Od američkih partnera dobivamo pohvale za sudjelovanje u aktivnosti u Poljskoj

RAZGOVOR – brigadir Mijo Validžić, zapovjednik GOMBR-a

Uoči obilježavanja 12. obljetnice Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske razgovarali smo s njezinim zapovjednikom brigadirom Mijom Validžićem. Brigadir Validžić zapovijedanje GOMBR-om preuzeo je u srpnju prošle godine, a u razgovoru za Hrvatski vojnik otkrio je koje su najvažnije vježbe na kojima će pripadnici GOMBR-a ove godine sudjelovati. Posebno se osvrnuo na povratak Puma u Varaždin nakon desetogodišnjeg izbivanja te na suradnju s civilnim vlastima u mjestima u kojima su postrojbe Brigade raspoređene…

Možete li se osvrnuti na prošlogodišnje vježbe i obučne događaje u zemlji i inozemstvu na kojima su sudjelovali pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade?

Dinamika posla u Gardijskoj brigadi vrlo je intenzivna. Osim redovitih zadaća, sudjelujemo na brojnim domaćim i međunarodnim vježbama i pripremama za mirovne misije i operacije potpore miru. Tu je i potpora civilnim institucijama, u čemu smo napravili znatan iskorak. Od važnijih vježbi istaknuo bih Mir, koja se provodi svake godine i tijekom koje certificiramo svoje snage za NATO-ovu operaciju Odlučna potpora u Afganistanu. Osim spomenute, ističem i vježbe Vulkan, Sokol te Kuna, koja je uključivala i naše nove borbene helikoptere Kiowa Warrior. Značajno je i uvježbavanje ukrcaja borbenih vozila na plovila, njihova prevoženja i iskrcaja, koje smo provodili s Hrvatskom ratnom mornaricom. Kruna prošlogodišnjeg uvježbavanja je Velebit 18 – Združena snaga, vježba na kojoj je sudjelovalo više od tisuću pripadnika GOMBR-a, prikazavši što ta postrojba može u smislu ljudstva, tehnike, sposobnosti, osposobljenosti… Vjerujem da smo u najboljem svjetlu pokazali spremnost za izvršenje svoje temeljne misije, a to je obrana domovine. U vježbama ujedno pokazujemo i spremnost za potporu civilnim institucijama, gdje kao važna sastavnica sustava domovinske sigurnosti sa svojim sposobnostima pomažemo u slučaju poplava, požara i ostalih vremenskih nepogoda, brzim i učinkovitim djelovanjem pripadnika i tehnike koju imamo na raspolaganju

Koje su najvažnije vježbe na kojima će pripadnici GOMBR-a sudjelovati ove godine?

Ova će godina biti možda malo manje zahtjevna od prethodne. Kao i svake godine, sezonu smo počeli vježbom Mir 19-1, a nastavljamo vježbom Štit, gdje je angažirana PZO bojna koja provodi gađanje ciljeva u zračnom prostoru. Slijedi vježba Puma 19, u srpnju na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Riječ je o glavnom obučnom događaju Hrvatske kopnene vojske u 2019. i jednoj od kompleksnijih vježbi koje HKoV planira i provodi. Nositelj vježbe je Zapovjedništvo GOMBR-a, a naša 2. mehanizirana bojna Pume je primarna obučna skupina. Osim nas, na vježbi će sudjelovati sastavnice podređenih postrojbi HKoV-a – pješačke pukovnije (pričuvne), Topničko-raketna pukovnija, PZO pukovnija, Inženjerijska pukovnija, Bojna veze, sastavnice ZzP-a, HRZ-a, vojnoobavještajni modul iz Središnjice za obavještajno djelovanje. Kako bismo stekli preduvjete za tu vježbu, moramo provesti cijeli niz aktivnosti – od pojedinačnih i skupnih gađanja do simulacije u Simulacijskom središtu, vježbi na zemljištu… Za ovu je godinu specifično naše sudjelovanje na vježbi Combined Resolve XII, koja je planirana u kolovozu u Hohenfelsu u SR Njemačkoj. Ondje ćemo sudjelovati s Tenkovskom satnijom u ulozi suprotne strane (OPFOR). Na vježbu upućujemo 65 pripadnika Brigade, odnosno 16 tenkova i njihove posade.

Koje međunarodne misije i operacije očekuju pripadnike GOMBR-a?  

Kad je riječ o međunarodnim misijama i operacijama, 40 pripadnika postrojbe upravo je upućeno u misiju u Afganistan, a u listopadu šaljemo bitnicu SVLR (samohodni višecijevni lanseri raketa) i 70 pripadnika u eFPBG-USA u Poljsku. Pripadnici koje smo dosad slali pokazali su se izvrsnim te su izvršili sve što se od njih očekuje. Dobili smo pohvale od svih s kojima smo sudjelovali u zadaćama, posebno od američkih partnera.

