Ometač dronova

Izraelske tvrtke Elbit Systems EW i SIGINT-Elisra predstavile su na konferenciji Israel HLS & Cyber u Tel Avivu sustav ReDrone, namijenjen zaštiti zatvorenih zračnih prostora iznad aerodroma, baza i drugih kritičnih područja od djelovanja neovlaštenih besposadnih letjelica – dronova.
ReDrone može detektirati, identificirati, slijediti i neutralizirati različite tipove dronova. Tvrtke ga predstavljaju zajedno s Elbitovim ISTAR (obavještajno djelovanje, motrenje, odabir ciljeva i izviđanje) sustavom SupervisIR, koji može biti integriran i djelovati unutar ReDronea s pomoću infracrvenih senzora koji omogućuju elektroničko izviđanje i termalnu detekciju dronova.

(Foto: Elbit Systems)

U konstrukciji ReDronea primijenjena je otvorena arhitektura, što znači da se u njega mogu ugraditi razne hardverske konfiguracije te kontroleri i senzori za potragu za dronovima. Operativni sustav na kojem radi je Android. Sposoban je i za presijecanje signala koji operater šalje dronu te točno određivanje lokacija na kojima se nalaze dron i operater. Zanimljivo je da se izraelski novitet može istodobno pozabaviti s više različitih letjelica, a zahvaljujući dodacima koji mu omogućuju pasivnu detekciju, povećava zaštitu okoliša i podupire sigurnost civila i zrakoplovnih platformi unutar područja koje osigurava.
ReDrone, nakon što primijeti dron, ometa njegovu komunikaciju s operaterom, blokira njegove radijske te video signale, kao i GPS podatke, te ga tjera s njegove rute. Radi u svim vremenskim uvjetima i može se instalirati na različitim terenima i postrojenjima.

Domagoj VLAHOVIĆ