Predstavljen DVD Kako je obranjena Hrvatska

Idejni začetnik serijala Vladimir Brnardić prisjetio se početka rada i velike potpore koju su realizaciji projekta svojim svjedočanstvima dali sami branitelji, sudionici ratnih događanja, ali i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata koji je sa svojim znanstvenicima i ravnateljem Antom Nazorom dao znanstvenu potporu realizaciji serijala

Hrvatska radiotelevizija predstavila je 14. ožujka DVD izdanje dokumentarnog serijala Kako je obranjena Hrvatska. U 12 epizoda koje su nastale uz pomoć bogate televizijske arhive, izjava sudionika i animiranih karata, ali i uz predan rad brojnih djelatnika HRT-a, taj prvi sustavni serijal podsjeća na presudne, ali često i nedovoljno poznate događaje koji su bili ključni za obranu Hrvatske. Predstavljanje DVD-a u Studiju Zvonimir Bajsić, kojim je obilježena 25. obljetnica prijelomnih događaja i najžešćih borbi u Hrvatskoj krajem 1991. godine, okupilo je brojne sudionike ratnih događanja, predstavnike braniteljskih udruga i Hrvatskog generalskog zbora. U programu su sudjelovali i Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda i Dražen Žanko.
Božidar Domagoj Burić pozdravio je u ime HRT-a i njegova glavnog ravnatelja okupljene i posebno zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji projekta. “Izražavam ovdje osobnu sreću što svjedočimo izdavanju takvog djela. Sretan sam kad vidim da se Domovinskom ratu pristupa na jedan jedini meni moguć način – a to je istina u svojem najčistijem, apsolutnom obliku,” rekao je tom prigodom Burić i naglasio: “Nitko danas ne bi ovdje stajao da nije bilo hrvatskih branitelja. HRT bi se, kao javni medij, od danas pa dokle god bude postojao, morao našim hrvatskim braniteljima odužiti tako da radi što je moguće bolje dokumentarne i igrane serije i filmove o Domovinskom ratu – jer, po mojem osobnom uvjerenju, koliko god da ih napravimo, nikad neće biti dovoljno. Istina o Domovinskom ratu nikad ne može biti dosadna, nikad ne smije dosaditi.”
Idejni začetnik serijala Vladimir Brnardić prisjetio se početka rada i velike potpore koju su realizaciji projekta svojim svjedočanstvima dali sami branitelji, sudionici ratnih događanja, ali i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata koji je sa svojim znanstvenicima i ravnateljem Antom Nazorom dao znanstvenu potporu realizaciji serijala.
“Naša je ustanova pružila ruku ideji koju je iznio gospodin Brnardić. Zajedno s nama radili su i kolege s Hrvatskog instituta za povijest. Ideja je bila prezentirati duh 1991. godine kroz autentične snimke, zapise tadašnjih dnevnika i mislim da se u tome uspjelo,” rekao je Ante Nazor i naglasio potrebu nastavka rada na istini o Domovinskom ratu.  Redatelj serijala Kako je obranjena Hrvatska je Zoran Margetić, scenarist Tomislav Šulj, urednica Ljiljana Bunjevac Filipović, dok je rukovoditelj Odjela dokumentarne produkcije HRT-a i idejni začetnik serijala Vladimir Brnardić.

Lada Puljizević, Foto HTV