Jeste li zadovoljni tenkovima M-84 koji dolaze s revizije iz Đure Đakovića?

Dio tenkova prošao je generalnu reviziju, kojom smo zadovoljni, ali nije riječ o potpunoj modernizaciji. Ujedno se zamjenjuju radiouređaji sukladno NATO-ovu standardu, čime nam se omogućava učinkovito izvršavanje dodijeljenih zadaća.

Je li u idućem Dugoročnom planu razvoja možda predviđena nabava novih tenkova ili novih BVP-ova? Koja su vam sredstva najpotrebnija?

Dugoročni plan razvoja još nije završen. U tijeku je njegova izrada i do kraja godine trebao bi biti gotov. Tenkovi M-84 uz provedbu revizije zadovoljavaju naše potrebe u planskom razdoblju, a što se tiče mehaniziranog pješaštva, ono je opremljeno borbenim vozilima BVP M-80, koja služe svojoj svrsi i omogućavaju izvršenje zadaća. Mi vojnici uvijek želimo više sredstava za obuku pa se tako nadamo da ćemo uskoro dobiti novija sredstva, ali dotad ćemo učiniti sve kako bismo u potpunosti izvršili sve dodijeljene zadaće.

Na prošlogodišnjem natjecanju najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada GOMBR-a sudjelovali su i pripadnici Logističke brigade Slovenske vojske. Je li ove godine planirano sudjelovanje pripadnika i drugih oružanih snaga partnerskih zemalja?

Natjecanje je pokrenuto kako bi se vidjelo gdje smo po pitanju tehnika i procedura te osposobljenosti tenkovskih i oklopnih postrojbi. Kako bismo ostvarili cilj da uz naše posade budu i posade drugih zemalja te da natjecanje poprimi i međunarodni karakter, pokrenuti su pregovori na svim razinama. Upravo sam potpisao pozivno pismo i slovenske vojnike očekujemo i ove godine, a interes za sudjelovanje pokazali su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Prošle godine osvojili smo prvo mjesto i to mi je bilo osobito drago. Naši pripadnici dovoljno su uvježbani, zadaće su izvršili na najvišoj razini i pobijedili.

Planirate li možda poslati tenkovsku ekipu na NATO-ovo natjecanje Strong Europe Tank Challenge?

O tome je bilo riječi, ali smo zbog nekih tehničkih uvjeta kojima nismo mogli udovoljiti odustali.

Kako su se pripadnici Puma snašli u Varaždinu? Što je sad s vojarnom u Našicama? Koristi li se tamošnji poligon?

Pume su se nakon deset godina izbivanja vratile u svoj matični grad u kojem su ustrojene. Veći je dio pripadnika s područja sjeverne Hrvatske, tako da možete samo zamisliti njihovo oduševljenje kad su se nakon deset godina vratili u sredinu u kojoj su prije radili. Ondje smo napravili velik iskorak u pogledu uređenja prostorija i zgrada za život i rad. Jednu smo zgradu uredili u potpunosti, druga je u završnoj fazi, restoran je u funkciji za podjelu hrane, a do kraja godine trebao bi biti završen i blok za pripremu hrane. Čeka nas još dovršetak sportskih terena i vježbališta. Ima puno posla, a moram napomenuti da smo znatan dio radova napravili svojim snagama, uz veliku pomoć pripadnika Zapovjedništva za potporu (ZzP), kojima i ovaj put zahvaljujem. Naši su pripadnici obavili pripremu za građevinske radove, koje su izvodile civilne tvrtke i pripadnici ZzP-a. Odlaskom Puma u Varaždin, 2. mehanizirana bojna Sokolovi dobila je veće kapacitete za smještaj i obuku te su poboljšani uvjeti boravka, života i rada u vojarni 132. brigade u Našicama. Objekt ćemo sanirati kroz dvije faze. U prvoj fazi, tijekom ove godine, bit će uloženo milijun i pol kuna za saniranje krovišta, a iduće godine bit će uloženo pet do šest milijuna kuna te će se zgrada u potpunosti dovesti u funkciju. Vojno vježbalište “Grbavica” zadnje je dvije godine prilagođeno provedbi obuke mehaniziranog pješaštva, a sve zahtjevne radove izvršili smo vlastitim kapacitetima i snagama. Blizina vježbališta i njegova konfiguracija od velikog je značaja za uvježbavanje vozača borbenih vozila pješaštva.

Osim u varaždinskoj, kakvi su infrastrukturni zahvati obavljeni u ostalim vojarnama u kojima djeluje GOMBR te kakvi slijede?

