Marke – vojna pošta

Austrija je krajem kolovoza ove godine pustila u promet marku u bloku koja prikazuje reprodukciju razglednice s motivom prijenosa pošiljaka tijekom Prvog svjetskog rata. Na bloku se nalazi poštanska kočija s vojnicima koji njom upravljaju i oružana pratnja

 Prijevoz vojne pošte tijekom Prvog svjetskog rata obavljao se i kočijama uz oružanu pratnju

 

Motiv i prigodni tekst koji prati marku daje dodatnu težinu jer je područje današnje Hrvatske tijekom Prvog svjetskog rata bilo u sastavu Austro-Ugarske, na čijem je prostoru u to vrijeme poslano oko 30 milijardi pisama i razglednica. Uoči Prvog svjetskog rata Austro-Ugarska je reorganizirala svoju vojnu poštu, omogućivši da privatne pošiljke ulaze u javni poštanski sustav i obratno. Ujedno, oslobodila je vojnike plaćanja poštarine za pisma i razglednice do 100 grama.

Slika 2. Austro-Ugarska reorganizirala je uoči Prvog svjetskog rata svoju vojnu poštu, omogućivši da privatne pošiljke ulaze u javni poštanski sustav i obratno

Vojna pošta bila je dobro ustrojena zato što su se za kurirske odnosno poštanske poslove mobilizirali iskusni poštanski radnici.

Dopisivanje je tijekom rata podizalo moral vojnika na bojištu, a prema riječima britanskog feldmaršala Bernarda Lawa Montgomeryja, vojnici bi sve napravili da dobiju pismo od kuće, ili novine. Unatoč tomu što su pošiljke bile cenzurirane (pregledavane su te se na njih, ako nisu bile “opasne” stavljao žig da su pregledane), bile su jedini kontakt vojnika sa stotinama i tisućama kilometara udaljenim obiteljima.

Paketi s toplom odjećom i obućom te hrana imali su posebnu vrijednost za iscrpljene vojnike u višegodišnjem ratu. S maraka koje prikazuju vojnu poštu saznaje se o početku ustrojavanja organiziranog prijenosa pošiljaka unutar oružanih snaga pojedinih zemalja (Kanada 1986.: 75 godina vojne pošte; Švicarska 2014.: 125. obljetnica; Rusija 2016.: 300 godina od ustrojavanja; Gibraltar 1982.: 100. obljetnica britanske vojne pošte; Indija 2006.: 150 godina nastanka i dr.).

Detalj pripreme paketa vojnicima na ratištu tijekom Prvog svjetskog rata

Još su neke zemlje izdale marke s temom povezanom s vojnom poštom: Belgija 1968. (vojni glasnik iz 1916.), Kuba 1972. (vojna pošiljka s relacije Kuba – Venezuela), Novi Zeland 2015. (tekst vojne cenzure), Austrija 2001. (austrijska vojna pošta na Cipru), Poljska 1983. (vojni glasnik iz XVII. stoljeća), Rusija 2019. (odore vojnika i časnika glasničke službe) i sl.

Kroz povijest su vojne pošte često prolazile različite ustroje, posebice tijekom ratova koji su uvjetovali drukčije načine rada, odnosno prijenos poruka i pošiljaka. Danas su one posebne jedinice unutar oružanih snaga, vrlo često i izvan svoje zemlje u sklopu vojnih ili mirovnih misija, npr. UN-a. Najbolji je primjer Švicarska vojna pošta, o kojoj je pisano u 516. broju Hrvatskog vojnika.

Topla obuća i odjeća te hrana bili su najdraži sadržaj vojničkih paketa

 

Zapovjednik vojne pošte i glasnik ruske vojske iz 1924.