Obnovom vojarne “Pula” Hrvatska vojska vraća se i u Istru

Projekt adaptacije vojarne “Pula” i ulaganje u nju jedan je od prioriteta u idućem razdoblju. Prema najavama potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, u iduće bi dvije godine ona ponovno trebala biti stavljena u funkciju i nju vraćena Hrvatska vojska. Proteklih mjesec dana užurbano se čisti i saniraju se posljedice dugotrajne nekorištenosti… Tako se, nakon povratka postrojbi Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin, Hrvatska vojska vraća i u Istru…

Nekadašnja vojarna “Pula” – koja je obuhvaćala vojni dio pulske zračne luke te od 2012. kad je napuštena imala status neperspektivne vojne lokacije – u iduće bi dvije godine prema najavama potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića ponovno trebala biti stavljena u funkciju i u nju vraćena Hrvatska vojska.

Rezultat je to nastojanja MORH-a i jedan od prioriteta u idućem razdoblju da se operativnim razmještajem Hrvatske vojske pokrije i područje Istre, ali i da se nekadašnjim vojnim nekretninama koje su trenutačno nefunkcionalne i propadaju, vrati prvotna namjena. Ta je aktivnost i u kontekstu povećanja sigurnosti i zaštite stanovništva zbog promjena sigurnosnog okružja, ali ima za cilj i poboljšanje kvalitete života, rada i obuke pripadnika OSRH te promicanje vojnog poziva. Ujedno, to je i pozitivan doprinos lokalnoj zajednici, ne samo u smislu sigurnosti nego i jačanja gospodarstva, a pridonijet će i čvršćoj povezanosti s Oružanim snagama.

Vojarnu je ministar Krstičević obišao u pratnji načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova te najbližih suradnika. Održani su i razgovori s predstavnicima gradskih i županijskih vlasti, županom Istarske županije Valterom Flegom, gradonačelnikom Grada Pule Borisom Miletićem te načelnicima općina Medulin Goranom Buićem i Ližnjan Markom Ravnićem, u cilju dogovora oko suradnje i partnerstva Hrvatske vojske, lokalne zajednice i županije. Izražena je dobra volja obiju strana za ostvarenje buduće suradnje na dobrobit sigurnosti građana i prosperiteta lokalne zajednice te je iskazana puna potpora lokalne zajednice planu za povratak Hrvatske vojske u vojarnu “Pula”.

Projekt adaptacije vojarne “Pula” i ulaganje u nju jedan je od prioriteta u idućem razdoblju. Proteklih mjesec dana užurbano se čisti i saniraju se posljedice dugotrajne nekorištenosti. Površina vojarne iznosi 2 389 306 m², a dok je bila u funkciji imala je smještajne kapacitete za oko 750 djelatnika (480 spavaonica i 270 ureda). Zadnjih nekoliko godina dijelom je poslužila tek za smještaj protuzrakoplovnih postrojbi tijekom vojne vježbe Štit koja se svake godine održava na poligonu “Rt Kamenjak”.

Za razmještaj u vojarni “Pula”, kad u njoj budu stvoreni svi uvjeti, predviđeno je Opslužništvo vojarne Zapovjedništva za potporu koje bi se izmjestilo s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, zatim razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije HKoV-a te Središte za besposadne zrakoplovne sustave Središnjice za obavještajno djelovanje, koje bi ujedno bilo i najbrojnije (oko sto djelatnih vojnih osoba). Osim smještajnih i radnih prostora, trebalo bi adaptirati i novi ulaz u vojarnu, kuhinju, nekoliko skladišta, sportsku dvoranu i sanitarne prostore, površine oko 90 000 m².

Preostali prostor vojarne bit će darovan Općini Ližnjan, a točna površina odredit će se parcelacijom.

Prema snimljenom stanju, objekt u kojem je predviđeno zapovjedništvo postrojbi koje bi se nalazile u vojarni u najboljem je stanju i zahtijeva minimalno ulaganje za stavljanje u funkciju. Objekt za smještaj Središta za besposadne zrakoplovne sustave, odnosno škole za obučavanje u tom funkcionalnom području, kao i kuhinja i restoran, zahtijeva nešto veća ulaganja, a s uređenjem skladišta i hangara za smještaj specijalnih vozila i ostalih lansirnih uređaja ukupna ulaganja u vojarnu iznosila bi oko 20 milijuna kuna.

Prema projektu, dinamika obnove izvodila bi se kroz tri faze. U prvoj planiranoj fazi do kraja godine trebalo bi u vojarnu smjestiti Opslužništvo, urediti okoliš i zapovjedni objekt. Tijekom 2019. slijedilo bi preseljenje dijela spomenutih ustrojstvenih cjelina te obnova dvaju dodatnih objekata, a 2020. i uređenje preostalih objekata i preseljenje Središta BZS-a.

