Obilježena 27. obljetnica 4. gardijske brigade

Posebno svečan trenutak bila je ceremonija uručenja 39 crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika Brigade u Domovinskom ratu…

Cijeli Split slavio je 28. travnja 27. obljetnicu osnutka 4. gardijske brigade, pobjedničke postrojbe koja je tijekom Domovinskog rata hrvatskom Jugu, kako su to ustvrdili brojni uzvanici velike proslave, donosila mir i slobodu. Obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca na spomen-ploči u Vili Dalmacija gdje je i sve započelo – ondje je, naime, 1991. general Ivo Jelić osnovao brigadu koja je u Domovinskom ratu dala nemjerljiv doprinos. Imenom prvog zapovjednika slavne brigade odsad se zove i Dom Hrvatske vojske u Lori, a sve u skladu s pokrenutim projektom Ministarstva obrane o imenovanju vojarni, vojnih prostora i dvorana po zaslužnim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. “Branite svoja ognjišta, vi ste na svome, ali nikad nikome, pogotovo ratnom zarobljeniku, ne činite ono što ne biste htjeli da netko s druge strane vama učini. Budite časni ljudi, pravi vojnici,“ bio je naputak generala Jelića vojnicima i suradnicima za vrijeme Domovinskog rata, a te su se riječi ponovno mogle čuti i na otvaranju spomen-ploče u Lori.

Ceremonija uručenja crvenih beretki

Posebno svečan trenutak bila je ceremonija uručenja 39 crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika Brigade u Domovinskom ratu.
Novim pripadnicima Pauka, kako su se po bivšem zapovjedniku generalu Andriji Matijašu Pauku, poginulom prije samog kraja Domovinskog rata, nazivali pripadnici Brigade, beretke su uručili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 3. motorizirane brigade Pauci bojnik Samir Mršić,umirovljeni brigadir Zvonko Asanović i predsjednik Udruge 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.
Nakon što su im uručene prepoznatljive crvene beretke, novim pripadnicima Pauka obratio se i zapovjednik GMBR- a general Kundid poručivši im kako su sada nositelji imena, ali i promicatelji tradicije Paukova. “Crvena beretka i zastava simbol su za 199 Pauka koji su dali živote za slobodu i za veličanstvenu pobjedu. To je razlog zbog kojih smo dodjelu crvenih beretki vratili na ovo sveto mjesto, u kapelicu Svetog Križa, gdje s ponosom čuvamo slike naših palih vitezova,“ rekao je Kundid te pozvao nove pripadnike da crvene beretke nose časno i ponosno jer su ih njihovi prethodnici zadužili. U kapelici Svetog Križa, u kojoj se nalaze imena svih poginulih pripadnika brigade, služena je i misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade koju je predvodio vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.
Kao bivši zapovjednik 4. gardijske brigade ministar Krstičević posebno je pozdravio vraćanje tradicije uručivanja crvenih beretki , a prisjetio se i kako je bilo zapovijedati tom slavnom postrojbom istaknuvši: “To je bila postrojba koja je donosila mir i slobodu, koja je svoje ime stvorila u nebrojenim bitkama i operacijama u Domovinskom ratu, a kruna svih bila je Oluja. Drago mi je da smo vratili vojsku u narod jer naš narod voli svoju Hrvatsku vojsku. Na Rivi je danas bilo između 50 000 i 100 000 ljudi. Vidio sam djecu koja se raduju susretu s našim vojnicima i puno mladosti. Možda se i oni pridruže pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Crvene beretke simbol su snage i pobjede Paukova i Dalmacije. Danas sam se osjećao kao 1995. godine kad su nas s ponosom dočekivali na Rivi.“
U sklopu programa na splitskoj se Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta, mogao razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske, izložen je i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je na Rivu sletio u petak, a u isto vrijeme na obližnji gat doplovio je i brod Hrvatske ratne mornarice raketna topovnjača “Vukovar“. Izloženo naoružanje sa zanimanjem je razgledao velik broj Splićana, a oduševljenje okupljenih izazvao je i nastup akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje“ kojoj je ovo bio prvi nastup na splitskoj Rivi.

Pripadnici slavne 4. gbr na splitskim ulicama

Program obilježavanja obljetnice 4. gardijske brigade završen je svečanom akademijom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Tom prilikom general Šundov, također jedan od zapovjednika legendarne brigade, istaknuo je njezinu veliku važnost rekavši kako je ona predstavljala neprobojan i nesavladiv bedem juga Hrvatske na kojem je agresor slomio zube.
“Od travnja 1991. godine pa sve do kraja Domovinskog rata pripadnici legendarne 4. gardijske brigade neustrašivo su stajali na braniku domovine i kazali agresoru odlučno NE. Nismo znali za uzmak, nismo prihvaćali poraz, bili smo spremni dati sve, pa čak i vlastiti život, samo da bi naša domovina živjela,“ rekao je Šundov.
Kako bi naglasili važnost 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu, više se sudionika proslave prisjetilo riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška: “Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada i sve su dobro ustrojene i obučene, ali samo je jedna udarna, pobjednička i to je 4. gardijska brigada.“
Okupljenima se obratio i ministar branitelja Tomo Medved, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj, a o važnosti 4. gardijske brigade uzvanicima svečane akademije govorili su i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuvši kako je ta brigada jedan od najvažnijih simbola Splita i Županije. Cjelodnevno obilježavanje obljetnice 4. gardijske brigade obogatio je i kulturno-umjetnički program.
Cijeli program organizirala je Udruga veterana 4. gardijske brigade, uz potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar–Kitarović.

MARTINA BUTORAC
TOMISLAV BRANDT