Norveška Kraljeva garda nastupila u Hrvatskoj

Povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te Nacionalnog dana Kraljevine Norveške u Zagrebu je održan nastup Kraljeve počasne garde Kraljevine Norveške s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne i Orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške te Nacionalnog dana Kraljevine Norveške, stotinu i trideset pripadnika 3. satnije norveške Kraljeve garde (Hans Majestet Kongens 3. Gardekompani) nastupili su u Splitu i Zagrebu 3. i 4. lipnja 2022. Gostovanje 3. satnije norveške Kraljeve garde rezultat je postojanog i sveobuhvatnog partnerstva u svim područjima diplomatskih odnosa te kontinuirane i uspješne suradnje Hrvatske i Norveške vojske u okviru NATO saveza.

Počasna satnija sastoji se od vojnog orkestra i počasnog voda (drill platoon/postrojbe za pokazne vježbe), a dio su Kraljeve garde Njegova Veličanstva (Hans Majestet Kongens Garde), (His Majesty the King’s Guard). Kraljeva garda zadužena je za sigurnost kraljevske obitelji u vrijeme mira, krize i rata. Postrojba je osnovana 1856. godine u svrhu zaštite kralja Oscara I. u Stockholmu pod nazivom Kraljevska Norveška satnija strijelaca (Det kongelige norske Gardeskarpskytterkompagni), (The Royal Norwegian Company of Marksmen). Nakon kraja Švedsko-Norveške unije satnija je 1866. godine preimenovana u Njegova Veličanstva Kraljevu gardu te se preselila iz Stockholma u Kristianiju, današnji Oslo. Od 1888. Kraljeva je garda u službi Kraljevske palače i njezinih rezidenata 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Počasna satnija norveške Kraljeve garde smještena je u Huseby Leiru u glavnom gradu Oslu. Kako doznajemo od njezina zapovjednika satnika Aleksandera Fredriksena članovi orkestra biraju se najčešće iz školskih orkestara te nakon uspješno položenih testiranja postaju dio oružanih snaga. Pripadnici počasnog voda moraju proći tjelesne provjere i najčešće se biraju među sportašima. Poznata je širom svijeta po sudjelovanju na međunarodnim vojnim mimohodima te mimohodima  i ceremonijama za kralja i članove kraljevske obitelji te za Vladu. Često putuju Norveškom te u inozemstvo gdje promoviraju Norvešku pokaznim vježbama i glazbenim izvedbama.

”Ove smo godine sudjelovali u svečanosti povodom 70. obljetnice kraljice Elizabete II. Na ovoj turneji posjetili smo Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku. Potom imamo turneju u Norveškoj te idemo u Basel na vojni glazbeni festival. Godinu završavamo velikim Norveškim vojnim glazbenim festivalom (Norsk Militær Tattoo 2022) u Oslu na kojem će sudjelovati počasne garde iz različitih zemalja,“ doznajemo od satnika Aleksandera Fredriksena. Svoj prvi nastup u Hrvatskoj održali su na Splitskoj rivi. Pokaznom vježbom, hodnim programom te glazbeno-scenskom izvedbom privukli su velik broj znatiželjnih građana. ”Splitska riva na kojoj smo nastupali bila je predivna i za nas posve novo iskustvo. Nismo do sada nastupali u takvom prostoru. Za vrijeme nastupa susreli smo mnogo entuzijastičnih gledatelja što nam je bilo vrlo drago,“ kaže satnik Fredriksen.

Nastup u Zagrebu započeli su mimohodom od Zrinjevca do Trga bana Jelačića. Ondje su održali zajednički program s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne te Orkestrom OSRH. ”Predivan je bio trenutak kad su orkestri zajednički odsvirali nacionalne himne te potom i himnu NATO-a. Bila je to velika gesta koja simbolizira poveznicu između Hrvatske i Norveške te solidarnost NATO-ovih članica,“ naglašava satnik Fredriksen te kaže da mu je poznat značaj Trga bana Jelačića u Hrvatskoj. Uživali su u koreografiji Počasno-zaštitne bojne te nastupu Orkestra OSRH. ”Hrvatski orkestar svirao je odlično i bilo je zadovoljstvo surađivati s njima, kao i s pripadnicima počasne postrojbe koji su se pokazali vrlo profesionalnim i preciznim u izvedbi. Imaju potpuno drugačiji stil izvedbe od našeg. Stvarno smo uživali,“ kaže nam satnik Fredriksen.

U poslijepodnevnim satima Kraljeva garda ponovno je zapanjila gledatelje vještinama rukovanja i bacanja oružja, marširanja, pjevanja i sviranja u mimohodu parkom Maksimir i pokaznom vježbom na livadi iza Vidikovca. Norveško veleposlanstvo osiguralo je hrvatske i norveške zastavice za gledatelje što se posebno svidjelo najmlađima. ”Travnata površina bila je malo izazovnija, ali vojnici su sve odradili odlično. Zadovoljni smo onim što smo pokazali kao i zainteresiranošću publike,“ zaključio je satnik Fredriksen.

Nastup koji su pokazali hrvatskim građanima uvježbavali su šest mjeseci, a uključivali su zajednički nastup orkestra i počasnog voda, koreografiju počasnog voda bez glazbene pratnje te nastup orkestra. Treba naglasiti da su pripadnici Kraljeve garde bili iznenađeni visokim temperaturama u Hrvatskoj. Njihova svečana odora izrađena je od vune. I kako nam kaže satnik Fredriksen: ”Ispod naših šešira i unutar naših cipela temperatura se može popeti do 50 stupnjeva kad je vani toplo.“

Poslije nastupa na Trgu bana Jelačića Kraljeva je garda za visoke uzvanike izvela poznati norveški svadbeni napjev Bruremarsj fra Lødingen. Na nastupu im je zahvalio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj: ”Vaši nadređeni zasigurno su ponosni na vas zbog vaših nastupa, ali i vaše vojne službe. Vaš je nastup bio izvanredan! Nadam se da ćete uživati u Hrvatskoj ne samo kao vojnici nego i kao mladi ljudi. Radujem se vašem sljedećem nastupu u Hrvatskoj.“

Tekst:  Martina Stanković

Foto: Tomislav Brandt