Pazi, dron!

Kako bespilotne letjelice postaju sve sofisticiranije, a njihova se nabava i razmještaji povećavaju, i proizvođači protudronskih sustava pokušavaju ostati korak ispred. Soft-kill, mreže, radari, algoritmi, topnička zrna, rakete… sve ima svoje mjesto na tržištu specijaliziranih protumjera

Američki marinac sa sustavom SkyWall Patrol koji operateru daje sposobnost fizičkog hvatanja bespilotne letjelice u posebno dizajniranu mrežu (Foto: USMC)

 

Bespilotne letjelice (Unmanned Aerial Vehicles – UAV) ili dronovi, što im je kraći i poznatiji naziv, sve su brojnije na nebu. Ima ih različitih veličina i namjena: od dječjih igračaka pa sve do velikih vojnih zrakoplova koji mogu dugo letjeti na velikim visinama (High-Altitude Long-Endurance – HALE) i koristiti brojne oružne sustave. Kad su takve letjelice povezane s preciznim napadima na vojne snage i stratešku infrastrukturu, pokazuju velik razorni potencijal. To od svjetskih vojski i vojne industrije zahtijeva protumjere: nove sposobnosti koje će donijeti novi sustavi. Osnovni je cilj protudronskih sustava (Counter-Unmanned Aerial Systems – C-UAS) što prije neutralizirati takve prijetnje. Ti sustavi podjednako su raznoliki jer se kreću od ručnih uređaja do velikih raketnih sustava za protuzračnu obranu (PZO), a svi se po načinu djelovanja dijele na laserske, elektroničke i kinetičke. Na tržištu ili u aktivnom razvoju u 36 zemalja postoji najmanje 250 protudronskih sustava.

Protudronski sustavi otkrivaju ciljeve na temelju različitih senzora – radara, elektroničkog izviđanja komunikacijskih signala (Communications Intelligence – COMINT), akustike i elektrooptike. Često primjenjuju više metoda kako bi poboljšali otkrivanje i smanjili mogućnost “lažne uzbune”. Radar je vjerojatno najčešći senzor za takve sustave, ali konvencionalni radarski sustavi obično imaju problema s otkrivanjem i praćenjem malih dronova koji lete malim brzinama. Čak i ako ih se otkrije, teško ih je razlikovati od ptica i objekata slične veličine. Radari pokrivaju široko područje s visokom osjetljivošću, ali nedostaje im “upornosti i okretnosti” potrebnih za praćenje ciljeva koji za prikriven dolazak često “koriste” nepravilne putanje leta, konfiguraciju terena, zgrade ili drveće.

Kako bi riješio taj problem, švedski je Saab za svoj dokazani radarski sustav Giraffe razvio novu sposobnost – pojačano nisko, sporo i malo (Enhanced Low, Slow and Small – ELSS). S pomoću nje Giraffe otkriva i prati čak i jako male dronove s niskom stopom odraza. ELSS djeluje paralelno s glavnom ulogom Giraffea, a to je otkrivanje raketnih, topničkih i minobacačkih projektila (C-RAM).

The Coyote® Block 2 counter-drone weapon and KuRFS radar worked together to detect and engage a target in a recent test over the U.S. Army Yuma Proving Ground in Arizona. (Photo: U.S. Army)

 

X-band radar ELM-2026B izraelske tvrtke Elta Systems također ima sposobnost otkrivanja niskih, sporih i malih ciljeva na vrlo kratkom dometu (Very Short Air Defense Radar – VSHORAD), kao i deklarirani “jedinstven način praćenja lebdećih dronova”. Radar je dio sustava obrane od dronova DroneGuard, koji se sastoji od tri detekcijska sloja: radara, elektroničkog izviđanja komunikacijskih i nekomunikacijskih signala (Communications Intelligence-Electronic Intelligence – COMINT-ELINT) i integriranog elektrooptičkog senzora. Kombinacija pasivnih i aktivnih senzorskih sustava omogućuje i otkrivanje te detekciju roja dronova. Portugalska ratna mornarica testirala je DroneGuard u rujnu 2019. u sklopu NATO-ove vježbe REP(MUS)19. U skladu sa scenarijem, portugalski specijalci pokrenuli su napad na luku, koristeći pojedinačne bespilotne letjelice i roj dronova. DroneGuard učinkovito je otkrivao i pratio te ciljeve automatski ih klasificirajući i osiguravajući obrani situacijsku sliku u stvarnom vremenu. Sustav je s pomoću ometača (jammer) uspješno presretao i neutralizirao dronove.

