Novo izdanje sportskih terena u vojarni u Splitu

Gotovo je teško pobrojiti sve sportske sadržaje koji se sad nalaze na raspolaganju pripadnicima mornarice – od nogometa, košarke, odbojke, malog nogometa do odbojke na pijesku, skoka udalj. Tu je također i atletska staza sa šest traka koja pruža mogućnost kompletnog atletskog treninga i antistres podloga za borilačke sportove

”Bez dobre tjelesne spreme, nema ni dobrog vojnika,” bila je misao vodilja tadašnjeg ministra obrane Damira Krstičevića kad je 2018. godinu proglasio godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Vođeni tim motom, u vojarnama Hrvatske vojske počelo se razmišljati na koje načine podići standard i svakodnevni život vojnika kako bi njihova psihofizička sprema bila na najvišoj razini. U redovima pripadnika Hrvatske ratne mornarice javila se tad ideja o uređenju već postojećih, ali pomalo zastarjelih sportskih terena na području vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”.

”Nas su ti tereni dočekali još 1991. godine, kad smo ušli na prostor vojarne. Već su tad bili u derutnom stanju i oduvijek je postojala želja i volja za obnovom, no mogućnosti su bile ograničene. Dolaskom ministra Krstičevića stvorili su se uvjeti za početak uređenja terena,” objašnjava nam načelnik Odjela za logistiku Zapovjedništva HRM-a kapetan bojnog broda Željko Jakus ističući kako je obnova išla postupno te kako je u nju bilo uključeno nekoliko sastavnica MORH-a i HV-a. Veliku ulogu u obnovi imali su pripadnici Zapovjedništva za potporu, a dio financijskih sredstava planiran je preko sektora za vojnu insfrastrukturu. Sve to podiglo je cijeli ciklus obnove terena na jednu višu razinu. Obnova terena rezultat je i izvrsne suradnje Hrvatske vojske s civilnom zajednicom. Na sportskim terenima Lore već neko vrijeme svoj talent bruse mladi nogometaši nogometnog kluba Adriatic. Dovesti terene u odgovarajuće stanje bila je i njihova želja te je klub preuzeo oko 20 posto ukupne investicije uredivši dva malonogometna terena i dio svlačionica. Velika su prednost i postavljeni reflektori koji pružaju mogućnost korištenja terena noću, a u čijim čarima već uživaju djelatnici vojarne, no prije svega kadeti.

Najviši standardi

Gotovo je teško pobrojiti sve sportske sadržaje koji se sad nalaze na raspolaganju pripadnicima mornarice – od nogometa, košarke, odbojke, malog nogometa do odbojke na pijesku, skoka udalj. Tu je također i atletska staza sa šest traka koja pruža mogućnost kompletnog atletskog treninga i antistres podloga za borilačke sportove. Nedavno je obnovljena i teretana, a s dijelom opreme uspjeli su urediti i teretanu u prostorima Flote HRM-a u Splitu te u vojarnama u Pločama i Puli. ”Usudio bih se reći da smo sad jedan pravi sportski centar. Usto, u susjedstvu vojarne imamo veslački i jedriličarski klub, u blizini su i bazeni. Rijetko gdje ćete naći vojarnu koja nudi toliko sadržaja,” objašnjava kapetan fregate Ivica Bajaj, napomenuvši kako se zahvaljujući ugodnoj mediteranskoj klimi, tereni mogu koristiti tijekom čitave godine.

Uz obnovu samih terena, uloženo je i u razvoj elektroenergetske mreže i rasvjetnih stupova, a važno je naglasiti kako je sve napravljeno po najvišim građevinskim standardima. Na inicijativu Zapovjedništva mornarice organizirane su ekološke akcije u kojima je uređen okoliš vojarne, a u čemu su sudjelovali svi – od časnika do mornara. Hortikulturnim radovima uklonjeno je štetno raslinje i bilje te su te površine pretvorene u koristan prostor. Posađeno je stotinjak stabala maslina i uređene su travnate površine čime je ukupni izgled vojarne dobio sasvim novu dimenziju. Sve to uvelike mijenja svakodnevicu pripadnika HRM-a koji su i dosad na sportskim natjecanjima ostvarivali izvrsne rezultate, a koji će u novim uvjetima za vježbanje, vjerujemo biti još bolji. Usto, vojarna u Splitu oduvijek je bila mjesto okupljanja te domaćih i međunarodnih susreta, a mogućnosti organizacije sportskih događanja sada su još veće. Za početak, nadaju se za obljetnicu HRM-a organizaciji turnira iz malog nogometa, jednog od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj za što napokon imaju priliku…


Franko Bogdan, predsjednik nogometnog kluba Adriatic:

Uz obostrano zadovoljstvo, naš klub i Ministarstvo obrane ostvarili su izvrsnu suradnju. Oduševljeni smo rezultatima obnove, a novi će tereni uvelike pridonijeti razvoju i napretku naših mladih nogometaša.

 bojnik Miro Kuvačić, zapovjednik Opslužništva vojarne

”S obzirom na to da Opslužništvo vojarne osigurava smještaj za sve polaznike obučnih procesa u vojarni i sve ostale sudionike civilno-vojne suradnje, uređenjem sportskih terena, dodatno se dobilo na sadržaju u procesu održavanja tjelesne sposobnosti svih pripadnika te ukupne kvalitete života i rada u vojarni“

Ivica Bajaj, kapetan fregate, časnik za kineziologiju Hrvatske ratne mornarice

”Osposobljavanjem sportskih terena dobili smo mogućnost tjelesnu spremu pripadnika podići na jednu višu razinu. Sportski tereni iznimno su uređeni i omogućuju istodobno vježbanje velikom broju pripadnika.

kapetan bojnog broda Željko Jakus, načelnik Odjela za logistiku u Zapovjedništvu HRM-a

”Kad gledamo cijelu investiciju, benefiti su golemi – i financijski i općenito za dobrobit pripadnika. Vrijednost cijelog kompleksa sad vrijedi oko pet puta više od uloženog”

Tekst: Doris Ravlić

Foto: Goran Resovac