Sea Guardian – doprinos zajedništvu članica NATO-a

Ukupno 32 pripadnika Hrvatske ratne mornarice u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian po treći će put provoditi neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike te s ciljem odvraćanja mogućih ugroza

Iz splitske luke u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ 3. rujna  isplovio je brod RTOP-42 ”Dubrovnik“, koji je s 32 člana posade (3. HRVCON) krenuo u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju. U dijelu operacije pod nazivom Focus Operation brod Hrvatske ratne mornarice po treći će put provoditi neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike te s ciljem odvraćanja mogućih ugroza. Povratak 3. HRVCON-a iz operacije Sea Guardian očekuje se 22. rujna.

Pripreme pripadnika 3. HRVCON-a bile su složene, posada je prije polaska u operaciju vrijeme provodila u karanteni, a brod je zbog provedbe epidemioloških mjera ispratio manji broj pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli u kratkom je obraćanju pozdravio pripadnike 3. HRVCON-a i čestitao im na dobro obavljenim pripremama i uloženim naporima kako bi se u okolnostima epidemije COVID-19 što bolje osposobili za svoju zahtjevnu zadaću.

Obrana saveznika

”Sudjelovanjem u operaciji Hrvatska ratna mornarica daje svoj doprinos zajedništvu i jedinstvu zemalja članica NATO-a te sudjeluje u demonstraciji jedinstvene, praktične i neposredne odlučnosti NATO-a u zaštiti i obrani saveznika.Time naša mornarica i naše Oružane snage još jednom pokazuju da je Republika Hrvatska odana članica NATO-a na koju partneri i saveznici u svakom trenutku mogu računati,” istaknuo je kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Zapovjednik kontingenta kapetan korvete Marinko Majić zahvalio je prije isplovljenja na ukazanom povjerenju naglasivši kako su pripadnici kontingenta nakon zahtjevne obuke koju su prošli spremni za zadaću koja ih čeka u operaciji. Zapovjednik broda RTOP-42 ”Dubrovnik“ poručnik bojnog broda Ante Uljević, koji treći put odlazi u operaciju, rekao je kako je sudjelovanje brodova HRM-a u ovoj operaciji prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru.

 

Kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice

Ovo je za HRM iznimno bitna operacija jer sudjelovanjem u njoj zajedno s našim saveznicima iz NATO saveza dajemo svoj doprinos stvaranju sigurnosne situacije, na Jadranu i na Mediteranu. U operaciji Sea Guardian sudjelujemo treću godinu, brod RTOP-42 ”Dubrovnik“ bio je i prošle godine u operaciji, a do sada smo kao mala postrojba polučili vrlo dobre rezultate zbog čega smo dobili i javna priznanja zapovjednika NATO-ovih snaga u Northwoodu. Dakle, nije toliko važna veličina koliko uvježbanost, obučenost i znanja kojima mi, svakako, raspolažemo.

 

Poručnik bojnog broda Ante Uljević, zapovjednik raketne topovnjače 42 ”Dubrovnik“

”Ovo je treći put da sam u upućen u NATO-ovu vođenu operaciju Sea Guardian kojoj su temeljne zadaće stvaranje robusne pomorske situacijske slike, borba protiv terorizma i osiguravanje sigurne pomorske plovidbe. Zadaće su nam jasne, poznate, dobro smo ih obavljali u prošlosti, a nastavit ćemo i ove godine. Same pripreme bile su iznimno zahtjevne, tako su i zamišljene, a situacija s COVID-om dodatno nam ih je otežala. No, pokazali smo veliku ustrajnost u provedbi obuke, a takvi ćemo biti i tijekom sudjelovanja u operaciji.

 

Kapetan korvete Marinko Majić, zapovjednik 3. HRVCON-a

Operacija Sea Guardian NATO-ova je vođena operacija od 2016. Ovo je treće sudjelovanje broda Hrvatske ratne mornarice. Iznimno smo ponosni na postignute rezultate i ostvarivanje glavnih ciljeva misije, a to su podupiranje i stvaranje informacijske sigurnosti, provođenje pomorskih operacija i podupiranje borbe protiv terorizma u području Sredozemlja. RTOP-42 ”Dubrovnik“ sudjeluje u ovoj operaciji drugi put. Pripreme su bile zahtjevne, i s velikim zadovoljstvom isplovljavamo spremni za provedbu svih zadaća koje nas očekuju u operaciji.


Brod za raketne udare i topničko djelovanje

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik“ klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže je 28 čvorova. Brod je namijenjen  za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Usto, brod provodi namjenske zadaće i u složenijim uvjetima, na otvorenom moru, prilazima i u međuotočnom području, ograničeno protupodmorničko djelovanje te prekrcaj na sumnjivi brod u sklopu nadzora pomorskog prometa. Brod je naoružan s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu. Brod je već sudjelovao u operaciji Sea Guardian u rujnu 2019., a sudjelovao je također u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori te Albaniji.    

Tekst: Lada Puljizević

Snimio: Mladen Čobanović