Dopunjeni radari

Moderni radari koji imaju funkcije LSS (Low, Slow and Small), tj. sposobnosti otkrivanja malih, sporih i niskoletećih ciljeva, uglavnom su učinkoviti kad su stacionarni, ali ne i kad su u pokretu. Kad je takva sposobnost potrebna, koristi se niz AESA (Active Electronically Scanned Array) antena. Tipičan je radar te klase Raytheonov KuRFS (Ku-band Radio Frequency System), koji su, primjerice, Američka kopnena vojska i Marinski korpus rabili ili rabe u bazama u Afganistanu i Iraku. I on je prvo bio dostupan samo u C-RAM inačici, da bi bio nadograđen i za dronove. Sad, povezan s kinetičkim i tzv. soft-kill sustavima, može djelovati i protiv rojeva dronova.

Britanski sustav AUDS (Anti-UAV Defence Systems) razvio je konzorcij tvrtki Blighter Surveillance Systems, Chess Dynamics i Enterprise Control Systems (ECS). Primarno dizajniran za suzbijanje malih dronova, AUDS se sastoji od Ku-band radara A400 za otkrivanje, stabiliziranog elektrooptičkog usmjerivača, infracrvenih i dnevnih kamera, softvera za praćenje ciljeva i sustava RF Inhibitor za ometanje zapovjedno-upravljačkih kanala drona.

Prema navodima konzorcija, AUDS je dostigao najvišu razinu tehnološke spremnosti 9 i prošao opsežnu procjenu vojnih i vladinih institucija, sudjelujući u 12 inozemnih testiranja. Dostupni podaci pokazuju da je sustav u stanju otkriti cilj na udaljenosti od deset kilometara i izvršiti potpuni proces otkrivanja, praćenja i onesposobljavanja za osam do 15 sekundi, što je operateru dovoljno da preuzme kontrolu nad dronom i prisili ga na slijetanje. Za AUDS je razvijen niz konfiguracija koje omogućuju njegovo postavljanje kao stacionarnog, polustacionarnog, privremenog sredstva ili na vozilo.

Američki Marinski korpus implementirao je laki integrirani sustav protuzračne obrane LMADIS (Light Marine Air Defense Integrated System), koji u jednoj od inačica kombinira taktički zračni radar RPS-42 izraelske tvrtke RADA sa sustavima za identifikaciju tvrtke Ascent Vision Technologies i SRC-ovim jammerom SkyCAP. Sustav je 2019. isporučen američkim mornaričkim snagama u Arapskom moru, a nedugo potom oborio je bespilotnu letjelicu koja se približila amfibijsko-jurišnom brodu USS “Boxer” u Hormuškom tjesnacu. Navodno je obaranje izvršio udar usmjerene energije, tj. laserska zraka.

Elektroničko izviđanje

Još jedan način obrane od dronova sustavi su za elektroničko izviđanje koji koriste presretanje protivničkih signala (Signal Intelligence – SIGINT) za otkrivanje karakterističnih signalnih aktivnosti dronova i njihovih upravljača. Dok obični SIGINT za analizu signala često zahtijeva veliku uključenost operatera, protudronske aplikacije oslanjaju se na automatsku obradu signala, koristeći umjetnu inteligenciju kako bi uočili elektronički odraz određenog drona.

Hydra RF “srce” je protudronskog rješenja tvrtke CerbAir. Riječ je o pasivnoj tehnologiji koja ne izaziva smetnje u okolnim mrežama (Foto: CerbAir)

