Novo pojačanje Hrvatske vojske

“Vjerujem kako ćete se tijekom vaše djelatne vojne službe i sami uvjeriti da je Hrvatska vojska poticajna sredina u kojoj vam se pružaju mogućnosti stalnog usavršavanja i izgradnje sebe i kao vojnika, ali i kao časne i etične osobe,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u petak 25. studenog 2022. godine na vojnom poligonu ‘Gašinci’ kod Đakova 116 prvih vojničkih ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu u Oružane snage RH kandidatima na specijalističkoj vojnoj obuci | Foto: MORH/ J. Kopi

Na vojnom poligonu ”Gašinci“ kod Đakova 25. studenog uručeno je 116 prvih vojničkih ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu u Oružane snage RH kandidatima na specijalističkoj vojnoj obuci. Riječ je o 116 kandidata od kojih 31 žena, koji su upućeni na specijalističku vojnu obuku u Središte za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima, od ukupno 262 vojnika i mornara koji su primljeni u djelatnu vojnu službu temeljem drugog ovogodišnjeg natječaja Ministarstva obrane raspisanog u rujnu u skladu s iskazom potreba Oružanih snaga RH za popunom vojničkih dužnosti te Planom prijma u Hrvatsku vojsku za 2022. Ostali kandidati raspoređeni su u skladu s potrebama OSRH u Središta za specijalističku vojnu obuku u Požegi, Karlovcu, Zadru, Bjelovaru, Splitu i Zagrebu. Od primljenih 262 vojnika i mornara, ukupno je 56 žena.

Na spomenutom natječaju kandidatima je prvi put pružena mogućnost odabira roda i službu u Hrvatskoj vojsci unutar kojih se žele razvijati, odnosno pružena im je mogućnost odabrati mjesto službe gdje će biti raspoređeni. Svečanom uručivanju prvih vojničkih ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu nazočili su ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak i ostali.

Čestitajući na potpisivanju prvog ugovora o djelatnoj vojnoj službi, čime su službeno postali punopravni pripadnici Oružanih snaga RH, ministar obrane Mario Banožić zahvalio je novim pripadnicima na odluci i prepoznavanju mogućnosti koje nudi velika obitelj pobjedničke Hrvatske vojske.“Vjerujem kako ćete se tijekom vaše djelatne vojne službe i sami uvjeriti da je Hrvatska vojska poticajna sredina u kojoj vam se pružaju mogućnosti stalnog usavršavanja i izgradnje sebe i kao vojnika, ali i kao časne i etične osobe,“ rekao je ministar.

“Svaki je segment djelovanja Hrvatske vojske bitan, posebno danas, u izazovnom trenutku poremećene globalne sigurnosti. I pored svih ulaganja u obranu koje Vlada provodi, pored najvećeg proračuna za obranu od Domovinskog rata važno je istaknuti da ste upravo vi naša najveća vrijednost, ona čvrsta točka, naša sigurnost,“ poručio je ministar novim pripadnicima Hrvatske vojske.

Zamjenica zapovjednika 1. satnije Bojne za specijalističku vojnu obuku poručnica Tea Trajković rekla je da će novi pripadnici idućih 12 tjedana proći obuku kako bi bili što pripremljeniji za vojničku karijeru i odlazak u postrojbe na nove dužnosti. ”Školovala sam se da bi postala časnica u Hrvatskoj vojsci. Otac mi je bio u Domovinskom ratu pa sam i sama odabrala taj poziv kroz koji mogu pomoći svojem narodu i domovini,“ istaknula je. Nova pripadnica Hrvatske vojske, vojnikinja Dina Kursan iz Trogira rekla je da je nakon uspješno završenog programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja odlučila nastaviti svoju vojničku karijeru zbog ljubavi prema domovini istaknuvši da joj je velika čast što se nalazi na specijalističkoj vojnoj obuci.

Vojnik Matija Mašala iz Sesveta odlučio se za vojnički poziv s 25 godina, a motivacija su mu uz roditelje bile i brojne djelatne vojne osobe i hrvatski branitelji koje je upoznavao kroz život, ali i instruktori. “Instruktori su mi veliki uzori, pokazali su što znači vojnički život. U Hrvatskoj vojsci sam se pronašao, to je svojevrsno bratstvo gdje brinemo jedni o drugima i gdje nema nikakve razlike od čovjeka do čovjeka,“ rekao je.

TEKST: Jelena Jakšić /FOTO: Josip Kopi