Novi Hermesi u Tajlandu

(Foto: Elbit Systems)

Kraljevska tajlandska mornarica (Royal Thai Navy – RTN) potpisala je s izraelskom tvrtkom Elbit Systems ugovor o nabavi besposadnih letjelica Hermes 900. Prema objavi RTN-a na Facebooku, ugovor je potpisan 21. rujna tijekom ceremonije u Mornaričkom stožeru. Potpisao ga je zapovjednik RTN-a admiral Somprasong Nilsamai i direktor Elbit Systemsova poslovnog razvoja i marketinga Nissim Assaf Cohen.
Reuters navodi da je procijenjena vrijednost ugovora 107 milijuna dolara, a isporuka bi trebala biti izvršena od 2022. do 2025. godine. Ukupan broj kupljenih letjelica nije otkriven, a Tajland je još 2017. nabavio četiri slične letjelice Hermes 450, no za potrebe kopnene vojske.
Nove besposadne letjelice služit će za nadzor pomorskih teritorija Tajlanda te zaštitu nacionalnih pomorskih prometnih ruta. Pružat će kontinuiranu pomoć u sprečavanju i odvraćanju različitih pomorskih prijetnji.
Prema navodima proizvođača, Hermes 900 Elbit predstavnik je nove generacije višenamjenskih besposadnih letjelica dugog doleta na srednjim nadmorskim visinama. Integriran je sa širokim rasponom senzora visokih performansi, koji mogu otkriti i identificirati višestruke kopnene i pomorske prijetnje. Osigurava nadzor širokog područja, a i njegovo mapiranje. Maksimalna poletna masa Hermesa 900 iznosi 1180 kg, s tim da na korisni teret otpada najviše 350 kg. Letjelica može ostati u zraku do 36 sati, a operativni vrhunac leta prelazi 9000 m.
Serija Elbitovih letjelica Hermes u operativnoj je uporabi više zemalja, uključujući Meksiko, Švicarsku, Kolumbiju, Filipine, Grčku, Island, Izrael, Kanadu, Singapur, Čile i Brazil. Island je 2019. postao prva europska zemlja koja koristi Hermes 900 za zadaće pomorskog nadzora.

Martina Stanković