Jedan je od vodećih proizvođača prijenosnih uređaja za protudronsko djelovanje na temelju SIGINT-a australski DroneShield. Njegov DroneGun Mklll kompaktna je laka naprava nalik na pištolj koja se rabi protiv malih bespilotnih letjelica. Može preuzeti upravljanje korisnim teretom bespilotne letjelice, onesposobiti ga poput eksploziva, no bez stvaranja uobičajene štete na dronu. Može prisiliti letjelice na vertikalno kontrolirano slijetanje ili ih vratiti na početnu točku, što pomaže u otkrivanju operatera. Radi na principu ometanja radiofrekvencije, što također ometa i bilo koji prijenos videozapisa uživo prema upravljačkoj konzoli letjelice pa operater drona ne može doći do željenih podataka. Na sličnom principu rade i drugi proizvodi te tvrtke (DroneGun Tactical, DroneCannon RW, DroneNode). DroneGun Mklll ima sposobnost istodobnog prekida signala letjelice u više frekvencijskih opsega, uključujući 433 MHz, 915 MHz, 2,4 GHz i 5,8 GHz, a također može ometati signale navigacijskih sustava uključujući GLONASS i GPS. Riječ je zapravo o prijenosnom ometaču mase 2,14 kg i dimenzija 640 x 410 x 220 mm. Zamjenjiva baterija (10.8VDC) može izdržati više od jednog sata aktivnog rada, odnosno osam sati u stanju mirovanja. DroneGun MkIII ima domet od oko 1 km.

Jedan je od prvih kupaca DroneShieldovih proizvoda Francuska: sustavi DroneGun Tactical mogli su se vidjeti prošle godine na pariškoj paradi povodom proslave Dana pada Bastille.

Amerikanci i Rusi

Zanimljivo je rješenje američke tvrtke Liteye Systems pod imenom SkyWall Patrol. Više je nalik na ručni protuoklopni sustav, no operateru doslovno omogućuje hvatanje drona u mrežu. Kako bi lansirao projektil do drona, nakon što ga je naciljao i “zaključao” ciljničkim sustavom SmartScope, uređaj koristi komprimirani zrak. Sustav se može brzo ponovno napuniti, omogućavajući jednom operateru višestruko djelovanje protiv dronova. Postoji pet različitih operativnih i vježbovnih punjenja, različitog dometa (najveći oko 100 m) i drugih značajki.

Ruska obrambena industrija intenzivirala je razvoj prijenosnog protudronskog oružja nakon operacija u Siriji. Na vojnoj vježbi Vostok 2018 viđeno je novo ručno protudronsko oružje REX-1, koje je kao dio grupe Kalašnjikov proizvela tvrtka ZALA Aero. Sustav se oslanja na sposobnost isključivanja komunikacije između drona i operatera te ometanje njegove autonomne navigacije. Dronovi se u tom slučaju ili automatski vraćaju na početnu poziciju ili padaju na tlo. Zanimljivo je da REX-1 može služiti i za zaustavljanje signala kojim se daljinski, bežično, aktiviraju improvizirane eksplozivne naprave. Podaci o specifikacijama pokazuju da djeluje na frekvencijama od 2,4 i 5,8 GHz, koje su obično povezane s telefonskim operaterima, kao i navigacijskim sustavima (GNSS) kao što su BeiDou, Galileo, GLONASS i GPS. Onemogućavanje GNSS signala može se izvršiti do radijusa od dva kilometra oko sustava, a ostale komunikacije blokirane su preko prednjeg luka od 30 stupnjeva do 500 metara. S masom oružja od 4,5 kg, dimenzijama sličnim puški i kundaku utemeljenim na zračnoj puški MP-514K, rukovanje je jednostavno.

Tijekom ruskog vojnog sajma Army-2019 predstavljena je nadograđena inačica REX-2, lakša i kompaktnija od prethodnika. Ukupna joj je masa tri kilograma, slična onoj standardnih jurišnih pušaka AK-74 ili M4 Carbine. REX-2 ima podesiv i sklopiv kundak i kompaktno kućište. Dimenzije su 500 x 70 x 220 mm, a opremljen je trima modulima za suzbijanje signala za frekvencije 2,4 i 5,8 GHz, kao i za suzbijanje satelitskog navigacijskog signala. Od dodatne opreme ima Picatinny šine za postavljanje optike i druge opreme.

Različite kombinacije

Neka rješenja spomenutog DroneShielda podrazumijevaju elektroničko rano upozoravanje kako bi se zaštitio pojedinačni vojnik ili mala postrojba. RfPatrol sličan je prijenosnom radiouređaju, no pruža situacijsku svijest o prisutnosti drona. U travnju 2020. predstavljena je nova inačica RfPatrol Mkll: manja, lakša i sposobnija od prethodnika, dometa četiri kilometra. Njezin pasivni prijamnik dizajniran je za otkrivanje komunikacije između drona i njegova operatera, uključujući upravljačke signale, telemetriju, podatke o lokaciji i videovezu koje dron prenosi nazad. RfPatrol Mkll ima načine “vidljiv” i “prikriven”, što može biti posebno korisno pripadnicima specijalnih snaga kad žele skriti svoju lokaciju.

