Dokazana izvrsnost, profesionalizam i spremnost

”Kad se bude analizirao doprinos izgradnji mira u Afganistanu, uvjeren sam kako će biti zapisano da su pripadnici Hrvatske vojske dali nemjerljiv doprinos,”  istaknuo je ministar obrane Mario Banožić tijekom svečanog dočeka pripadnika 12. hrvatskog kontingenta koji su se vratili iz misije Odlučna potpora

Svečanom dočeku 12. hrvatskog kontingenta nazočio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te vojni izaslanici Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore i Republike Albanije u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović zaželio je pripadnicima Hrvatske vojske dobrodošlicu u domovinu istaknuvši pritom kako su još jednom dokazali izvrsnost, profesionalizam i spremnost hrvatskog vojnika te kako je povratkom 12. hrvatskog kontingenta završeno sudjelovanje Hrvatske vojske u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine pa sve do danas, više od pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

”A kad netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos,” rekao je ministar obrane.

Admiral Hranj kazao je kako su hrvatski vojnici ovom misijom još jednom dokazali kako su dostojni nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

”Još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati,” istaknuo je admiral Hranj.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović priznaje kako je sudjelovanje u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu na njega ostavilo dubok trag, s obzirom na to da je ovo kraj misije u kojoj su pripadnici Oružanih snaga RH dali najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Časnička namjesnica Graciela Špiljak ispričala je kako je ova misija bila izvrsna prigoda za razmjenu iskustava s kolegama stranih oružanih snaga.

”Posebno zahvaljujem svojoj obitelji koja mi je bila velika potpora svih ovih mjeseci jer bez njih moje sudjelovanje u misiji ne bi bilo moguće,” kazala je Špiljak.

U operaciji ISAF sudjelovalo je 4432 pripadnika Hrvatske vojske

U misiji Odlučna potpora sudjelovalo je 1290 pripadnika Hrvatske vojske

 

Tekst: Jelena Jakšić

Foto: Tomislav Brandt