Obilježena 18. obljetnica SMVO-a

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju obilježena je osamnaesta obljetnica djelovanja Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO)…

Svečanosti održanoj 1. ožujka nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, direktor RACVIAC-a umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo te drugi vojni i civilni uzvanici i gosti. General Jurković pozdravio je sve nazočne te čestitao zapovjednicima i djelatnicima Središta za međunarodne vojne operacije 18 godina uspješnog rada. Istaknuo je kako su upravo oni svojim djelovanjem pripremili vojnike, časnike i dočasnike da budu promicatelji mira, tolerancije, suživota i ljudskih prava te načela pravednosti i demokratskih vrijednosti u kriznim i sukobima zahvaćenim područjima širom svijeta. Podsjetio je kako Hrvatska vojska neprestano razvija svoje međunarodne aktivnosti i planira nova područja suradnje te se stoga pred nju postavljaju i novi zahtjevi vezano uz obuku i pripremu pripadnika za odlazak u misije i operacije. “Od djelatnika Središta za međunarodne vojne operacije očekujem da će uspješno kao i dosad pripremati i provoditi preduputnu obuku,” zaključio je zapovjednik HKoV-a.

Zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije brigadir Ivan Miloš zahvalio je svima na dolasku te podsjetio na protekli rad: “Do danas je Središte, kroz pripremu i provedbu, participiralo u brojnim mirovnim operacijama pod zapovijedanjem Ujedinjenih naroda. Doprinos je dalo i u pripremama svakog kontingenta hrvatskih vojnika u NATO-ovoj mirovnoj operaciji u Afganistanu i drugim NATO-ovim operacijama, a aktivno je uključeno i u pripremu operacija pod vodstvom Europske unije.” Istaknuo je i kako planirani preustroj Oružanih snaga ne ostavlja Središte po strani, nego mu daje aktivnu ulogu u vremenu koje dolazi. Usto, Središte čeka iskorak u nekoliko ključnih područja. Među njima ističe se obuka preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora, izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction – S.E.R.E.), za koju Središte ima dobre osnove za proširenje na druge članice NATO-a.

U sklopu svečanosti zaslužnim djelatnicima Središta uručene su pohvale i nagrade za iznadprosječne rezultate u službi. Brigadir Miloš podsjetio je na važnost i ulogu bivših i sadašnjih djelatnika: “Sigurno je da su generacije časnika i dočasnika, na čelu sa svim zapovjednicima koji su prošli kroz Središte, i njegovi današnji djelatnici ugradili dio sebe u ovu organizaciju, a svojim nesebičnim radom zaslužni su za status koji ima.”

Doris Ravlić

snimio Mladen Čobanović