Obuka pričuvnog sastava

Netom završena obuka 3. pješačke pukovnije na Udbini dio je programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija OSRH. Osposobljavanje je počelo 1. listopada i trajat će do 6. prosinca ove godine, a predviđeno je da će obuhvatiti oko 620 pričuvnika…

Aktivnosti vezane uz pričuvnike Hrvatske vojske uvelike se intenziviraju. Koliki značaj pričuva ponovno ima u našem obrambenom sustavu možda najbolje govori činjenica da je pričuvnicima ukazano povjerenje za sudjelovanje na nedavno provedenoj vježbi HV-a Velebit 18 – Združena snaga. Podsjetimo, 1. pješačka pukovnija tad je na poligonu “Gakovo” djelovala zajednički s djelatnim sastavom, i to elitnim pripadnicima Satnije specijalne Vojne policije, Središnjice za obavještajno djelovanje i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. No, obuka pričuvnika ide ubrzanim tijekom i nije prošlo puno vremena do novog susreta Hrvatskog vojnika s još jednom postrojbom koju oni većinom popunjavaju. U vojarni “Josip Jović” na Udbini posjetili smo 25. listopada pripadnike 3. pješačke pukovnije Karlovac (3. PjP) tijekom zadnjeg dana njihove obuke. Obuka je počela 19. listopada i provedena je u cilju osposobljavanja i pripreme 82 pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi. Uključivala je osvježenje rukovanja osobnim naoružanjem i druge oblike pojedinačne te skupne obuke, a prošao ju je dio pripadnika Zapovjedništva, 1. pješačke bojne, Izvidničke satnije i Logističke satnije 3. PjP-a.

U vojarnu smo stigli nakon što je provedena prva stručna raščlamba obuke. Iskustva jednotjednog ciklusa dragocjena su za Glavni stožer i Hrvatsku kopnenu vojsku, stoga su se u raščlambu uključili i načelnik Uprave za operativne poslove GS-a brigadni general Senad Fejzić i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić. “U skladu sa smjernicama potpredsjednika Vlade i ministra obrane, koji pridaje znatnu pozornost razvoju pričuvnog sastava Hrvatske vojske, Hrvatska kopnena vojska ulaže dodatne napore da se pričuva što prije i kvalitetnije opremi i obuči kako bi bila spremna za izvršenje svojih ustavnih zadaća,” rekao je general Šerić te dodao kako se posebno vodila briga o uvjetima za provedbu obuke. Izrazio je zadovoljstvo provedbom obuke, a osobito motiviranošću pričuvnika.

Da, motivacija je bila riječ koju smo najčešće čuli tog dana. Zapovjednik Pukovnije – djelatni časnik pukovnik Zdravko Šaflin – drage je volje ispričao kako su polaznici, uz kvalitetne uvjete smještaja i prehrane, sami pokazali inicijativu da što veći dio obuke bude proveden na terenu i da se letvica fizičke zahtjevnosti podigne. Naravno, pukovnik Šaflin i njegov tim profesionalaca brinuli su se o tome da sve bude pažljivo dozirano. “Od prvog dana obuke vidio sam izniman interes pričuvnika, pravu glad za novim saznanjima. Iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima svih polaznika, dali su maksimum bez obzira na to što je riječ o ljudima koji u odori nisu bili pet, deset, pa i dvadeset godina,” zaključio je.

Netom završena obuka 3. pješačke pukovnije na Udbini dio je programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija OSRH. Osposobljavanje je počelo 1. listopada i trajat će do 6. prosinca ove godine, a predviđeno je da će obuhvatiti oko 620 pričuvnika. Na poligonu “Gašinci” obuku je od 1. do 7. listopada provela 2. pješačka pukovnija Osijek, a na poligonu “Gakovo” od 10. do 19. listopada 1. pješačka pukovnija Zagreb, koja je, ponavljamo, sudjelovala na vježbi Velebit 18.

Obuka za 3. pješačku pukovniju se nastavlja. Slijedi ciklus koji će se provoditi od 10. do 16. studenog, također u vojarni “Josip Jović”, i to za pripadnike 2. i 3. pješačke bojne 3. PjP-a. Već u tom tjednu bit će primijenjene neke od naučenih lekcija s raščlambe netom završene obuke. “Nisu potrebne promjene koje bi bile toliko velike da ih ne bismo mogli odmah planirati i realizirati. Ako sagledamo protekli tjedan, 1. pješačka pukovnija bit će osposobljena za sve zadaće koje će se pred nju staviti,” rekao je pukovnik Šaflin.

