Obuka Voda za pročišćavanje i opskrbu vodom

Na vojnom vježbalištu ”Gakovo” od 30. kolovoza do 4. rujna provedena je obuka Voda za pročišćavanje i opskrbu vodom iz sastava Bojne za opću logističku potporu uz stručno mentorstvo Američkog obučnog tima iz sastava US Army Europe (USAREUR). Riječ je o bilateralnoj aktivnosti Water treatment specialists FAM 20 provedenoj s partnerima iz američkih oružanih snaga

Odlukom ministra obrane Zapovjedništvo za potporu nositelj je implementacije devet sposobnosti unutar NATO-ova Cilja sposobnosti – Deployable Graduated Readiness Capabilities – Joint/Enabling, a navedeni cilj obuhvaća i sposobnost terenskog pročišćavanja vode pod oznakom MILENG-WAT-TM (Military Engineering Water Purification Team)

”Riječ je o sposobnosti čija je svrha logistička potpora ekspedicijskih snaga u združenoj operaciji, a važna je i za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplave, potresa ili nekih drugih prirodnih katastrofa,” kaže bojnik Krešimir Horvat, koordinator implementacije navedenog cilja sposobnosti iz Zapovjedništva za potporu.

Opremu, odnosno dva sustava za pročišćavanje vode tipa ROWPU/TWPS (Reverse osmosis water purification unit/tactical water purification system), kapaciteta 1500 gph/6850 lph donirala je Vlada SAD-a Hrvatskoj vojsci krajem 2017. u sklopu programa bilateralne suradnje. Dostizanjem operativne sposobnosti pročišćavanja i opskrbe vodom, Hrvatska vojska u značajnoj će mjeri proširiti paletu logističkih sposobnosti, korisnih primarno za potporu vlastitih snaga, kao i za potrebe eventualnog angažmana u vježbama i NATO-ovim vođenim operacijama. Stupanj obučenosti pripadnika Voda za pročišćavanje vode na visokoj je razini, a to je pokazalo i sudjelovanje na međunarodnoj vojnoj vježbi divizijske razine Capable Logistician 19, koja je provedena tijekom svibnja/lipnja 2019. godine na poligonu ”Drawsko Pomorskie Training Area“ u Republici Poljskoj.

”Na toj vježbi postrojbe Zapovjedništva za potporu bile su dio operacijske osnovice sastavljene od multinacionalnih logističkih postrojbi te smo pokazali iznimne rezultate. Vježbu smo iskoristili za skupnu obuku voda, razmijenili iskustva i izgrađivali interoperabilnost. Budući da različite nacije posjeduju različite uređaje i opremu za pročišćavanje i skladištenje vode, kroz planski proces dogovoren je i odrađen niz tehničkih detalja kako bi lanac opskrbe bio funkcionalan u međunarodnom okruženju,” rekao je bojnik Horvat.

Uzimanje uzoraka

Na obuci na vojnom vježbalištu ”Gakovo” bilo je 16 pripadnika Voda uz stručno vodstvo četiri pripadnika američke vojske Zapovjedništva u Europi.

”Prije samog procesa pročišćavanja vode iz izvora se uzima uzorak kako bi se utvrdilo može li se ta voda pročistiti, odnosno radi se osnovna analiza vode. Ako djelatnici veterinarske specijalnosti iz Vojnog zdravstvenog središta utvrde da izvor vode odgovara osnovnim zahtjevima, kreće se u proces. Uzima se sirova voda s izvora, rijeke, jezera, mora ili nekog drugog mjesta te voda prolazi kroz dvije pumpe i zatim ulazi u uređaj. U uređaju voda prolazi kroz dva filtra. Prije nego se pročišćena voda spoji na bazen s pitkom vodom, rade se tri testa. Ako su uredni, bazen se puni pročišćenom, pitkom vodom,” objasnila je zapovjednica Voda za pročišćavanje i opskrbu vodom u BzOLP-u poručnica Doris Kraljik.

Uz dva uređaja za pročišćavanje Vod ima i deset bazena, od kojih svaki zapremnine 3000 galona, odnosno 11 000 litara vode. Nakon što se bazeni napune, čista vode distribuira se krajnjem korisniku.

”Novi pripadnici Voda bit će osposobljeni nakon ove obuke, a glavni test, odnosno nacionalnu certifikaciju ciljane sposobnosti imat ćemo na vojnoj vježbi Spremnost 20 koja će se održati krajem rujna,” zaključila je poručnica Kraljik.

Vojna specijalistica M.  Gilbert, USAREUR, specijalistica za rukovanje vodom u programu razmjene Military-to-Military

”Pozvani smo na bilateralnu aktivnost (Military-to-Military) primjene uređaja za pročišćavanje vode, a aktivnost je trajala tjedan dana. Partnerske su postrojbe dobro organizirane i njihovi sustavi vrlo dobro funkcioniraju. Aktivnost je vrlo korisna jer su pripadnici partnerske postrojbe dosta naučili od nas, a i mi od njih. Mislim da je riječ o dobro planiranoj aktivnosti višenacionalne suradnje na istoj zadaći, a bilo bi dobro da takvih aktivnosti bude i ubuduće, s obzirom na novosti s kojima se susrećemo. Što više budemo   poznavali ovakve sustave, moći ćemo to i dijeliti s ostalim postrojbama. 

 

Bojnica G. Keppeler, časnica za bilateralnu suradnju Ureda za obrambenu suradnju 

”Sudjelujemo u aktivnosti razmjene informacija između postrojbe OS-a SAD-a i OSRH. Važne su nam zajedničke aktivnosti jer tako učimo jedni od drugih, one kroz zajedničku obuku i vježbe pridonose interoperabilnosti te tako jačamo svoje sposobnosti kao partnerske snage. 

Tekst Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt