”Kontingent je spreman i visokomotiviran“

Pripadnici 11. HRVCON-a svečano su ispraćeni u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljsku. Prvi put u toj misiji bit će opremljeni samohodnim haubicama PzH 2000

Jedanaesti kontingent OSRH prvi je naš kontingent koji u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFP) odlazi opremljen najmodernijim topničkim oružjem Hrvatske vojske – samohodnim haubicama PzH 2000. Stoga je na put prema sjeveru dugačak više od tisuću kilometara prvo krenulo njihovo glavno oružje, četiri haubice koje će činiti jednu snažnu bitnicu, a utovarene su 13. siječnja na teretne vagone u Zagrebu, na Kontejnerskom terminalu Vrapče. Pripadnicima Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, koji čine jezgru 11. HRVCON-a, pomagali su kolege iz Zapovjedništva za potporu. Kontingent kojim zapovijeda bojnik Ivan Kamber broji 73 pripadnice i pripadnika HKoV-a, Zapovjedništva za potporu, Obavještajne pukovnije, Pukovnije Vojne policije i Središnjice za upravljanje osobljem. Unatoč većem broju zastupljenih postrojbi, sigurno je da su dobro uvježbani i djeluju kao jedna cjelina. U to su se ekipe Hrvatskog vojnika uvjerile tijekom nekoliko prethodnih mjeseci, prateći više ciklusa ocjenjivanja,  obuke i uvježbavanja,  uključujući vježbe s bojnim gađanjem. I ne samo to, Topničko-raketna pukovnija paralelno je provela i obuku, ocjenjivanja te gađanja iz PzH 2000 za pripadnike Samohodne haubičke bojne i Borbene grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP III), kao i obuku pripadnika mađarskih oružanih snaga koji uvode te sustave u operativnu uporabu. Takav intenzitet jasno pokazuje razinu koju je Pukovnija dosegnula sa samohodnim topničkim sustavom koji je po svojim tehničkim karakteristikama još uvijek najbolji na svijetu.

Hrvatski ugled i reputacija

Nakon tehnike, 16. siječnja na sjeveroistok Poljske, prema bazi Bemowo Piskie, pripadnici 11. HRVCON-a svečano su ispraćeni u vojarni ”Bilogora” u Bjelovaru. Osim pripadnika 11. HRVCON-a, njihovih obitelji i kolega, ispraćaju su nazočili i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, zamjenik načelnika GS-a OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije pukovnik Davor Stefanović  i drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH. ”Čuvajte hrvatski  ugled i reputaciju, gradite ih i dižite! Kamo god išli, vijete hrvatski barjak i gleda vas se kao hrvatske vojnike i predstavnike Hrvatske,” rekao je predsjednik Milanović postrojenim pripadnicima kontingenta.

”Misija je prilika da demonstriramo ono što smo uvježbavali proteklih nekoliko godina,” rekao je zapovjednik kontingenta bojnik Ivan Kamber

”Mogu vas obavijestiti da je kontingent spreman i visokomotiviran za izvršenje zadaća u sklopu NATO-a,” rekao je s govornice bojnik Kamber. Naglasio je da je Samohodna haubička bojna TRP-a sastavljena uglavnom od mladih pripadnika i da je upravo duh mladosti i entuzijazma omogućio da se taj visokosofisticiran oružni sustav uvede u operativnu uporabu u OSRH. ”Misija je prilika da demonstriramo ono što smo uvježbavali proteklih nekoliko godina,” rekao je Kamber. Rotacija će trajati do ljeta ove godine, dakle, pola godine vojnikinje i vojnici bit će odvojeni od svojih obitelji. Biti toliko vremena izvan vlastite zemlje nije lako, a posebno kad se uzme u obzir današnja sigurnosna situacija na istoku Starog kontinenta. Stoga je bilo jasno da je nakon svečanog postroja i govora bilo zagrljaja, razgovora, pa i suza. Ali i puno ponosa i razumijevanja za poziv svojih supružnika, majki i očeva, kćeri i sinova. Vojnikinja Dorothea Višić u bitnici je na dužnosti računateljice. Nakon tri godine u sustavu, Poljska joj je prva međunarodna misija, no kaže da je na to bila pripravna već samim ulaskom u OSRH. ”Mislim da je misija došla u pravo vrijeme,” ističe vojnikinja. Na ispraćaj u Bjelovar stigli su i članovi njezine obitelji. ”Jako su ponosni, no normalno je da su i zabrinuti. Šest mjeseci, nadam se, brzo će proći. Naravno, kad ideš u novu, nepoznatu sredinu, jasno je da postoji mala razina zabrinutosti. No ona je zdrava. Imam dobre kolege i zapovjednike i ne sumnjam da će sve proći u najboljem redu,” kaže pripadnica TRP-a. Natporučnik Dario Markač već je dvaput bio u misiji u Poljskoj. Ovaj put bit će zapovjednik bitnice PzH 2000 i nada se velikoj pomoći i suradnji s pripadnicima vojski drugih nacija koje sudjeluju u eFP-u. ”Naravno da smo uvježbani!“ kategoričan je časnik i dodaje da će se zajedničkim uvježbavanjem u Poljskoj s kolegama iz NATO-a dostići puna interoperabilnost.

”Iznimno smo ponosni što nam se pružila prilika pokazati svoje sposobnosti i interoperabilnost u okviru NATO-ove aktivnosti, ta zadaća omogućit će nam stjecanje novih iskustava u međunarodnom okruženju. Rame uz rame s pripadnicima iz vojski drugih nacija služit ćemo voljenoj Republici Hrvatskoj u sklopu kolektivne obrane NATO-a,” naglasio je bojnik Kamber.


 ”Visokomotivirani, profesionalni, savjesni i odgovorni“

Ministar obrane Mario Banožić susreo se 16. siječnja 2023. godine u vojarni ”Bilogora“ s pripadnicima 11. HRVCON-a. Razgovarao je s vojnicima o pripremama koje su prethodile njihovu odlasku u područje aktivnosti te njihovim zadaćama i očekivanjima. Istaknuvši da je sudjelovanje Hrvatske vojske u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima konkretan doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu, ministar Banožić pripadnicima kontingenta zaželio je uspješno, profesionalno i kvalitetno izvršavanje svih zadaća koje ih očekuju u Poljskoj.

”Uvjeren sam kako znate da u Poljskoj ne predstavljate samo sebe, zato je odgovornost svakoga od vas još i veća. Drago mi je čuti kako ste spremni na sve izazove i zadaće koje se pred vas postave i kako u područje aktivnosti odlazite sigurni u sebe i svoje kolege. Vjerujem kako vašim obiteljima i prijateljima ovo vrijeme bez vas neće biti jednostavno te im ovim putem upućujem zahvalu što vas podržavaju na vašem vojničkom putu. Iskoristite vrijeme tijekom aktivnosti u Republici Poljskoj u djelovanju s našim američkim i svim drugim saveznicima u okviru Borbene skupine kako biste usvajali i dijelili znanja i izgrađivali sposobnosti. Iz razgovora s vama vidim kako ste visokomotivirani, profesionalni, savjesni i odgovorni. Kao ministar obrane ponosan sam što Hrvatska vojska ima takve pripadnike, vjerujem u vas i želim vam sretan put i sretan povratak u domovinu,“ poručio je ministar pripadnicima prije odlaska u područje aktivnosti u Poljskoj.


TEKST  Domagoj Vlahović

FOTO  Tomislav Brandt