Obuka pričuvnog sastava 3. pješačke pukovnije

Ukupno 101 pripadnik 3. pješačke pukovnije Karlovac prolazio je u vojarni “Josip Jović” u Udbini sedmodnevnu obuku koja je dio programa osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija Hrvatske vojske. Pričuvnike su na obuci posjetili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković…

U vojarni “Josip Jović” u Udbini provodio se od 10. do 16. studenog drugi ciklus obuke 101 pripadnika 3. pješačke pukovnije Karlovac u cilju osposobljavanja i pripreme pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi, koja uključuje i obuku osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

Obuka je dio programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija Hrvatske vojske.

Pričuvnike na obuci posjetili su 14. studenog načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković.

Nakon što se upoznao s aktivnostima koje se provode tijekom obuke, general Šundov istaknuo je zadovoljstvo pokrenutom revitalizacijom pričuvnog sastava. Rekao je kako je pričuva tijekom Domovinskog rata bila iznimno važna te kako je ona vrijedna komponenta Hrvatske vojske koju sad treba osposobiti.

“Hrvatska vojska tu komponentu sad revitalizira tako da će pričuva biti dopuna onome što čini profesionalna vojska i pomoć u realizaciji određenih misija i zadaća. To se prije svega odnosi na misiju obrane Republike Hrvatske i saveznika, a dio pričuve moći ćemo angažirati i u potpori civilnim institucijama u onim zadaćama u kojima im Hrvatska vojska pomaže. Odaziv na obučnu aktivnost odličan je i u skladu s našim očekivanjima, a motivacija više nego zadovoljavajuća,” rekao je general Šundov. Da je pričuvni sastav trenutačno jedan od ključnih elemenata u razvoju Hrvatske vojske, govori i činjenica da su pripadnici 1. pješačke pukovnije sudjelovali na vojnoj vježbi Velebit zajedno s djelatnim sastavom, što je u svojem obraćanju pričuvnicima apostrofirao i general Šundov.  

Važnost dobro obučene pričuve naglasio je i zapovjednik HKoV-a. “Iznimno sam zadovoljan što smo prije dvije godine počeli koncept obuke, opremanja i dovođenja pričuve u spremnost da može odgovoriti svojim zadaćama i da kao dio djelatnog sastava odgovori u obrani zemlje i pomoći civilnim institucijama. Važno je istaknuti da je obuka odlično organizirana, polaznici su visokomotivirani, odaziv je odličan i to je ono što pokazuje da imamo dobar put razvoja pričuvnih snaga. Ljudi su zahvalni što smo ih pozvali, a mi smo im zahvalni što su se odazvali,” zaključio je general Jurković.

Zapovjednik 3. pješačke pukovnije Karlovac pukovnik Zdravko Šaflin zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu na obuku te rekao: “Većinom je riječ o pričuvnicima koji su iznijeli Domovinski rat. To su naši ratnici i pobjednici, a sad su dali svoj doprinos razvoju pričuvnog sastava Hrvatske vojske.”

Polaznici obuke naglasili su kako se vojska stalno modernizira i napreduje pa su poziv prihvatili s velikim zadovoljstvom kako bi se upoznali sa svim novinama.

“Rado sam prihvatio poziv na obuku. Bio sam pripadnik 1. gardijske brigade od 1991., a umirovljen sam 2009. Bila mi je iznimna čast vratiti se te znanjem i iskustvom pridonijeti obuci. Vojska uvijek napreduje, ima dosta novina, tako da nam puno znači što se sad upoznajemo s njima,” rekao je zapovjednik 2. pričuvne bojne Sisak 3. pješačke pukovnije bojnik Josip Golec. Upoznavanje s novim sposobnostima Hrvatske vojske ističe i zapovjednik 3. pješačke bojne 3. pješačke pukovnije bojnik Zdravko Orešković: “Došao sam iz profesionalnog sastava Hrvatske vojske i sad sam u mirovini. Obuka nam je iznimno korisna jer vojska iz dana u dan napreduje i modernizira se pa se može puno toga naučiti.”

Inače, na taj je dio obuke pozvano 135 vojnih obveznika, a prošao ju je 101 polaznik. Osposobljavanje pričuvnog sastava počelo je 1. listopada obukom 2. pješačke pukovnije Osijek na poligonu “Gašinci”, nastavilo se obukom 1. pješačke pukovnije Zagreb od 10. do 19. listopada na poligonu “Gakovo”, a nakon obuke u vojarni “Josip Jović” nastavljeno je na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, gdje se od 16. do 22. studenog obučavala 4. pješačka pukovnija Pula. Proces obuke pričuvnika završit će na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina, gdje će od 30. studenog do 6. prosinca boraviti pripadnici dviju postrojbi – 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik. 

Martina Butorac, foto: Mladen Čobanović