Nikad pokorena

Sunju su branili veliki, hrabri ljudi, mnogi pristigli iz svih krajeva zemlje, i zahvaljujući svima njima Sunja je tijekom Domovinskog rata ostala neosvojiv bastion, ratište na kojem neprijatelj – što god da je pokušavao – nikada nije napredovao. Ni jedan metar Sunje nije nikad bio osvojen ni napušten

U znak sjećanja na branitelje Sunje i ove su godine 27. srpnja kružnom trasom duljine 25 kilometara trčali sudionici Memorijalne utrke “Putevima branitelja”. Među njima bilo je i sedam pripadnika Hrvatske vojske. Putem su u selima sunjskog kraja zastajali paleći svijeće na spomen-obilježjima žrtvama stradalim u agresiji na ovo područje. Dan branitelja Sunje obilježava se 27. srpnja, u znak sjećanja na 1991. godinu. Toga su dana rano ujutro na grad pale prve granate iz obližnjih neprijateljskih uporišta Drljača i Četvrtkovca. Sunja se tako našla okružena neprijateljem s tri strane, a cestovni promet prema Sisku bio je zatvoren. Jedina mogućnost veze s Hrvatskom bila je skela na Savi. U mjesecima koji su slijedili bilo je dana kada je na Sunju padalo više od 1000 neprijateljskih projektila dnevno, bilo je pokušaja neprijateljskih pješačkih proboja. Sunju su branili veliki, hrabri ljudi, mnogi pristigli iz svih krajeva zemlje i zahvaljujući svima njima Sunja je tijekom Domovinskog rata ostala neosvojiv bastion, ratište na kojem neprijatelj – što god da je pokušavao – nikada nije napredovao. U nikad pokorenoj Sunji ni jedan metar teritorija nije nikad bio osvojen ni napušten.

Sunju su branili njezini mještani, djelatni i pričuvni sastav policije iz Sunje i Zagreba, dragovoljci iz Zagreba, Siska, Lepoglave, Tomislavgrada, pripadnici satnija 2. “A” brigade ZNG-a Gromovi, a nakon okupacije hrvatskog Pounja, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice, ujesen 1991., u obranu Sunje organizirano su se uključili i stanovnici tih prostora. Tu su, u Sunji i za Sunju bile i postrojbe zvane Luciferi, Zeleni zmajevi, Vepar divizija, posade Leteće tvrđave i Ukletog Holandeza, Prerezane vene, Neupereni tulipani, Maksimirski legionari, Štrumpfovi, Šarene pidžame, Olinjali štakori, Vozači nebeskih ventilatora… Sunju je, na svoj način, branila i ekipa prve ratne radiostanice u Hrvatskoj, ratni studio zagrebačke Stojedinice koji je svakog dana, za gardiste, emitirao šest sati programa ispunjavajući muzičke želje onih koji su u rovovima.

Važnost koju je Sunja imala za obranu cijele Hrvatske bila je, među ostalim, i u tome što je ona vezivala na sebe važan dio neprijateljskih velikosrpskih snaga, a istodobno je za njih bila i stalna opasnost kao prostor mogućeg prodora hrvatskih snaga duboko u okupirani teritorij. Sunja je oslobođena u operaciji Oluja, kada su slunjskim područjem uvedene snage Hrvatske vojske na pravcu Sunja – Hrvatska Kostajnica – Dvor. Od srpnja 1991. do kolovoza 1995. godine, uz 78 poginulih sunjskih branitelja, više od 150 bilo je ranjeno. U Sunji je za rata uništeno 1157 stambenih objekata, 607 gospodarskih zgrada, a pod minama je ostalo 12 000 000 četvornih metara zemljišta.


Sandra Andrašek i Zoran Trninić predani su trkači, pripadnici Hrvatske vojske koji su istrčali i ovogodišnju sunjsku Memorijalnu utrku “Putevima branitelja”. Nošena na roditeljskim ramenima, u utrci je sudjelovala i njihova trogodišnja kći.


Hrvatski glumac Sven Lasta, rođen 1925., bio je jedan od najstarijih sunjskih branitelja. Pripadnik Satnije hrvatskih umjetnika bio je snajperist na prvoj crti, na Kolodvoru, i svakog je dana vozeći bicikl dolazio do tog položaja. Tvrdio je kako se ne boji granata, ali boji se pasti s bicikla. U povodu Dana branitelja ove su godine u Sunji, na pročelju zgrade kinodvorane koja nosi njegovo ime, članovi BBB-a iz Siska oslikali prigodni mural.


Tekst I Foto  Lada Puljizević