Završna obuka pričuve Primorsko-goranske županije

Koncept razvoja pričuvnog sastava kao komponente Hrvatske vojske znači da će on zajedno s djelatnim sastavom moći izvršiti svoju misiju: obranu suvereniteta Republike Hrvatske, pružanje pomoći saveznicima prema Članku 5. o kolektivnoj obrani te pomoć civilnim strukturama

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju proveden je 21. studenog završni dio obuke 4. pješačke pukovnije pričuvnog sastava Oružanih snaga RH. Sto sedamnaest pričuvnika s područja Primorsko-goranske županije, najvećim dijelom sudionika Domovinskog rata, spremno se odazvalo na poziv te su tijekom sedmodnevne obuke osvježili znanja i pokazali visoku razinu interesa i motiviranosti. Djelatna pričuva bila je tijekom Domovinskog rata iznimno važna, a njezina revitalizacija do koje dolazi tijekom zadnjih godina označava uspostavu važne komponente Hrvatske vojske. Tijekom jedne od zadnjih planiranih radnih aktivnosti, vježbe gađanja iz pješačkog naoružanja, na snijegom prekrivenom slunjskom poligonu pripadnike 4. pješačke pukovnije pričuvnog sastava obišao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković.

Tom prigodom, obraćajući im se, general Jurković izrazio je zadovoljstvo njihovim visokim odazivom i motivacijom te ukupnim rezultatima koje su sadašnji pričuvnici a nekadašnji branitelji postigli na obuci. Naglasio je važnost organiziranja i daljnjeg održavanja razvrstane pričuve, njezinu ulogu u odgovorima na aktualne globalne sigurnosne ugroze, kao i pomoći civilnoj zajednici u slučaju elementarnih nepogoda. “Sukladno potrebama i okolnostima, prije dvije godine izradili smo koncept razvoja pričuvnog sastava kao komponente Hrvatske vojske koja će u određenim ključnim momentima, zajedno s djelatnim sastavom, izvršiti svoju misiju – a to je obrana suvereniteta Republike Hrvatske, pomoć saveznicima prema Članku 5. o kolektivnoj obrani te, naravno, pomoć civilnim strukturama,” rekao je general Jurković.

Zapovjednik Pješačke pukovnije pukovnik Zoran Pervan istaknuo je kako se pozivu odazvao visok postotak pozvanih pričuvnika, njih 117 s područja Primorsko-goranske županije, koji su na obuci od 16. do 22. studenog. “Obuka se provodi u cilju osposobljavanja i pripreme pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi, a među ostalim uključuje i obuku osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem,” objasnio je pukovnik Pervan. 


Jedan je od pripadnika 4. pješačke pukovnije pričuvnog sastava Oružanih snaga koji je proveo tjedan dana na poligonu “Eugen Kvaternik” i Robert Car, pričuvni bojnik koji je tijekom devedesetih godina sudjelovao u Domovinskom ratu kao pripadnik 71. bojne Vojne policije.

Nakon što je kao djelatna vojna osoba umirovljen, sad se sa zadovoljstvom odazvao pozivu za obuku pričuvnika i, kaže, obvezno bi se odazvao opet. Za obuku koju je s brojnim ratnim suborcima prošao na slunjskom poligonu ističe kako je bila kvalitetna, korisna i zanimljiva. “Ovih smo dana na Slunju imali obuku zapovjednog kadra dviju bojni 4. pješačke pukovnije. Trajalo je tjedan dana, a danas imamo završno bojno gađanje i time zaključujemo jednu obučnu cjelinu zapovjednog kadra. Odaziv ljudi na obuku bio je izniman, a znam da je bilo i onih koji nisu bili pozvani pa su sami nazivali i tražili da ih se uključi. U tim našim dečkima koji su prošli Domovinski rat, u tim ljudima postoji i dalje velika volja i želja da za Hrvatsku naprave sve što mogu. Zadovoljan sam opremom koju smo zadužili, hrana je dobra, smještaj je adekvatan – sve skupa ovdje je na respektabilnoj, visokoj razini. Osim toga, naš nadređeni, zapovjedni kadar, naši djelatni časnici stručni su i odlično obučeni. Bez obzira na to što imamo prethodno vojno iskustvo, puno su nam pomogli, puno toga su nam pružili – i kroz osvježenje, i kroz nova znanja i prakse stečene tijekom zadnjih godina otkad nismo u vojsci.” 


Lada Puljizević, foto: Mladen Čobanović