U operaciju KFOR otputovao 26. hrvatski kontingent

Iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama kod Trogira ispraćen je 24. studenog prvi dio 26. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovoj operaciji KFOR.
U misiju je helikopterom Mi-8MTV upućeno 14 pripadnika Oružanih snaga RH, dok će preostali pripadnici još jednim helikopterom Mi-8MTV biti upućeni idućih dana kroz završni proces rotacije prethodnog i novoupućenog kontingenta. Zapovjednik 26. HRVCON-a je bojnik Zoran Veselko, kapetan posade na helikopteru Mi-8MTV u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.
Prilikom ispraćaja kontingenta voditelj Operativnog odsjeka 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a pukovnik Damir Barišić naglasio je kako HRZ i PZO u misiji na Kosovu kontinuirano sudjeluje od 2009. i na taj način pridonosi ostvarenju ciljeva misije: “Radeći u Stožeru KFOR-a imao sam priliku čuti vrlo pozitivne ocjene i iskustva o sudjelovanju letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja te Nacionalnog elementa potpore hrvatske sastavnice. Nadam se kako će i ovaj kontingent na najbolji način predstavljati Republiku Hrvatsku i njezine Oružane snage.”
Prije polijetanja u misiju, bojnik Zoran Veselko, kojem je ovo drugo sudjelovanje u ulozi zapovjednika kontingenta na Kosovu, rekao je kako je i ova misija za sve pripadnike kontingenta novi izazov i prilika potvrde razvijenih sposobnosti i rada u međunarodnom okruženju, a sve procedure planiranja i provedbe letačkih zadaća uvježbane su sukladno NATO-ovim standardima. “Proveli smo vrlo kvalitetne pripreme te potpuno spremni i obučeni odlazimo u misiju kako bismo bili potpora izgradnji i održavanju stabilnosti i mira na Kosovu,” poručio je bojnik Veselko.
Hrvatski kontingent u operaciji KFOR razmješten je na području američke baze “Bondsteel” u Ferizaju/Uroševcu. Njegova je temeljna zadaća transport snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije, a izmjenjuje se svaka četiri mjeseca.

OJI