Sustav Wingman 103 danske tvrtke MyDefence sličan je RfPatrolu. Uređaj radi autonomno, s unutarnjom ili višenamjenskom vanjskom antenom. Dok kontinuirano pregledava i traži upravljačke i videosignale drona, djeluje i kao detektor upozorenja na komercijalne dronove. Funkcija kontinuiranog skeniranja omogućava otkrivanje signala koji dron šalje prema operateru, često i prije nego što poleti sa zemlje.

Borbeno vozilo Stryker 8 x 8 konfigurirano za IM-SHORAD moći će ispaljivati rasprskavajuće streljivo 30 x 113 mm koje će se programirati za eksplodiranje u neposrednoj blizini letjelice (Ilustracija: Leonardo)

Kad rano upozorenje nije dovoljno, postrojbama trebaju protumjere za djelovanje protiv bespilotnih letjelica. Titan 3 američke tvrtke Citadel kompaktni je sustav koji autonomno otkriva, prepoznaje i uništava dronove. Može otkriti letjelice udaljene do tri kilometra, na visinama do 500 m iznad zemlje. Na toj nadmorskoj visini i 1500 metara udaljenosti, onesposobljava male dronove uskraćujući im upravljačke signale i videosignale, prisiljavajući ih da lebde i sigurno slijeću. Sustav to radi bez ometanja komunikacija i elektroničkih aktivnosti u blizini. Nedavno su ga koristile američke snage za specijalne operacije i mornarica.

Talijanska CPM Elettronica nudi niz različito konfiguriranih sustava protiv svih vrsta dronova upravljanih radiofrekvencijom ili GPS-om. Među njima su CPM-Watson i CPM-Wilson, laki ometači (jammeri) koji mogu prekinuti vezu između drona i operatera uključujući i nove generacije frekvencija. S druge strane, njihov CPM Owl višepojasni je DJI-120-4B ometač, posebno prilagođen za instaliranje na vrh kompleksnijeg sustava Guard-One, koji ima i prednje infracrvene senzore te kamere visoke razlučivosti. Guard-One formira i održava svojevrsne zone zabrane leta za daljinski upravljane dronove. Isporučen je talijanskom KoV-u i zračnim snagama te francuskoj žandarmeriji.

Teška kategorija

U “najteža” protudronska sredstva mogu se ubrojiti daljinski upravljane oružne stanice (RWS). I na tom se području našao DroneShield i razvio DroneCannon RW, ometač koji se montira na RWS-ove i ometa let s udaljenosti od 500 metara, prisiljavajući letjelice ili roj na lebdjenje ili polagano spuštanje. Operater će tad lako pogoditi cilj kinetičkim djelovanjem.

Izraelska tvrtka General Robotics ima u ponudi Pitbull AD (Anti-Drone), ultralaki RWS na koji se mogu instalirati strojnice u kalibru 5,56 i 7,62 mm. Mase 75 kg, otkriva i prati let svih vrsta bespilotnih letjelica te ih neutralizira paljbom. No, kako se može integrirati sa širokom paletom senzora, može i neutralizirati dronove preko radiofrekvencije.

Što se tiče streljiva velikog kalibra pogodnog za rušenje dronova, jedno od poznatijih je rasprskavajuća granata 40 x 53 mm. Za njemački Bundeswehr razvijen je zanimljiv komplet koji će se instalirati na oklopno vozilo Boxer. Dakle, imat će daljinski upravljanu oružnu stanicu Protector koja će djelovati protiv dronova kombinirajući radar 3. generacije Spexer i automatski bacač granata H&K 40 mm koji ispaljuje Rheinmetallovo rasprskavajuće streljivo. Deset takvih vozila trebalo bi biti nabavljeno za kontingent koji će 2023. biti temeljni element NATO-ovih Združenih namjenski organiziranih snaga vrlo visoke spremnosti (VJTF).

