Iz Divulja krenuo novi kontingent na Kosovo

Iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama upućen je 23. ožujka helikopterom Mi-8 MTV prvi dio, ukupno 12 pripadnika, 18. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru KFOR.
Preostali će pripadnici biti upućeni za nekoliko dana i tako će se izmijeniti snage novoupućenog kontingenta kojim zapovijeda satnik Ante Siniša Kozina i prethodnog koji se vraća u Hrvatsku, a kojim je zapovijedao bojnik Stjepan Stepić.
U sastavu kontingenta su tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, a od tehnike koristit će dva helikoptera Mi-8 MTV.
Kontingent je ispratio zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a brigadir Karol Lučan. Istaknuo je kako je to 18. hrvatska mirovna misija koja se u kontinuitetu od 2009. upućuje na Kosovo i u kojoj HRZ i PZO sudjeluje i ljudstvom i helikopterima.
Zapovjednik kontingenta satnik Kozina istaknuo je prije polaska kako su svi pripadnici spremni za provedbu misije. Novost je što je cijeli letački dio posada iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze, a prvi će put u misiji sudjelovati s helikopterima Mi-8 MTV iz njezina sastava.
Satnik Kozina naglasio je kako je za Eskadrilu važno što će praktički cijeli njezin sastav imati iskustvo rada u međunarodnom okružju čime ona u cjelini razvija sposobnost sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama i ljudstvom i tehnikom.

M.Karačić