Obuka sigurne i terenske vožnje i uporaba vitla

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za potporu, od 18. do 22. studenog provedena je obuka sigurne i terenske vožnje te uporabe vitla na lakim terenskim vozilima.

Terenski dio obuke proveden je dijelom na namjenski izgrađenoj stazi za terensku vožnju na Logističkom vježbalištu Glavica, a dijelom po šumskim putovima.

Sigurna vožnja daje polaznicima pravu spoznaju o tome što znači zaustaviti vozilo u cestovnim uvjetima pri različitim brzinama i na podlogama različite kliznosti. Simuliranjem kritičnih situacija u potpuno kontroliranim uvjetima polaznici uvježbavaju različite tehnike kočenja, uz i bez primjene ABS-a izbjegavajući pritom prepreke, zadržavajući upravljivost i nadzor nad vozilom.

Nakon provedene obuke polaznici su osposobljeni za pravilno reagiranje vozilom u mogućim kritičnim situacijama u prometu na cestama. Osposobljeni su i za samostalno upravljanje terenskim vozilom u svim cestovnim i terenskim uvjetima uz uporabu uređaja koji omogućuju bolju prohodnost te sa sigurnosnim mjerama prilikom korištenja vozila.

Voditelj obuke pukovnik Boris Galić rekao je kako je svih osam polaznika obuke ispunilo preduvjete za dobivanje potvrde o osposobljenosti.

Tekst i foto: satnik Antun Mandić