Odgođena gradnja nove serije K130

Prvi tribunal za javnu nabavu pri Bundeskartellamtu, njemačkom Saveznom odjelu za regulaciju natječaja, 15. je svibnja odlučio da planirana dodjela ugovora za izgradnju druge serije korveta K130 krši njemački zakon o javnoj nabavi. Posao je trebao biti povjeren konzorciju sastavljenom od brodograđevnih tvrtki Lürssen i ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) koji je izgradio i prvu seriju korveta. Tribunal je, dakle, prihvatio zahtjev za preispitivanje koji je podnio konkurentski German Naval Yards.

(Foto: Bundeswehr)

Ta se tvrtka žalila Tribunalu da je konzorcij dobio posao bez poziva drugima da sudjeluju u postupku. Savezni ured za opremanje oružanih snaga (BAAINBw) tvrdio je da je takav postupak potreban jer je samo konzorcij sa svojim prijašnjim iskustvom sposoban dostaviti brodove u razmatranom roku. Međutim, prema mišljenju Tribunala, tijekom postupka revizije to nije dokazano. Ako sud potvrdi odluku Tribunala, ugovor se ne može dodijeliti prije nego što se provede natječaj.
Objavljujući odluku o nabavi druge serije korveta od ukupno pet plovila u listopadu 2016., ministrica obrane Ursula von der Leyen izjavila je kako će brodovi porezne obveznike koštati oko 1,5 milijardi eura. Prema drugim, zasad neimenovanim izvorima koje prenosi Naval Today, brodograđevni dvojac traži 2,9 milijardi eura za pet korveta i dva središta za obuku mornara, što je puno više od planiranog.

Maja PTIĆ GRŽELJ