”Hrvatski vojnik je profesionalac, ali i čovjek srca, duše i obitelji“

Na 5. vojnom hodočašću Hrvatske kopnene vojske sudjelovalo je oko 160 hodočasnika, a misno slavlje održano je na platou ispred crkve hrvatskih mučenika u Udbini

U organizaciji Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske 10. je rujna u Udbini održano 5. vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske. Sudjelovalo je oko 160 pripadnika Hrvatske kopnene vojske predvođeni zapovjednikom general-pukovnikom Borisom Šerićem, a zapovjednik hodočašća bio je brigadir Mile Vukičević.

Misno slavlje na platou ispred crkve hrvatskih mučenika predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s vojnim kapelanima i svećenicima Gospićko-senjske biskupije.

Čin osobne pobožnosti

 Mons. Bogdan u svojoj je propovijedi pozvao hodočasnike da se pomole za poginule pripadnike Hrvatske vojske, a obraćajući se hrvatskim vojnicima istaknuo je: ”Hrvatski je vojnik osoba s duhovnošću, kulturom ponašanja i dostojanstvom. Na svim razinama promiče svoju domovinu koju sustavno treba braniti i nadograđivati. Hrvatski vojnik je profesionalac, ali i čovjek srca, duše i obitelji.” Vojni ordinarij zaključio je kako su ovakva hodočašća čin osobne pobožnosti, ali i prigoda za izgradnju ljudskosti, kršćanstva i nacionalnog identiteta.

Uoči misnog slavlja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve hrvatske mučenike, poginule i umrle branitelje kod križa u Memorijalnom parku pokraj crkve hrvatskih mučenika.
Misno slavlje uveličala je Klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice.

Tekst: Martina Butorac

Snimio: Mladen Čobanović