Obuka za Značku eksperta pješaštva

Na obuci u Italiji sudjelovao je 451 vojnik, dočasnik i časnik, a uspješno ju je završilo njih 187. Mala prolaznost pokazuje zahtjevnost same obuke. Pripadnici OSRH u međunarodnom  su okruženju pokazali visoku razinu spremnosti i obučenosti: od devet koji su sudjelovali njih šest obuku je uspješno završilo…

U.S. Army Photo by Paolo Bovo

U Italiji je od 21. siječnja do 8. veljače u organizaciji 173. padobranske brigade vojske SAD-a (173rd IBCT Airborne) provedena obuka i testiranje za prestižno zvanje, odnosno Značku eksperta pješaštva (Expert Infantryman Badge – EIB). Početak obuke za eksperta pješaštva seže u vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su američki časnici uvidjeli kako im nedostaje znanja i vještina na najnižim razinama. Potaknuti tim, organizirali su obuku koja je obuhvaćala skup zadaća iz prve pomoći, oružja i ophodnje. S vremenom je obuka postala tradicionalna, a značka prestižna. Danas nema gotovo nijednog američkog visokog časnika ili generala koji tu obuku nije prošao.

Kao predstavnici Hrvatske kopnene vojske u Vicenzu su otputovali skupnici Marin Dvorski, Mirko Komar i Duje Kukrić, razvodnik Ivica Glavinović, pozornici Dino Horvat i Trpimir Burčul te vojnici Fran Šnidarić, Ivan Koščević i Filip Ličanin, zajedno sa svojim mentorom nadnarednikom Tonijem Marijančevićem. S njima je kao ocjenjivač bio i razvodnik Dalibor Semak. On je prošle godine osvojio kategoriju True Blue Soldiers, koja se dodjeljuje vojnicima koji su bez greške prošli kompletno testiranje. Za pristup obuci potrebno je proći kvalifikacijske pripreme, koje obuhvaćaju provjeru motorike te dnevnu i noćnu orijentacijsku hodnju.  Ako se to uspješno položi, slijedi prvi tjedan obuke, gdje se  polaznici osposobljavaju po cjelinama: prva pomoć, oružje i ophodnja. Svaka cjelina ima po deset radnih postaja, odnosno deset zadaća.

Drugi tjedan obuhvaća probno testiranje. Sudionici mogu isprobati radne postaje unutar zadanog roka tijekom kojeg treba izvršiti zadaću. Treći tjedan uključuje samo testiranje koje traje četiri radna dana, a sastoji se od provjere motoričkih sposobnosti, dnevne i noćne orijentacijske hodnje, zadaća iz deset različitih oružja, deset zadaća iz prve pomoći, deset zadaća iz područja ophodnje. Ako se svi dijelovi uspješno polože, slijedi završni dio, marš 12 milja. Tijekom tog dijela sudionici moraju s punom opremom doći do završne točke, gdje se provjerava njihova psihofizička spremnost.

Dojmove s obuke prenio nam je pozornik Dino Horvat: “U svakom je segmentu bilo zadaća koje su bile zahtjevnije od drugih. Prvi sam se put susreo s nekim stvarima koje sam morao u vrlo kratkom roku naučiti i usavršiti. Upravo te nove stvari i kratko vrijeme utjecali su na to da je svaki segment obuke jednako zahtjevan.” Na obuci je sudjelovao 451 vojnik, dočasnik i časnik, a uspješno ju je završilo njih 187. Mala prolaznost pokazuje zahtjevnost same obuke. Pripadnici OSRH u međunarodnom  su okruženju pokazali visoku razinu spremnosti i obučenosti: od devet koji su sudjelovali njih šest obuku je uspješno završilo.  Vojniku Filipu Ličaninu, koji je testiranje prošao bez greške, ove je godine pripala kategorija True Blue Soldiers. “Bila je to odlična prilika naučiti nešto novo i zanimljivo. Svaki dio obuke za EIB donosio je nove izazove, koje smo uz puno učenja svladali na najvišoj razini,” zaključio je.

Doris Ravlić

foto: US Army