Doček 2. HRVCON-a iz NATO-ove aktivnosti u Poljskoj

Pripadnici kontingenta pohvaljeni su za dostojno predstavljanje domovine u inozemstvu te uspješnu suradnju s oružanim snagama zemalja saveznica

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru održan je 15. studenog svečani doček 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj. Kontingent je djelovao u sklopu borbene grupe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Dočeku su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomasz Góra, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara te članovi obitelji i prijatelji pripadnika kontingenta.

General Jurković zahvalio je drugom kontingentu na odličnom predstavljanju Hrvatske vojske i Republike Hrvatske u inozemstvu.

“Ovaj kontingent dostigao je sve što je od njega bilo traženo,” rekao je general Jurković te istaknuo: “Zadaće koje su bile postavljene pred vas zahtijevale su izniman trud i doprinos svakog pojedinca. Kombinacija vašeg zajedništva i motiviranosti rezultirala je visokim stupnjem obučenosti i spremnosti za izvršenje misije.”

Brigadir Robert Mathers čestitao je drugom kontingentu na uspješno izvršenim zadaćama u Poljskoj, istaknuvši snažno savezništvo među zemljama NATO-a kao ključ uspjeha misije: “To što možemo prolaziti zajedničke obuke bilo gdje, bilo to u Afganistanu, na Kosovu ili u nekoj zemlji članici NATO-a, odličan je pokazatelj zajedništva među saveznicima.”

S njim se složio i brigadir Tomasz Góra: “Ova je aktivnost važan simbol solidarnosti među članicama NATO-a i pokazatelj poštivanja Članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora o međusobnoj zaštiti članica.”

Brigadir Mijo Validžić izrazio je zadovoljstvo što je drugi kontingent uspješno izvršio sve zadaće u Poljskoj, ali i što su se svi pripadnici sretno vratili svojim obiteljima.

Zapovjednik drugog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti satnik Dario Bilješković rekao je da su pripadnici kontingenta pokazali visoku razinu obučenosti u Poljskoj, ali i dostojno predstavili Hrvatsku.

“Rame uz rame s našim saveznicima proveli smo nemali broj zadaća, što je rezultiralo podizanjem borbene spremnosti. Zahvaljujući ovom iskustvu, svaki vojnik, dočasnik i časnik iz ovog kontingenta ima priliku pridonijeti obučnim procesima svoje matične postrojbe, prenoseći znanje stečeno u misiji,” zaključio je satnik Bilješković.

U sklopu svečanosti održana je i misa u kapelici svetog Mateja apostola i evanđelista. Predslavio ju je vlč. Damir Vrabec, koji je u propovijedi zahvalio Bogu za sva dobročinstva iskazana pripadnicima drugog kontingenta u razdoblju provedenom izvan domovine, ali i pozvao prisutne da svaki dan zahvaljuju Bogu na životu koji im je darovao.

“Svojim životom i svojim radom unapređujemo ne samo Crkvu, nego i naše obitelji i sve zajednice kojima pripadamo,” poručio je vlč. Vrabec.

Tijekom svečanosti pripadnicima kontingenta uručene su pohvale i nagrade, dok je u glazbenom programu nastupila Policijska klapa “Sv. Matej”.

Iva Gugo, foto: Mladen Čobanović