 

Središte za besposadne zrakoplovne sustave

Nakon adaptacije vojarna je planirana kao jedna od mogućih lokacija razmještaja Središta za besposadne zrakoplovne sustave. Ta nova postrojba koristila bi manji dio vojarne, gdje se trenutačno nalaze hangari i drugi objekti koje će MORH urediti za potrebe funkcioniranja Središta.

Naime, Oružane snage Republike Hrvatske pristupile su ove godine planiranju i ustrojavanju te nove sastavnice, a inicijativa za ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave proizišla je iz potrebe za razvojem novih sposobnosti u procesima preustroja Oružanih snaga i uspostave jedinstvenog sustava domovinske sigurnosti.

Misija Središta, u okolnostima u kojima besposadni sustavi mogu biti upotrijebljeni, uglavnom je fokusirana na prikupljanje podataka u okružju s ciljem pružanja potpore vojnim i civilnim strukturama. U okviru planiranih zadaća besposadni sustavi imali bi sposobnosti izviđanja i motrenja u dnevnim i noćnim uvjetima, pronalaska, prepoznavanja, identifikacije te praćenja pokretnih i nepokretnih ciljeva.

Potpora civilnim strukturama uglavnom bi bila usmjerena na nadzor granice, otkrivanje ilegalnog izlova ribe, sprečavanje ilegalnih migracija kao i pružanje potpore pri nadzoru i sprečavanju požara. Potpora Oružanim snagama odnosila bi se na izvršavanje tradicionalnih vojnih zadaća.

Donošenjem odluke o rasporedu postrojbe te njezinim stavljanjem u operativnu uporabu bila bi definirana i lokacija i vrijeme razmještaja u vojarni, koja bi dotad trebala biti stavljena u funkciju i imati uvjete za nesmetan rad. Planira se da Središte postane funkcionalno i operativno do kraja 2020. godine.

Tako će uz vojarne u Vukovaru, Sinju, Varaždinu i Pločama, gdje su i prije tradicionalno bile raspoređene vojne postrojbe, i vojarna u Puli ponovno biti stavljena u funkciju i u nju vraćeni pripadnici OSRH. Oživljavanje vojarni i razmještanje u njih pripadnika OSRH u cilju je ne samo podizanja sigurnosti nego i doprinosa razvoju lokalnih sredina. Sigurnost i razvoj dio su iste priče i treba ih povezati, što je u konačnici od općeg zajedničkog interesa, rekao je prilikom obilaska pulske vojarne ministar obrane Damir Krstičević.

 

Vesna Pintarić

snimio Tomislav Brandt


Prošle godine realiziran je povratak pripadnika Hrvatske vojske u vojarnu “126. brigade HV” u Sinju i dolazak Hrvatske vojske u herojski grad Vukovar. Ove se godine na Dan Hrvatske ratne mornarice otvara vojarna u Pločama, gdje će biti smještena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva. Osim strateškog pozicioniranja takve elitne postrojbe na jug Hrvatske, razvoj mornaričkog pješaštva označava novu važnu i modernu sposobnost Hrvatske vojske. Također, krajem godine, nasljednici legendarnih Puma, 7. gardijske brigade, vraćaju se u Varaždin gdje je u tijeku obnova vojarne. Sljedeći je projekt od strateške važnosti vraćanje Hrvatske vojske u Istru. Riječ je o nastavku tradicije nazočnosti Hrvatske vojske u Istri, koja je dala golem doprinos u Domovinskom ratu, kad su se 119. i 154. brigada, kao i brojni Istrijani u drugim postrojbama, borili za slobodu domovine.


Vojarna “Pula” nalazi se na južnom dijelu Istre, četiri kilometra sjeveroistočno od grada Pule. Velik dio radova na obnovi vojarne i uređenju okoliša izvodit će pripadnici Hrvatske vojske.


Na sjednici Vlade RH održanoj 13. rujna u Puli potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je novi strateški projekt Ministarstva obrane: povratak postrojbi Hrvatske vojske u Pulu u sinergiji s lokalnom zajednicom. Naime, Vlada RH donijela je zaključak o iskazivanju namjere da Republika Hrvatska daruje Općini Ližnjan dio nekretnina i zemljišta kojima je dosad raspolagalo Ministarstvo obrane RH, a koji čine dio vojnog letjelišta “Pula”. Preostali dio vojnog letjelišta u Puli koristit će Oružane snage Republike Hrvatske.