Obuka uz instrukcije Savjetodavnog tima britanske vojske

Na vojnom poligonu “Gašinci” održan je trotjedni tečaj za instruktore te vođenje i zapovijedanje do razine voda koji su, temeljem bilateralne obrambene suradnje s Ujedinjenim Kraljevstvom, proveli pripadnici Savjetodavnog tima britanske vojske. Najzanimljiviji dijelovi odigrali su se na terenu, a Hrvatski vojnik nazočio je jednoj od akcija voda sastavljenog od pripadnika obučne skupine iz gardijskih brigada HKoV-a…

Zauzeli smo poziciju na jednoj od povišenih točaka poligona “Gašinci”, na ulazu u bunker, i čekamo. Predmet naših pogleda šumarak je udaljen tristotinjak metara. “Ovo je točka Blackjack,” kažu nam sugovornici, satnik Igor Vendl iz Pješačke pukovnije, ujedno voditelj tečaja s hrvatske strane, te časnički namjesnik Dario Rosić, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske, “vod je treba zauzeti, a brani je desetina koja čini OPFOR, tj. suprotnu stranu.” Vod se pojavljuje nakon nekog vremena. Udaljenost je prevelika i raspoznajemo tek da je riječ o vojnicima s kacigama i puškama. Ulaze u šumu, odjednom se čuju pucnjava i uzvici. Akcija je počela, a mi krećemo prema njoj kako bismo je pratili izbliza. Koristi se simulacijski sustav MILES 2000 i manevarsko streljivo pa nema opasnosti. Jedino što može smetati nekome osjetljivijih ušiju jesu zvukovi pucnjave i pištanje senzora MILES-a koje označuje pogotke.
Vod u napadu na OPFOR? Više nego uobičajen prizor za Gašince, rekli bismo. No, s lijeve strane šumarka odjednom se pojavila četvorka u drukčijim odorama, s prepoznatljivom multicam šarom britanske vojske, bez kaciga i oružja, ali s beretkama. Rasporedili su se bočno od voda u napadu i na engleskom jeziku, ali svatko svojim naglaskom, uzvikivali savjete poput košarkaških trenera, dodatno argumentirajući žustrim pokretima ruku. Od silne buke ne čujemo ih dobro, no jasno je da im žele pomoći u svladavanju otpornih protivnika koji su zauzeli izvrsne položaje na vrhu uzvisine. Naravno, nismo tek tako uletjeli na Blackjack. Znamo tko su glavni akteri napada još od vremena njegove pripreme. Promatrali smo kako su na jednoj od lokacija poligona crtali napad na modeliranom prikazu točke Blackjack na tlu, uz korištenje kamenja, drva i papira. Vod je netipičan: čine ga isključivo časnici i dočasnici iz dviju gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske, razine do zapovjednika ili prvog dočasnika voda. Polaznici su tečaja koji provode instruktori Savjetodavnog tima britanske vojske (British Military Advisory Training Team – BMATT). Sa sjedištem u Vyškovu u Češkoj, BMATT od 2000. organizira razne vrste vojničkih tečajeva u zemljama saveznicama i partnerima, uglavnom u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, a temeljem suradnje između tih zemalja i Ujedinjenog Kraljevstva.
Puni naziv tečaja koji se održavao od 10. siječnja do 2. veljače je Instructor Training and Junior Command and Leadership Course, odnosno, u slobodnom prijevodu, Tečaj za instruktore te vođenje i zapovijedanje do razine voda. Glavne teme bile su priprema obučnih procesa, metodika taktičke obuke i taktička obuka do razine pješačkog voda. Hrvatski vojnik stigao je na Gašince na samom početku završnog tjedna, koji je podrazumijevao vježbe na zemljištu pod zajedničkim nazivom Bohemian Resolve. Napad na Blackjack bila je jedna od tih vježbi. Inače, polaznici su se u svakoj akciji izmjenjivali na dužnostima zapovjednika voda. Podsjetimo, prvi dočasnik voda može postati zapovjednik na terenu u slučaju onesposobljenosti časnika. Zanimljivo je da su i časnici u scenariju mogli biti prvi dočasnici voda, što je korisno za razumijevanje interakcije dočasničkog i časničkog lanca na razinama voda. “Britanci su fleksibilni i modelirali su tečaj prema našim potrebama i zahtjevima,” objasnio nam je časnički namjesnik Rosić, koji je otvorio događaj u ime zapovjednika HKoV-a. Dakle, Britanci su se