Oružane snage RH pokazale visok stupanj transparentnosti

“Zadovoljni smo onim što smo vidjeli i stupnjem transparentnosti koji su pokazale Oružane snage RH jer posjet ispunjava ne samo pisani dio sporazuma, nego je i organiziran u duhu sporazuma,” rekao je glasnogovornik promatrača švicarski brigadir Hans Lüber i dodao da je Hrvatska uzoran primjer u ispunjavanju ciljeva Bečkog dokumenta 2011.

Predstavnici zemalja članica OESS-a, potpisnica Bečkog dokumenta 2011., boravili su u organizaciji Ministarstva obrane od 3. do 6. listopada u posjetu Republici Hrvatskoj. U sklopu posjeta boravili su 4. listopada u 93. zb “Zemunik”.
Zapovjednik baze brigadir Karol Lučan održao im je 3. listopada prezentaciju o 93. zb “Zemunik”. Predstavnici članica OESS-a u samoj su bazi imali priliku promatrati svakodnevne i redovite aktivnosti djelatnika baze i njihovu obuku, posjetiti Zrakoplovno-tehničku bojnu, Protupožarnu eskadrilu, Eskadrilu helikoptera, Eskadrilu aviona, Pukovniju protuzračne obrane i Središte za obuku. Nazočili su također kratkom letačkom programu akrogrupe “Krila Oluje”, zatim taktičko-tehničkom zboru te razgovarali s pilotima, časnicima, dočasnicima i vojnicima.
Brigadir Bosiljko Mijatović, voditelj prateće ekipe RH, rekao je kako svaka članica potpisnica Bečkog dokumenta 2011. ima obvezu provesti takav posjet zračnoj bazi i vojnim objektima. “Ovdje imamo 30 promatrača iz 21 zemlje, a cilj posjeta je da vide radni dan u postrojbi i razgovaraju s ljudima te na kraju daju zajedničku ocjenu. Ta ocjena govori o povjerenju i suradnji među članicama,” istaknuo je brigadir Mijatović.
Kao glasnogovornik promatrača, koji tijekom posjeta istupa u njihovo ime, izabran je švicarski brigadir Hans Lüber koji je nakon posjeta izrazio zadovoljstvo stupnjem transparentnosti koju su pokazale Oružane snage RH. “Zadovoljni smo onim što smo dosad vidjeli jer posjet ispunjava ne samo pisani dio sporazuma, nego je i organiziran u duhu sporazuma,” rekao je brigadir Lüber i dodao da je Hrvatska uzoran primjer u ispunjavanju ciljeva Bečkog dokumenta 2011.
Nakon posjeta 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, predstavnici članica OESS-a obišli su i vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja. Nakon uvodne prezentacije o poligonu i Središtu za borbenu obuku, pratili su vježbu s bojnim gađanjem te razgovarali s njezinim sudionicima. Na Slunju su razgledali i taktičko-tehnički zbor na kojem su bila izložena sredstva koja Oružane snage koriste u terenskim uvjetima kao i ona koja sastavnice Zapovjedništva za potporu koriste za logističku potporu te su se upoznali i s proizvodima nekih od tvrtki hrvatske vojne industrije.
Službeni posjet predstavnika OESS-a počeo je 3. listopada u hotelu “Falkensteiner” u Zadru pozdravnim riječima i izlaganjima pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku Nikole Brzice i predstavnice MVEP-a Jasne Lučko. U uvodnom je obraćanju pomoćnik ministra Brzica prisutnima zaželio dobrodošlicu u ime MORH-a. “Ovaj događaj okuplja respektabilne stručnjake iz područja kontrole naoružanja i uvjeren sam da će dani pred nama potvrditi našu predanost transparentnosti, otvorenosti i odnosima temeljenima na povjerenju,” poručio je Brzica. Održana je također prezentacija Oružanih snaga RH te zasebno prezentacije o HKoV-u te HRZ-u i PZO-u.
Posjet je organiziran u okviru obveza Republike Hrvatske kao zemlje potpisnice tog dokumenta, a takvi redoviti posjeti predstavnika članica OESS-a vojnim objektima predviđeni su u cilju promicanja međusobnog povjerenja i transparentnosti.


Bečki dokument 2011. je politički obvezujući dokument za sve članice OESS-a. S pomoću tog dokumenta razvijaju se i unapređuju mjere za izgradnju povjerenja i sigurnosti. Republika Hrvatska je kao aktivna sudionica Bečkog dokumenta (BD) svojim dosadašnjim sudjelovanjem izvršila više od 100 različitih aktivnosti na teritoriju drugih zemalja članica, dok je u isto vrijeme na teritoriju RH prihvaćeno više od 50 različitih vrsta inspekcija. Sustav verifikacije BD-a predvidio je dvije vrste inspekcija koje zemlje članice mogu međusobno provoditi. Jedan je oblik verifikacije inspekcija specificiranog područja, a drugi je oblik evaluacijski posjet tijekom kojeg se provodi inspekcija točno određene postrojbe.


Petra Kostanjšak, Snimili Tomislav Brandt, Josip Kopi