Zbog drukčijih odluka o razmještaju postrojbi više se godina nije ulagalo u infrastrukturu pa sad treba uložiti velika sredstva u nešto što se koristilo, a nije se obnavljalo. Izvršili smo određena ulaganja i u vojarnu “3. gardijske brigade Kune” u Đakovu. Prošle se godine Hrvatska vojska vratila u Vukovar, a imali smo čast da se jedna od naših postrojbi prva vrati u Grad Heroj. U sklopu priprema za ulazak vojske u Vukovar poduzeti su opsežni infrastrukturni radovi u vojarni “204. brigade Hrvatske vojske” u cilju stvaranja što kvalitetnijih preduvjeta za život i rad pripadnika GOMBR-a. Počela je i izrada dokumentacije za nastavak radova u Vukovaru sa zadaćom stvaranja pretpostavki za izmještanje cijele Inženjerijske bojne.

Pripadnici GOMBR-a prošle su godine sanirali brojne objekte u Vukovaru. Kakva je suradnja s vukovarskim civilnim vlastima i planirate li je i ove godine nastaviti?

Hrvatska vojska zajedno s policijom dala je tijekom Domovinskog rata velik doprinos u obrani tog dijela Hrvatske. Na tom nasljeđu nastavljamo graditi izvrsne odnose s civilnim institucijama i lokalnim stanovništvom. I ranijih smo godina pomagali Vukovaru, a prošle smo počeli veliku akciju uklanjanja objekata srušenih i oštećenih tijekom Domovinskog rata i tim tempom nastavljamo. Ostvarujemo suradnju u svim mjestima u kojima su naše postrojbe raspoređene, taj odnos njegujemo i nastavit ćemo tako. Iznimna mi je čast biti zapovjednik takve postrojbe te s njezinim pripadnicima služiti svim građanima Republike Hrvatske.

Popravljaju li se općenito uvjeti života i rada u Brigadi i očekuje li vas preustroj?

U svim vojarnama intenzivno radimo na podizanju kvalitete smještaja te života i rada naših pripadnika. Ponosno ističem da velik dio zahtijevanih i potrebnih radova pripadnici GOMBR-a provode vlastitim kapacitetima. Primjerice, parkiralište u vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima, radovi u varaždinskoj vojarni. Vojarnu u Vinkovcima i vojarnu u Bjelovaru umrežili smo u Jedinstveni informacijski sustav OSRH (JIS), u vojarni u Našicama to je u završnoj fazi, a ove godine planiramo umrežiti i vojarnu u Đakovu. U vojarni u Vinkovcima napravili smo strukturno kabeliranje za potrebe održavanja procesa donošenja vojne odluke i provedbu distribuiranih vježbi.

Što se tiče preustroja Brigade, predviđena je njegova korekcija. U skladu s tim i obvezama, sposobnostima i zadaćama koje imamo, izradili smo novu organizacijsku strukturu, uskladili je s nadređenim zapovjedništvom i kad to dođe na red ići ćemo u korekciju preustroja. Jedan će se dio organizacijske strukture mijenjati, jedan će se smanjiti, ali zadržat ćemo dovoljnu brojčanu veličinu za izvršenje svih zadaća koje se pred nas stave.

Imate li problema s popunom? Kako ocjenjujete motiviranost mladih vojnika?

Nemamo problema s popunom. U nekim dijelovima u kojima se zahtijevaju specifične struke, primjerice inženjeri, IT stručnjaci, liječnici, natječemo se s civilnim institucijama. U vojsci ne možemo uvijek odgovoriti na zahtjeve u smislu osobnog dohotka kao neke druge institucije, međutim, smatramo da onaj tko je došao u vojsku nije tu zbog zarade, nego zbog svega onoga što taj poziv čini posebnim. Vojnik svakako treba imati pristojna primanja kako bi mogao osigurati sebi i obitelji normalan život. Iznenadili biste se koliko mladih ljudi dolazi s velikom željom i voljom za rad u Hrvatskoj vojsci. Fasciniralo me što tijekom vježbe Velebit na vojnom poligonu “Gašinci” gdje je bio veći broj mojih pripadnika nisam vidio niti jednog vojnika koji bi bio neraspoložen ili radio preko volje. Prema tome, siguran sam kako Hrvatska vojska ni ubuduće neće imati problema s popunom. U Hrvatsku vojsku, pa tako i u GOMBR, dolaze visokomotivirani mladi vojnici, dočasnici i časnici. Motivaciju nalaze prije svega u činjenici da su pripadnici postrojbe nastale na temeljima triju legendarnih ratnih gardijskih brigada: Kune, Sokolovi, Pume, koje su branile i obranile svoju domovinu. Posebno me veseli što već imamo puno pripadnika čiji su roditelji bili sudionici Domovinskog rata. Isto tako, motivaciju nalaze u izazovnoj i zahtjevnoj obuci koju svakodnevno provode te sudjelovanju u operacijama potpore miru.

Martina Butorac

snimio Tomislav Brandt