prvo fokusirali na kapacitete i znanja koja imaju polaznici i osvježavali ih, da bi im u drugom tjednu dali zadaće za samostalno planiranje i provođenje, od prezentacija, preko osmišljavanja obučnih procesa do njihove provedbe. Vježbe na zemljištu sažimaju prethodnih 14 dana. Satnik Vendl, koji se brine za svu potporu, logističku i infrastrukturnu, smatra da je tečaj dobra podloga za mlade časnike. “Naravno, potrebnu obuku te vrste odabrani pripadnici OSRH dobivaju unutar našeg sustava, no BMATT donosi dodatne koristi. One se odnose na bolje ovladavanje engleskim jezikom, spoznavanje kako rade Britanci, jedna od najcjenjenijih vojski svijeta, razmjenu iskustava te općenito na razvoj suradnje unutar NATO-a,” kaže nam satnik Vendl. “Svaki način koji dovodi do spremne i obučene postrojbe ispravan je, samo treba vidjeti različitosti u pristupu. Bez obzira na naše obučne sustave, nije naodmet da naši pripadnici budu polaznici tečajeva u inozemstvu ili da obučni timovi dolaze k nama i daju nam pogled s drugog aspekta,” zaključuje časnički namjesnik Rosić. Oba su naša sugovornika, primjerice, vrlo zanimljivim nazvala način kako Britanci na terenu, pri planiranju akcije u obuci, često koriste upravo umanjeni prikaz područja koje smo spominjali ili zemljovide, kao i prezentacije na papiru koje izlistavaju na terenu. Time smanjuju ovisnost o zatvorenom prostoru, tj. učionici, i jednostavnoj vizualizaciji koju omogućuje multimedija. Riječ je, dakle, o sitnici, ali i one mogu biti značajne i korisne.
Zapovjednik voda u napadu na Blackjack bio je poručnik Stjepan-Krešimir Grgurić iz bojne Sokolovi GOMBR-a. Akcija nije bila jednostavna, OPFOR su činili elitni vojnici, pripadnici Vojnoobavještajne satnije GOMBR-a. Imali su četiri utvrđena i povezana položaja iz kojih su se mogli međusobno pokrivati, pa je vod imao kompleksnu zadaću svladavanja poziciju po poziciju. “Koristili smo britansku taktiku i iskušali njihov način rada. Iako smo svi mi u vodu iz različitih postrojbi, uspjeli smo uz minimalne žrtve, a protiv vrlo dobro obučenih i hladnokrvnih profesionalaca. Mogu reći da tečaj ispočetka nije bio lak, ali s vremenom smo napravili iznimno velik pomak u razumijevanju njihovih taktika. Ne želim ulaziti u to koliko su one primjenjive kod nas, no svaka nova stvar koju možemo naučiti od kolega iz NATO-a iznimno je dragocjena. Tko zna, možda ćemo jednog dana biti zajedno na pravom terenu?” prokomentirao je poručnik Grgurić i tako kroz opis jedne akcije zapravo opisao bit cijele aktivnosti. Desetnik Tomislav Soldić iz bojne Pauci GMBR-a dodao je da su se hrvatski vojnici brzo prilagodili britanskom radu i bez problema izvršavali sve zadaće. Smatra da su najveće razlike u taktici, a sličnosti u administrativnim i procedurama izdavanja zapovijedi. “Trebamo razvijati međunarodnu suradnju i naučiti što više načina rada, radi lakše prilagodbe na međunarodne vježbe, misije i operacije,” zaključio je desetnik Soldić. Govoreći o akciji, dodao je da je vod, iako ustrojen na kratko razdoblje, vrlo brzo naučio djelovati: “Svi smo iskusni, nema tu previše priče, svatko zna što treba raditi.”


satnik Anthony KINSELLA, voditelj BMATT-a
Naše oružane snage za BMATT biraju samo najbolje instruktore, kako bismo savezničkim i partnerskim vojskama prenijeli kvalitetna iskustva. Obrambeni odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske vrlo su bitni za moju zemlju, to su dvije članice NATO-a svjesne koliko Savez znači za njihovu obranu. U zadnjih smo 18 mjeseci intenzivirali odnose i sigurno očekujemo više zajedničkih aktivnosti. Hrvatski vojnici postavili su nam na Gašincima visoke standarde: to su pravi, motivirani profesionalci, čvrsti i otporni, i s njima je užitak raditi. Napad koji ste danas vidjeli bio je kompleksan, ali zapovjednik voda uspješno je uspostavio nadzor nad situacijom i svladao protivnika.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT