Hrvatska vojska stoji na raspolaganju svim svojim kapacitetima i sposobnostima

Topljenje snijega i proljetne kiše doveli su do rasta vodostaja rijeka, a višak vode prelio se iz korita te poplavio naselja uz obale. Poplave su opasno zaprijetile na karlovačkom, sisačkom, kostajničkom i jasenovačkom području. Naša ekipa obišla je sva ugrožena područja, i ono trenutačno najugroženije u okolici Jasenovca. Vodostaj Save u jednom je trenutku probio rekord i prešao 920 cm. No, Sokolovi su marljivo punili vreće pijeskom te ih čamcima odvozili na desnu obalu Save, gdje su njihovi kolege slagali zečje nasipe…

Kad su prije nekoliko tjedana mnoga naselja u Gorskom kotaru i Lici bila pod snijegom, njihovi su se mještani veselili dolasku proljeća kako bi se konačno oprostili od bijelog pokrivača. No, staro praznovjerje kaže da nevolja nikad ne nestaje, nego samo skače na drugu žrtvu. Tako je nastupom olakšanja za Ličane i Gorane uslijedio val nevolja za stanovnike Karlovca, Jasenovca, Hrvatske Kostajnice i mjesta u njihovoj okolini. Riječ val u ovom se slučaju može razumjeti i doslovno. Pogled iz automobila bio je sablastan. Ondje gdje se u suhim razdobljima može vidjeti šuma, sad su bile vidljive samo grane, debla je progutala voda. Ni u samom Jasenovcu nije nas dočekao ugodniji prizor. Nogometno igralište u središtu grada postalo je bazen. Međutim, najpotresniji prizor dočekao nas je u selu Uštici, gdje su pripadnici 1. bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade punili vreće za gradnju zečjih nasipa. Desetak metara od njih nalazilo se potpuno potopljeno nogometno igralište, a i dio susjednog groblja već je bio pod vodom. Iako je situacija izgledala alarmantno, Sokolovi su uspjeli zadržati hladnokrvnost. Marljivo su punili vreće pijeskom te ih čamcima odvozili na desnu obalu Save, gdje su njihovi kolege slagali zečje nasipe. Svojom su smirenošću donijeli stanovništvu nadu u sretan završetak. Svi su se mirno prepustili u njihove ruke te im pomogli u obrani najviše što su mogli.
Sokolovi s kojima smo se susreli u Uštici bili su samo dio od ukupno dvjestotinjak vojnika koji su tog dana aktivno radili na obrani Jasenovca. Uz njih, još je tristo vojnika bilo u stanju pripravnosti za slučaj pogoršanja situacije. Mahom su to bili pripadnici različitih postrojbi HKoV-a (Zapovjedništvo specijalnih snaga, Zapovjedništvo za potporu, Inženjerijska pukovnija itd.). Oni su u danima koji su prethodili našem posjetu na koži iskusili teške uvjete terenskog rada. Niti jedan dan nije se mogao unaprijed planirati; ovisno o promjeni vremena i vodostaja, stalno su se selili iz Karlovca u Jasenovac i nazad. Srećom, nisu bili prepušteni sami sebi. U utvrđivanju postojećih te gradnji novih nasipa pomagali su im policija, vatrogasci, Crveni križ, Gorska služba spašavanja, Hrvatske vode i lokalne vlasti, a sve upute dobivali su iz Stožera za obranu od poplava Sisačko-moslavačke županije.
Na dan našeg posjeta Stožer za obranu sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Uz njih, sastanku su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Žinić i načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković. Nakon sastanka premijer Plenković i ministar Krstičević obišli su deponije u Uštici i u Šumariji Jasenovac, gdje su se punile vreće za nasipe. Obojica visokih dužnosnika iskoristila su priliku za razgovor s vojnicima i njihovim civilnim kolegama te se raspitala o uvjetima života lokalnog stanovništva. Premijer Plenković pohvalio je suradnju OSRH s civilnim institucijama tijekom svih elementarnih nepogoda u zadnjih nekoliko mjeseci: “Ovo pokazuje da su sustav domovinske sigurnosti i obrana od elementarnih nepogoda općenito podignuti na višu razinu koordinacije i učinkovitosti. Zajedničkim angažmanom nastoji se pomoći ljudima i umanjiti štetu od vode.”
Ministar Krstičević održao je vojnicima motivacijski govor u kojem ih je pohvalio te im zahvalio na zalaganju. “Vidim kod vas ljubav prema narodu i želju da mu pomognete,” rekao je ministar te istaknuo: “Ponosan sam i pohvaljujem sve vojnike i vojnikinje, dočasnike, zapovjednike i generale pobjedničke Hrvatske vojske na terenu.” Podsjetio ih je i na sastavnice domovinske sigurnosti koje su ključ za uspjeh svih akcija, a to su: “Sinergija, koordinacija, združivanje sposobnosti, partnerstvo i solidarnost kad je najpotrebnije!”
Iako su marljivost vojnika te riječi ohrabrenja premijera Plenkovića i ministra Krstičevića unijeli dozu optimizma u turobnu situaciju, nevoljama se još nije nazirao kraj. Potkraj dana, u trenutku kad smo napuštali Jasenovac, do nas su doprle vijesti o pucanju nasipa i poplavljivanju ceste kod Siska. Na tren je nastala bojazan zbog mogućeg zatvaranja cesta. Ni našim najbližima nije bilo svejedno hoćemo li se uspjeti vratiti kući prije nego što situacija eskalira. Unatoč tomu što se predviđao pad vodostaja Une, a dio dotoka Save prebacivao na Lonjsko polje, u Hrvatskim vodama predviđali su da će vodostaj Save narasti za 15 do 20 centimetara te da će kriza potrajati još barem tjedan dana. Međutim, zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković uvjeravao nas je da nema razloga za strah dokle god je stanovništvo u sigurnim rukama OSRH. “Spremni smo na sve moguće scenarije. Stojimo na raspolaganju, sukladno našim kapacitetima i sposobnostima,” ohrabrivao nas je. Nema dvojbe da će se OSRH pobrinuti da stanovnici Jasenovca, ali i ostalih ugroženih područja, prebrode ovo teško razdoblje uz što manje materijalne štete.

Iva Gugo, snimio Josip Kopi