Iz dvorana na otvoreno

U jeku pandemije virusa COVID-19 i “zaključavanja” Hrvatske, koje su zahtijevale epidemiološke mjere, od zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnika Mate Pađena došla je iznimno dobra vijest o konačnom završetku radova na obnovi, poboljšanju, proširenju i svojevrsnoj modernizaciji vanjskih sportskih terena, koja se provodi kao znanstveni projekt razvoja kinezioloških i sportskih aktivnosti na otvorenom

Panoramski pogled na vanjske sportske terene Hrvatskog vojnog učilišta

 

Za one koji ne poznaju vojarnu HVU-a u zagrebačkoj zapadnoj četvrti Črnomercu, ukratko ćemo reći da vanjski sportski tereni zauzimaju dobar dio kompleksa. Njih u osnovi i na prvi pogled čini atletska staza u tipičnom obliku elipse, koja zaokružuje igrališta za loptačke sportove, tj. odbojku, košarku i mali nogomet. Osim za sport i vojne vježbe snage, kondicije i spretnosti, tereni služe i za redovita te svečana postrojavanja vojnika. Već su desetljećima mjesto koje pripadnici Hrvatske vojske ne koriste samo za svoje redovite vježbe kojima moraju održavati propisanu tjelesnu spremnost nego i poprište rekreacije i pravog, korisnog sportskog druženja.

No, zub vremena i intenzivno korištenje učinili su svoje, a i koncept vojnog školovanja na HVU-u se mijenja. Zapravo, traži da polaznici svih razina izobrazbe, posebno kadeti, imaju što kvalitetnije uvjete za sport u samoj vojarni, što je dobro za hvatanje pravog sportskog ritma usklađenog s predavanjima, učenjem i drugim svakodnevnim obvezama i rasporedom. Bez obzira na već završene i dobro opremljene sportske dvorane HVU-a, za vojnike je ipak prirodnije da budu vani, da svoje tjelesno stanje održavaju i poboljšavaju na kvalitetnim vanjskim terenima.

“HVU je kao institucija potpuno usmjeren na zdravlje i tjelesnu kondiciju svakog svojeg polaznika, kadeta i djelatnika. Sukladno tome, već godinama, pod vodstvom zamjenika zapovjednika HVU-a brigadnog generala Ivana Turkalja, znanstveno pristupamo uređenju sportskih objekata i terena te primjenjujemo kineziološki znanstveni pristup tjelesnim aktivnostima. Izlazak iz dvorana na otvoreno važan je dio tog pristupa,” objašnjava brigadir Tihomir Tandarić s HVU-a, koji je aktivno sudjelovao u projektu.

Dakle, tereni su ovog proljeća završeni nakon duljeg razdoblja postupne obnove. Tu su, među ostalim, nove asfaltne podloge, mekani tartan za trkaću stazu, obnovljeno igralište za mali nogomet s umjetnom travom, kao i vojničke pješačke prepreke, a postavljena je i antistres podloga za borilačke sportove te prostor za CrossFit s ugrađenim spravama za vježbanje. Nove uvjete pozdravlja i struka. Satnik Domagoj Bagarić, kineziolog i predavač na HVU-u, uvjeren je da će novi vanjski sportski tereni omogućiti kvalitetniju provedbu kinezioloških aktivnosti u svrhu podizanja tjelesne spremnosti kadeta, polaznika škola i pripadnika OSRH.

“Novi će tereni kineziolozima u svakom slučaju olakšati provedbu postojećih nastavnih planova i programa za sve razine izobrazbe na HVU-u. No, planovi i programi nastave neće se bitnije mijenjati jer su u njima već sadržane kineziološke aktivnosti koje se mogu provoditi na vanjskim sportskim terenima. No, na HVU-u postoje sportske sekcije čiji će se rad unaprijediti obnovom vanjskih sportskih terena. Također, nove pješačke prepreke stavit ćemo u funkciju obuke kadeta. Do obnove susretali smo se s nekim izazovima, poput gužvi, no sad očekujemo i još više zainteresiranih za sportske aktivnosti,” navodi Bagarić.

U našoj fotografsko-novinarskoj šetnji po kompleksu najveću je pozornost ipak privukla elipsa i malonogometni teren. “Kvaliteta nove atletske staze je dobra. Ugodna je za trčanje i puno bolja nego što je bila. Što se tiče nogometnog igrališta s umjetnom travom, možemo reći da je obavljen dobar posao. Uz novu travu postavljena je zaštitna mreža i reflektori za igranje nogometa noću,” dodaje satnik Bagarić. Što se tiče vanjskih terena, HVU je sad kompletan. Ipak, vojni kineziolog dodaje da na Učilištu još ima prostora za pomake kad je riječ o zatvorenim sportskim prostorima.

Pripadnici Hrvatske vojske već lagano pristižu na obnovljene sportske terene HVU-a. Dolaze i ljepše vremenske prilike, a i sadašnja situacija, kad se sportske dvorane po cijeloj Hrvatskoj tek odnedavno i pomalo otvaraju, sigurno ide u prilog vježbanju vani. “Koliko je sama vizija provođenja projekta HVU-a bila svrhovita, koliko je stvaranje najboljih uvjeta za vježbanje na otvorenom pozitivno, pokazuje se upravo u otežanim okolnostima koje su prouzročili pandemija i potres,” zaključuje brigadir Tandarić.


Još više natjecanja

Na HVU-u se kroz godinu održavaju natjecanja iz različitih sportova: Studentsko prvenstvo grada Zagreba u streljaštvu, prvenstva OSRH u košarci, malom nogometu i odbojci za žene, sportska natjecanja polaznika škola, kadeta i djelatnika povodom obilježavanja Dana OSRH i Dana HVU-a. Također imamo i Sveučilišni sportski dan povodom Dana HVU-a u prosincu, kad u vojarnu dolaze studenti s fakulteta partnera vojnih studijskih programa i natječu se zajedno s kadetima u streljaštvu, odbojci, košarci, malom nogometu, šahu i stolnom tenisu. “Novi sportski tereni omogućuju natjecanja iz atletike i svladavanja pješačkih prepreka. Sigurno ćemo u budućnosti organizirati i natjecanja iz tih sportova,” najavljuje satnik Bagarić.


Sportski objekti i tereni na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman” na raspolaganju su i civilnim sportskim klubovima i udrugama, čime se na još jedan način pokazuje izvrsna civilno-vojna suradnja. Tereni su dostupni u poslijepodnevnim satima, a zahvaljujući kvalitetnoj rasvjeti mogućnost njihova korištenje produljuje se i na noćne termine.

Neki su od korisnika terena i objekata: Boksački klub “Petar Zrinski”, Hrvački klub Trešnjevka, Košarkaški klub Medveščak, Atletski klub Ultra Zagreb, Streljački klub “Špiro”, udruga Hagakure Kai, Ju-Jitsu savez Grada ZagrebaSportski objekti i tereni na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman” na raspolaganju su i civilnim sportskim klubovima i udrugama, čime se na još jedan način pokazuje izvrsna civilno-vojna suradnja.

Tereni su dostupni u poslijepodnevnim satima, a zahvaljujući kvalitetnoj rasvjeti mogućnost njihova korištenje produljuje se i na noćne termine. Neki su od korisnika terena i objekata: Boksački klub “Petar Zrinski”, Hrvački klub Trešnjevka, Košarkaški klub Medveščak, Atletski klub Ultra Zagreb, Streljački klub “Špiro”, udruga Hagakure Kai, Ju-Jitsu savez Grada Zagreba

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: HGSS, Mladen ČOBANOVIĆ