Izraelska tvrtka Elbit Systems razvila je sustav ReDrone dizajniran za otkrivanje, prepoznavanje, praćenje i neutraliziranje različitih vrsta dronova (Ilustracija: Elbit Systems)

Streljivo ATOM-40 mase 255 grama koje je razvio turski Aselsan ima tipičan učinak rasprskavajuće eksplozivne fragmentacije sa smrtonosnim polumjerom od pet metara. Ispaljeno iz bacača granata, leti brzinom od 240 metara u sekundi, a domet je 1500 metara, što se čini iznimno učinkovitim protiv jednog drona odnosno roja dronova.

Za ispaljenje rasprskavajućeg streljiva uvis mogu se rabiti i topovi. Američki Northrop Grumman razvio ga je u kalibru 30 x 113 mm i to za lančani top XM914, koji se može montirati na oružne stanice kao što je RIwP (Reconfigurable Integrated-weapons Platform) tvrtke Moog. Leonardo je taj sustav odabrao za integraciju na borbeno vozilo Stryker 8 x 8 konfigurirano za IM-SHORAD (Initial Maneuver Short-Range Air Defense). Moći će ispaljivati projektile koji će se programirati da eksplodiraju u neposrednoj blizini bespilotne letjelice.

Proširenje protuzračne obrane na malim visinama

Rheinmetallov Skyranger mobilni je PZO sustav vrlo kratkog i kratkog dometa instaliran na spomenuto vozilo Boxer. Na testiranjima provedenim 2018. u Švicarskoj pokazao je učinkovitost rasprskavajućeg streljiva AHEAD 35 x 228 mm (Advanced Hit Efficiency And Destruction), i protiv malih i protiv brzih dronova. U potrazi za potpunim rješenjem za suzbijanje UAV-a tvrtka je, između ostalih sustava, uvezala pretraživački radar X-TAR3D, oružnu stanicu Oerlikon Revolver Gun Mk3 koja ispaljuje AHEAD te, u slučaju da je potrebno tzv. soft-kill rješenje, presretač dronova Sentinel, koji može “uloviti” mali UAV u mrežu i tako uhvaćenog prizemljiti ga padobranom.

Francuski Thales razvio je sustav EagleSHIELD koji može neutralizirati dronove s udaljenosti od sedam kilometara. Koncept je usredotočen na letjelice klase 1, mase manje od 25 kg, uključujući neke mikro i minidronove koji mogu težiti manje od dva kilograma te imaju radarski presjek manji od 0,01 m2, a obično lete sporo, nisko i između objekata pa ih je teško otkriti. Thalesovo rješenje zasad je koncentrirano na soft-kill sredstva za suzbijanje, no moglo bi se integrirati u širi sustav kopnenog PZO-a. Ima i potencijal integriranja s više kinetičkih efektora, uključujući i laki višenamjenski projektil (Lightweight Multirole Missile – LLM) te raketni bacač RapidFire s rasprskavajućim streljivom 40 mm.

CerbAir, manji francuski startup, ima antidron koncept čije je “srce” Hydra RF, pasivna tehnologija koja ne izaziva nikakve smetnje u okolnim mrežama. Djeluje otkrivanjem komunikacije između bespilotne letjelice i operatera. Ovisno o potrebama kupaca, mogu se dodati sekundarne tehnologije, kao što su EO/IR, radar itd. Vlastiti algoritmi tvrtke CerbAir pronalaze dronove i njihove operatere te u stvarnom vremenu mogu prepoznati proizvođača i model. Posebno dizajniran program elektroničkih protumjera Medusa smjesta pokreće hitne procedure protiv dronova zaustavljajući ih na njihovim putanjama. Senzori sustava mogu se instalirati na zgrade (stacionarno rješenje), vozila (pokretno rješenje) ili se smjestiti u naprtnjaču (prijenosno rješenje). Zasad je poznato da CerbAir surađuje s francuskim oružanim snagama i kolumbijskim zračnim snagama.

Za kraj – laseri

Uništavač bespilotnih letjelica ne mora biti top ili projektil, nego laserski snop koji sve više postaje pravo oružje današnjice. Mnoge tvrtke i vojske već godinama rade na visokoenergetskom laserskom oružju, ali samo rijetki imaju sustave spremne za primjenu na terenu. Dok se ne razviju jači laseri, sadašnji se nameću kao protudronsko oružje, ali zasad za manje letjelice.

