Obuka osvježenja prvih dočasnika

Prvi dočasnici proveli su na vojnom poligonu “Gašinci” obuku osvježenja tijekom koje su obnavljali temeljne vještine iz osobnog naoružanja, prve pomoći, uporabe zaštitne maske, orijentacije u prostoru, osnova radiokomunikacije te vježbovnih radnji i postupaka. Iako je naglasak stavljen na obnovu znanja, svrha obuke ujedno je bio i razvoj kvalitetnih međuljudskih odnosa, nužnih za dobro funkcioniranje Dočasničkog lanca potpore OSRH. Osim obuke, odslušali su i stručna predavanja vojnog kapelana, pravnika i psihologa…

Repetitio est mater studiorum, kaže stara latinska poslovica. Jednom stečeno znanje lako zakržlja ako ga čovjek redovito ne koristi i ne obnavlja. To se odnosi na sve razine bilo kojeg posla, od najjednostavnijih do najsloženijih zadaća. Pogotovo je važno da pojedinac ne zaboravi osnove koje su nužne za uspješno obavljanje svake zadaće. Tom mišlju bio je vođen i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov kad je zapovjedio da se u 2018. provede obuka osvježenja prvih dočasnika svih razina. Iako je naglasak na obnovi znanja, svrha takve obuke ujedno je i razvoj kvalitetnih međuljudskih odnosa, nužnih za dobro funkcioniranje Dočasničkog lanca potpore OSRH. Obuka stoga služi i kao prilika za razmjenu iskustava, stvaranje zajedništva te postizanje istovjetnosti u djelovanju DLP-a.
Prva obuka osvježenja provedena je od 5. do 9. ožujka na vojnom poligonu “Gašinci”. Unatoč skorom dolasku proljeća, činilo se kao da su se u tih pet dana izmijenila sva godišnja doba. Tjedan je počeo snijegom i niskim temperaturama, koje je uskoro zamijenila kiša, a završio je sunčanim vremenom i temperaturama iznad nule. No, to nije umanjilo motiviranost sudionika obuke, prvih dočasnika iz najviših ustrojstvenih cjelina OSRH. Nakon više od dva desetljeća djelatne vojne službe malo što ih može omesti u radu. Tako im ni naporan tempo nije teško pao (obuku su svaki dan počinjali u 8, a završavali u 18 sati). Na blatnom i mjestimice ledom pokrivenom vojnom poligonu obnavljali su temeljne vještine iz osobnog naoružanja, prve pomoći, uporabe zaštitne maske, orijentacije u prostoru, osnova radiokomunikacije te vježbovnih radnji i postupaka, a utvrdili su i protokol na uručenjima nagrada i pohvala. Kad nisu bili na poligonu, vrijeme su provodili na predavanjima o stresu te prevenciji i postupcima u slučaju obiteljskog nasilja. Prvi dočasnici o tome su razgovarali sa psihologom, vojnim kapelanom i pravnikom te su tako mogli sagledati spomenute probleme iz više perspektiva. Međutim, najviše ih je obradovalo to što su dobili priliku razmijeniti informacije. “Najveću korist imamo od toga da smo svi na istom mjestu, razgovaramo o statusu vojnika i dočasnika te razmjenjujemo ideje o njihovoj dobrobiti,” rekao je časnički namjesnik Tihomir Slanac, prvi dočasnik Inženjerijske pukovnije.
Tijekom obuke dočasnike je obišao i general Šundov. Posjet je počeo govorom u kojem je objasnio bit obuke: “Važno je da osvijestite to što ste dosad postigli, kako to vrednovati i što dalje napraviti.” Vezano uz daljnji rad, poticao je prve dočasnike na suradnju s nadređenima te istaknuo: “Vi ste fantastičan alat u rukama zapovjednika.” Dao je kratak pregled aktivnosti OSRH u 2017. te najavio ovogodišnje (misije, obuka kadeta i vojnika, nabava novih aviona itd.). Osvrnuvši se na obuku kadeta i vojnika, istaknuo je važnu ulogu prvih dočasnika u njihovoj edukaciji: “Vi ste nezamjenjivi u odabiru, obuci, pripremi i osposobljavanju ljudi.” Podsjetio ih je i na to da se u kadetima i vojnicima kriju njihovi potencijalni nasljednici te ih stoga pozvao na upornost u radu s njima. Inzistirao je, međutim, na tome da se odluke o napredovanju kadeta i vojnika donose odgovorno i transparentno.
Prvi dočasnici imali su nakon prezentacije priliku razgovarati s generalom Šundovom. Upravo taj razgovor bio je od najveće koristi za stožernog narednika Gorana Kvaternika, prvog dočasnika Središta za temeljnu obuku. “Na današnjem sastanku s načelnikom Glavnog stožera”, rekao je, “dobili smo iz prve ruke informacije do kojih inače ne možemo doći, osim na ovakvim sastancima i ovakvoj obuci.”
Obuka osvježenja završila je podjelom potvrdnica o sudjelovanju. Kod svih se dočasnika osjetilo zadovoljstvo provedbom obuke, a posebno su pohvalili pripadnike Središta za temeljnu obuku i Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu zbog odlične organizacije. Prva grupa prvih dočasnika time je završila svoju obuku. Do kraja godine obuku osvježenja po istom programu proći će prvi dočasnici iz nižih ustrojstvenih cjelina; za prve dočasnike HKoV-a planirano je petnaest obuka na poligonima u Gašincima, Slunju i Gakovu, dok će prvi dočasnici HRZ-a i PZO-a imati priliku osvježiti svoja znanja u Zemuniku. Ipak, još uvijek nije poznato hoće li takve obuke osvježenja postati tradicija. “Kad završimo obuku na svim razinama,” rekao je prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, “napravit ćemo raščlambu i vidjeti dobre i loše strane pa donijeti odluku o tome hoće li postati tradicionalna.” S obzirom na veliko zadovoljstvo i visoku motivaciju, bilo bi šteta ne nastaviti je.

Iva Gugo, snimili Mladen Čobanović, Marko Mikolić, Mario Mateljić