicima rekao kako su odabrali zanimanje u jednom tvrdom sustavu zasnovanom na strogoj hijerarhiji, poštivanju zapovijedi i redu, koji nije za svakog te kako će se uvijek od njih očekivati da brane i čuvaju sve one temeljne vrijednosti demokratskog sustava i Ustava Republike Hrvatske.

Ukupno je promovirano 118 kadeta (od koji je 40 kadetkinja) 14. i 15. naraštaja diplomskih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja i 15. i 16. naraštaja preddiplomskih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja. Od ukupnog broja deset je stranih stranih polaznika, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.


Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku kadetima 14. i 15. naraštaja diplomskih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja i 15. i 16. naraštaja preddiplomskih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Drage kadetkinje i kadeti,

od danas krećete novim životnim putem koji će pred vas kao mlade ljude stavljati brojne izazove. Upravo zato, od vas očekujem da uvijek birate put upornosti, profesionalizma i dosljednosti.

Vojnički je poziv častan poziv služenja domovini i hrvatskom narodu u svakoj prilici i vjerujem kako će svatko od vas biti na ponos cijeloj Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane.

Ispred vas je budućnost i vi ste budućnost Hrvatske vojske, ali nikada nemojte zaboraviti temelje koje su postavili hrvatski branitelji; uspomenu na njih nosite časno i ponosno, učite od njih!

Na kraju, zahvaljujem vašim obiteljima i prijateljima koji su vas podržavali na ovom vašem putu i koji su vam ugradili moralne vrijednosti i ljubav prema domovini


Tekst: Tomislav Vidaković

Foto: Mladen Čobanović