Raytheon je operativnim proglasio laki protudronski laser HELWS (High Energy Laser Weapon Systems). Postavljen na terensko vozilo Polaris MRZR, uparen je s Raytheonovim višespektarskim ciljničkim sustavom MTS. Američki Marinski korpus prošle je godine od Ministarstva obrane dobio odobrenje za uporabu na terenu, a ratno zrakoplovstvo naručilo je dva sustava za eksperimentalnu uporabu. Konačni je cilj da HELWS obara rojeve svih tipova letjelica, od malog drona do višenamjenskog borbenog aviona.

Drugi protudronski sustav temeljen na laseru, koji je nedavno završio testiranje, Rafaelov je Drone Dome-L. Laser snage 10 kW montiran je na vozilo i prema navodima izraelskog proizvođača sposoban je za nekoliko sekundi uništiti pokretne ciljeve – bespilotne letjelice na udaljenosti od nekoliko kilometara. Na nedavnim je testiranjima sustav u više navrata pokazao sposobnost usmjeravanja maksimalne snage na točku površine nekoliko četvornih centimetara s nekoliko kilometara udaljenosti kako bi uništio (spalio) dron u samo nekoliko sekundi.

REX-1 nije ograničen samo na djelovanje protiv dronova nego služi i za zaustavljanje signala kojim se aktiviraju improvizirane eksplozivne naprave. Nova inačica REX-2 (velika fotografija) lakša je i kompaktnija od prethodnika (Foto: ZALA Aero Group) (Foto: ZALA Aero Group)

Sustav se oslanja na radar i SIGINT za otkrivanje cilja. Zatim ga preuzima elektrooptički modul radi provjere i odabira točke ciljanja lasera. Laser se aktivira tek nakon što sustav potvrdi da je oznaka za fino praćenje na cilju.

Budući da laseru treba samo nekoliko sekundi da se nosi sa svakom metom, protivnik će možda pokušati svladati lasersku obranu povećanjem broja ciljeva ili dodavanjem mamaca na dron. Algoritmi Drone Domea pripremaju se za takve slučajeve uzimajući u obzir različite ciljne prioritete i uporabu više lasera, što će mu omogućiti da se nosi s rojevima dronova.

Druga velika izraelska tvrtka, Elbit Systems, razvila je sustav ReDrone dizajniran za otkrivanje, prepoznavanje, praćenje i neutraliziranje različitih vrsta dronova. Sustav može precizno odrediti značajke drona i smjer iz kojeg djeluje njegov operater, dok napredni sustav detekcije pruža zaštitu perimetra od 360 stupnjeva i situacijsku svijest u stvarnom vremenu. Može se istodobno boriti protiv nekoliko dronova. Nakon što otkrije dron, ReDrone prekida komunikaciju drona s njegovim operaterom, blokira njegove radijske i videosignale i GPS pozicioniranje podataka te ga preusmjerava izvan pravca djelovanja.

Kako dronovi postaju sve sofisticiraniji, a njihova se nabava i uporaba povećavaju, i proizvođači specijaliziranih protudronskih sustava pokušavat će ostati korak ispred u otkrivanju i neutraliziranju prijetnji koje dolaze od pojedinačnih dronova ili njihovih rojeva. Koji će se smjer razvoja pokazati najboljim? Odgovor na to ne postoji jer razvoj dronova iznimno je brz, sve su jeftiniji, a broj načina njihove uporabe kojima mogu ugroziti ljude i infrastrukturu raste jednakom brzinom. Mali dronovi zahtijevat će jedna, a velike bespilotne letjelice dizajnirane za udare najrazornijim projektilima druga rješenja, bliskija klasičnom vojnom PZO-u. Soft-kill, mreže, radari, algoritmi, topnička zrna, rakete, laseri… sve ima svoje mjesto na tržištu protumjera.


Dron protiv drona

Američki Raytheon dronovima želi suprotstaviti drugi dron, nazvan Coyote. Ispaljuje se iz različitih lansera, a sastoji se od male bojne glave, RF tragača i senzora za mjerenje udaljenosti, što mu omogućuje približavanje ciljanom objektu i njegovo uništenje. Nova inačica, poznata kao Coyote Block 2, opremljena je naprednijim senzorom i naprednijom bojnom glavom pa može oboriti i veće bespilotne letjelice.

Ivan GALOVIĆ