Povratak 1. HRVCON-a iz operacije UN-a u Libanonu

“Očekivanja od vas bila su velika jer niste bili samo vojnici nego i veleposlanici Republike Hrvatske te Hrvatske vojske. Iza vas je ostao trag svih inženjerijskih zadaća koje ste izvršili, no najvažnije je što ste pridonijeli svjetskom miru,” istaknuo je general-bojnik Siniša Jurković

U vojarni “Kamensko” u Karlovcu 22. studenog svečano je dočekan 1. hrvatski kontingent iz operacije potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL).

Uz članove obitelji i kolege iz postrojbi, dočeku su nazočili i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Alpske brigade Julia (Brigata Alpina Julia) talijanskog KoV-a (L’Esercito Italiano) brigadni general Paolo Fabbri, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić, predstavnici postrojbi HV-a i talijanskog KoV-a, predstavnici MUP-a i drugi.

Kontingent su činila 52 pripadnika, a u misiju je bio ispraćen 18. travnja ove godine. Većina pripadnika činila je Satniju za opću inženjerijsku potporu u sastavu Bojne za borbenu potporu (Combat Support Battalion) pod zapovijedanjem talijanskog pukovnika Marca Arculea, koji je također nazočio dočeku. Bojnu su većinom činili pripadnici talijanske Brigade Julia, a uz hrvatski kontingent, u njoj su bili i pripadnici mađarskih te austrijskih oružanih snaga.

Osim inženjerijskih zadaća potpore postrojbama i osoblju misije UNIFIL, hrvatski kontingent pružao je pomoć lokalnoj civilnoj zajednici te sudjelovao na međunarodnim vježbama i obuci.

Pozdravljajući pripadnike kontingenta u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, general Jurković poručio je da su ispunili sve što se od njih tražilo, i to zahvaljujući iznimnom zalaganju svih pojedinaca.

“Očekivanja od vas bila su velika jer niste bili samo vojnici nego i veleposlanici Republike Hrvatske te HV-a. Iza vas je ostao trag svih inženjerijskih zadaća koje ste izvršili, no najvažnije je što ste pridonijeli svjetskom miru,” istaknuo je general Jurković.

General Fabbri rekao je da je Bojna u punom smislu riječi djelovala kao multinacionalna i u Libanonu izvršila niz zadaća. “Vidio sam fantastičnu postrojbu, odavali ste dojam pravih vojnika i ljudi. Iznimno sam ponosan na sve vas i čestitam na svemu što ste učinili,” zaključio je.

Zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta bojnik Željko Javorović naglasio je da su hrvatski vojnici u UNIFIL-u dobili niz priznanja i pohvala te pokazali mnoga znanja i stručnost. Zahvalio je svim pripadnicima na profesionalnosti i zalaganju, kojima su dali velik doprinos misiji, ali i civilima u Libanonu.

U okviru svečanosti najistaknutijim su pripadnicima 1. HRVCON-a uručene nagrade i pohvale, a prigodni glazbeni program izveo je Sinfonietta orkestar Glazbene škole Karlovac.  


poručnica Maja ŽUŽIĆ

“Zapovijedala sam Inženjerijskim vodom, svim terenskim radovima što smo ih izvodili na području operacije. Uz održavanje baza, pomagali smo i civilnom stanovništvu, radili na održavanju škola, dječjih domova, centara za pomoć djeci s posebnim potrebama i drugih ustanova. Sve je prošlo izvrsno. Pokazali smo što Hrvatska vojska može premda je rad u multinacionalnom okruženju iznimno težak i zahtjevan. Lokalno stanovništvo bilo nam je zahvalno na svemu što smo učinili, a kolege iz drugih vojski pokazali su da cijene naš doprinos.”


skupnik Nikola SERTIĆ

“Zapovijedao sam Infrastrukturnom desetinom na području operacije. Izrađivali smo proizvode koji su se mogli instalirati na više lokacija i objekata… Bilo je zahtjevno, ali prilagodili smo se i izvršili zadaće, koje definiraju talijanska zapovjedništva. Istaknuo bih prijateljski raspoložene domaćine, što nam je sve olakšavalo. Nismo nailazili na opasne situacije niti smo doživljavali ekscese.”


vojnik Danijel GRADSKI

“Sudjelovanje u misiji i rad s ljudima punim znanja bilo mi je velika čast. Bili smo mješovita ekipa mladih vojnika te iskusnih dočasnika i časnika, priskakali u pomoć kad bi nekome bilo potrebno. Nekad je bilo teško, bilo je puno kompleksnih zadaća, no osjećao sam da je moj rad, zapravo rad svih nas, na neki način blagoslovljen. Karijera? Međunarodna misija u nekim slučajevima može biti velik plus za napredovanje, no o tome ne odlučujemo mi.”


Domagoj Vlahović, foto: Tomislav Brandt