Od 16. do 22. studenog na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja obučavat će se 4. pješačka pukovnija Pula, a obuku pričuvnika HV-a tijekom 2018. zaključit će na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina od 30. studenog do 6. prosinca pripadnici dviju postrojbi: 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik


Spontana humanitarna akcija

Zadnji dan obuke na Udbini bio je posvećen uručenju nagrada i pohvala najistaknutijim polaznicima. Također, djelatni i pričuvni pripadnici 3. pješačke pukovnije na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Zdravkom Šaflinom uručili su župnom Caritasu crkve hrvatskih mučenika iz Udbine donaciju u hrani i novčanim sredstvima, koju su tijekom obuke prikupili dobrovoljnim prilozima. Inicijativa je nastala spontano unutar postrojbe. “Željeli smo već sad simbolično pokazati da smo na raspolaganju našem narodu i da ćemo mu pružiti ono najvažnije: sigurnost,” istaknuo je pukovnik Šaflin.


Pričuvni bojnik Ivan Čačić iz Karlovca bio je djelatna vojna osoba do 2003. godine, pripadnik 1. gardijske brigade te Počasno-zaštitne bojne. Zaključuje da se vojska otad itekako modernizirala, otišla puno koraka naprijed. “Mi smo ovdje kako bismo osvježili i nadogradili svoje znanje, a iznenađen sam koliko su svi bili motivirani,” zaključio je.

Pričuvni stožerni narednik Bojan Jagorinec iz Karlovca odoru je zadnji put nosio nedugo nakon Oluje, a dotad je bio pripadnik 1. i 7. brigade: “Kad mi je stigao poziv za obuku pričuve pomislio sam kako je dužnost svakog građanina odazvati se, ali pitao sam se kako će to sve izgledati. No, čim je obuka počela, vratila su se sjećanja. Odora je drukčija, a vojska je otišla puno naprijed, toliko da smo ponekad bili i zatečeni. Koriste se nove metode i termini, radi se u skladu s NATO-ovim standardima, što je sve činilo zanimljivijim. Sve u svemu, bilo je to lijepo iskustvo.”

Pričuvni razvodnik Boris Erdelja, još jedan Karlovčanin, profesionalni vojnik do 1999., istaknuo je kako mu je sudjelovanje na obuci bila čast: “Hrvatska vojska treba pričuvu koja će biti spremna za obranu zemlje. Uvjeti na obuci bili izvrsni, od organizacije, preko zapovijedanja pa nadalje. Zaposlen sam i važno mi je što unutar tvrtke nije bilo nikakvih problema s mojim odlaskom na obuku. Da Hrvatska bude sigurna u interesu je i naših tvrtki, Hrvatska vojska brani i poslodavca i radnika.”

Pričuvni vojnik Damir Bokulić iz Josipdola bio je ročni vojnik 2003. godine: “Očekivao sam poziv u pričuvu. Što se tiče obuke, sve je bilo na zavidnoj razini: od samog dočeka do smještaja i prehrane. Imali smo i digitalne odore koje su puno kvalitetnije nego one nekadašnje te kompletnu opremu. Mislim da nas je takve bilo i ljepše vidjeti.”


Brzo ustrojavanje

Nakon što je 2017. ustrojeno svih šest pričuvnih pješačkih pukovnija OSRH, 2018. je nastavljen proces ustrojavanja pričuvne komponente Oružanih snaga RH.

U šest pukovnija: 1. pješačku pukovniju Zagreb, 2. pješačku pukovniju Osijek, 3. pješačku pukovniju Karlovac, 4. pješačku pukovniju Pula, 5. pješačku pukovniju Split i 6. pješačku pukovniju Dubrovnik ukupno je raspoređeno 12 912 vojnih obveznika od kojih je 66 djelatnih vojnih osoba te 12 846 pričuvnika.

Tijekom 2017. provedena su osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti (VSSp), koja je uspješno završilo 229 razvrstanih pričuvnika.

Provedena je i desetodnevna vojna vježba 1. pješačke satnije 2. pješačke pukovnije, koju je završilo 118 razvrstanih pričuvnika.

U skladu s planovima, 2018. godine počelo je i ustrojavanje šest rodovskih postrojbi OSRH:  2. topničko-raketne pukovnije Đakovo, 3. topničko-raketne pukovnije Knin, 2. pukovnije PZO-a Velika Gorica, Logističke pukovnije Zagreb, Bojne veze i Inženjerijske bojne, u koje je planirano rasporediti ukupno 5431 razvrstanog pričuvnika.


Domagoj Vlahović, foto: Tomislav Brandt