Održana 301. Sinjska alka

Sve vrednote Sinjske alke kao što su čast, ponos, viteštvo, junaštvo i domoljublje duboko su utkane i u prepoznatljivost hrvatskog vojnika…

Sinj je nakon Bare i Čoje, 7. kolovoza dočekao veliki dan, trčala se 301. Sinjska alka. Mnoštvo gostiju i ove je godine uveličalo dugogodišnju tradiciju održavanja ove viteške igre među kojima predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Josip Buljević, izaslanstvo Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Predragom Stipanovićem, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan te brojni drugi.
Među 17 alkara kopljanika za 301. Alku natjecao se i pripadnik Oružanih snaga RH nadnarednik Dušan Ivandić, zapovjednik protupožarne desetine u vodu za potporu i osiguranje letenja u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zb HRZ-a i PZO-a. Nadnarednik Ivandić na ovogodišnjoj je Alki osvojio ukupno tri punta, a do sada je bio slavodobitnik Čoje 2014. i Bare 1993. godine.
Kao najstariji alkar nadnarednik Ivandić je istaknuo kako je velika čast biti alkar. ”Sve vrednote Sinjske alke kao što su čast, ponos, viteštvo, junaštvo i domoljublje duboko su utkane i u prepoznatljivost hrvatskog vojnika. Stoga me isti osjećaji prožimaju jednako snažno dok nosim odoru hrvatskog dočasnika i odoru sinjskog alkara, a uz Sinjane na svakoj su utrci uz mene kolege iz Eskadrile,” naglasio je nadnarednik Ivandić.
Ovogodišnju utrku pratilo je nekoliko tisuća gledatelja, a u nadmetanju se titulom slavodobitnika 301. Sinjske alke okitio Tino Radanović, u tri trke ostvarivši ukupno sedam punata. Znamenje pobjede, plamenac hrvatske trobojnice, na koplje mu je privezao alkarski vojvoda Ante Vučić. Predsjednica RH i pokroviteljica Sinjske alke Kolinda Grabar-Kitarović  čestitala je pobjedniku i uručila mu sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.
Predsjednica je tom prigodom istaknula kako je Sinjska alka svojim značenjem odavno prešla granice sinjskog kraja postavši svehrvatska povijesno-kulturna baština, ali kako nam je tek ostvarenje samostalne hrvatske države omogućilo da Alka bude upisana i u UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine. Dodala je kako nam upravo Alka pokazuje na koji način prošlost može i treba biti nadahnuće budućnosti jer nas podsjeća na temeljne duhovne i moralne vrednote koje su oblikovale naš identitet. ”Vi ste, dragi alkari, još jednom izrazili danas taj identitet u svoj ljepoti ove jedinstvene proslave zavičajne baštine i domoljubnih vrlina. Podsjetili ste nas na to da smo svojim identitetom uvijek pripadali Europi,” naglasila je Predsjednica.
Slavodobitnik ovogodišnje Alke Tino Radanović rođen je 1981. godine u Sinju, a po zanimanju je diplomirani kriminalist. U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, među alkare kopljanike prvi je put odabran 2006. godine, a 2007. postao je slavodobitnik 292. Sinjske alke.

OJI, Foto: Ured Predsjednice RH, Filip Glas