Obilježena 23. obljetnica oslobađanja zapadne Slavonije

Središnji dio svečanosti, kojoj je nazočio cijeli državni vrh, bilo je otkrivanje spomenika Kristalna kocka vedrine sastavljenog od 51 kocke u spomen na 51 branitelja koji je poginuo ili preminuo od posljedica ranjavanja u pobjedničkoj akciji Hrvatske vojske Bljesak

U Okučanima je 1. svibnja svečano obilježena 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je nakon četiri godine okupacije 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Svečanosti je nazočila predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno njegovim predsjednikom Goranom Jandrokovićem, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te brojni drugi visoki državni, vojni i policijski dužnosnici, kao i predstavnici županija i općina, lokalne i područne samouprave.
Program obilježavanja započeo je u 7:30 budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a središnji događaj obljetnice bilo je otkrivanje spomen-obilježja Kristalna kocka vedrine u spomen svim braniteljima stradalim u ovoj pobjedničkoj operaciji. Spomenik, rad akademskog kipara Dalibora Stošića i projektanta Hrvoja Bilandžića, sastavljen je od 51 kocke koje simboliziraju 51 branitelja poginulog i umrlog od posljedica ranjavanja u operaciji Bljesak. Kocke su ovom prigodom bile omotane hrvatskom zastavom, a zastave je skinulo 26 pripadnika Hrvatske vojske i 25 pripadnika MUP-a. Posebno emotivan trenutak bio je kad je na svaku kocku po jedno dijete položilo po jednu crvenu ružu.

Središnji događaj obljetnice bilo je otkrivanje
spomen-obilježja Kristalna kocka vedrine
u spomen svim braniteljima stradalim u
pobjedničkoj operaciji Bljesak

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svim je braniteljima i njihovim obiteljima zahvalio za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.
“Došli smo na 23. obljetnicu operacije Bljesak odati još jednom počast poginulim hrvatskim vojnicima, policajcima i braniteljima koji su dali sve za slobodu Hrvatske, za našu domovinu. Želim ovom prilikom zahvaliti ministru Tomi Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja i općini Okučani na izgradnji prekrasnog spomenika za 51 poginulog branitelja i onih koji su umrli od posljedica ranjavanja. Ova hrvatska Vlada je donijela jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, povećala je i proračun za hrvatske branitelje. Ova Vlada vodi računa o dignitetu Domovinskog rata, kao što vodi računa i o Oružanim snagama tako da smo povećali i proračun Ministarstva obrane. Na baštini onoga što su učinili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu gradimo modernu Hrvatsku vojsku koja je kompatibilna i aktivna i u NATO-u i u Europskoj uniji. Ovakve su prigode još jednom mogućnost da odamo počast i zahvalnost obiteljima svih poginulih branitelja i da im još jednom zajednički zahvalimo na svemu što su učinili za Hrvatsku,” poručio je premijer Plenković. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je svima onima koji su prije 23 godine izveli operaciju Bljesak pritom naglasivši kako je obilježavanje obljetnice ove značajne operacije proteklo dostojanstveno.

“Operacija je krenula pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i nakon te operacije dokazali smo i svijetu i nama samima da je Hrvatska vojska spremna izvesti tako složenu operaciju. Nakon Bljeska uslijedila je operacija Oluja kad smo konačno završili rat u Hrvatskoj i donijeli mir i slobodu u našu Hrvatsku. Danas se prisjećamo naših prijatelja koji su poginuli, naših suboraca. Ova Vlada vrlo intenzivno radi na jačanju sposobnosti Hrvatske vojske prožetu domoljubljem i simbolima Domovinskog rata,” istaknuo je ministar Krstičević. Spomenik Kristalna kocka vedrine blagoslovio je vojni biskup mons. Jure Bogdan koji je rekao: “Kao kršćanski vjernici svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao, da se ništa od toga ne može i neće zaboraviti. Čovjek može zaboraviti, ali Bog ne zaboravlja, ne promiče Mu ni najmanja žrtva u ovom životu, a kamoli žrtva vlastitog života. Bog sve vrednuje, Bog sve obilno nagrađuje. U tome svjetlu mi danas molimo za sve naše poginule i preminule redarstvenike, vojnike, branitelje koji su se izborili za slobodu našeg naroda i naše domovine, a posebno za hrvatske branitelje poginule u operaciji Bljesak te od posljedica ranjavanja. Danas blagoslivljamo ovaj spomenik, ovaj znamen povijesti naše slobode s nadom da će biti živi govor vjere, ufanja i ljubavi s kojom su naši branitelji ugradili sebe u život naše domovine. Neka ovo bude spomenik slobode, istine i mira.”

Nakon što su izaslanstva položila vijence na spomen-obilježju, u crkvi sv. Vida u Okučanima služena je misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a predvodio ju je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.U Spomen-parku hrvatskim vitezovima Počasno-zaštitna bojna izvela je prikaz ceremonijalnih radnji, posjetitelji su mogli pogledati pokaznu vježbu s vojno-policijskim psima Pukovnije Vojne policije, a Zapovjedništvo specijalnih snaga također je izvelo pokaznu vježbu.
Za brojne posjetitelje bio je organiziran i taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta “Kadet” i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” te dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Također, otvorene su i sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR-a Brodsko-posavske županije, a obilježavanju obljetnice pridružili su se svojim dolaskom i maratonci “Hrvatski sokol” koji su prema Novskoj i Okučanima krenuli iz Nove Kapele te motoristi sudionici “Motodefilea BLJESAK” iz svih krajeva Hrvatske.
Operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je neprijatelj bio dodatno iznenađen. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju. Operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja koja je uslijedila nakon tri mjeseca.
MARTINA BUTORAC
Foto: MLADEN ČOBANOVIĆ