Novi ledolomac Kanadske Obalne straže

(Foto: Canadian Coast Guard)

Ledolomac Kanadske Obalne straže “Captain Molly Kool” 14. prosinca službeno je uveden u operativnu uporabu. Riječ je o prvoj kanadskoj akviziciji takvog broda u 25 godina. Kanadska vlada nabavlja ukupno tri ledolomca sukladno ugovoru vrijednom 457 milijuna USD potpisanom 10. kolovoza ove godine s domaćim brodogradilištem Chantier Davie. “Captain Molly Kool” dug je 93,7 m, a širok 18 m. Klasificiran je kao ledolomac srednje veličine te ima sposobnost držanja brzine plovidbe od tri čvora kroz led do metar debljine.
Spomenuto brodogradilište izvodi radove konverzije brodova, a “Captain Molly Kool” nekad je bio “Vidar Viking”, švedski civilni brod za vuču platformi (Anchor Handling Tug Supply Vessel – AHTS). Brodogradilište priprema i prilagođava ledolomce kanadskim regulatornim zahtjevima te propisima Obalne straže i nastavlja radove na drugom i trećem, koji su iz klase kao i “Vidar Viking”. Kanada se zasad oslanja na konverziju brodova u ledolomce jer treba popuniti praznine u floti plovila s takvim sposobnostima.
Osim lomljenja leda i održavanja plovidbenih putova u zimskom razdoblju, “Captain Molly Kool” koristit će se u potpori drugih programa Obalne straže, kao što su zadaće traganja i spašavanja te zaštite okoliša.

Maja PTIĆ GRŽELJ