Oslobođene Kusonje

Na hladni Božić 25. prosinca 1991. oslobođene su zloglasne Kusonje. Nakon nepuna četiri mjeseca od zasjede u tom zapadnoslavonskom selu konačno su se stekli uvjeti za rasvjetljavanje nepoznate sudbine bjelovarskih branitelja i policijskih pripravnika stradalih na blagdan Male Gospe 8. i 9. rujna 1991.

Prsluk maloljetnog branitelja N. L. s vezenim grbom grada Zagreba. (Iz fundusa Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar)

Epska priča o zasjedi u Kusonjama u kojoj su poginuli pripadnici A satnije Zbora narodne garde iz Bjelovara i dvojica policajaca pripravnika u rujnu 1991. godine doživjela je i svoju ekranizaciju. Međutim priča o zadaći Alfa u okviru akcije Orkan 1991. i operaciji Papuk 1991., koje su se odvijale paralelno s oslobađanjem Kusonja kao i priča o samom oslobađanju Kusonja, nije toliko poznata. Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar od samog je osnutka vezan uz dva dragocjena predmeta tad maloljetnog purgera N. L. koji je donirao svoj prikrivni prsluk s oznakom i grbom grada Zagreba i ispaljeni ručni raketni bacač M80 Zolja. Riječ je o prsluku kupljenom u jednom zagrebačkom Army shopu jer je u to vrijeme do primjerka vlastite prikrivne odjeće bilo vrlo teško doći. Na desnom džepu prsluka ušiven je grb Zagreba jer, kako govori naš sugovornik, u slučaju njegove pogibije znalo bi se da je to “zagrebački dečko”. Maloljetni branitelj sudjelovao je u akciji oslobađanja sela Kusonja na Božić 25. prosinca 1991., a taj mu je događaj obilježio ratne dane jer je upravo on uputio prvu raketu u Kusonje i to iz bacača M80 Zolja. Iako ne pomišljajući na to da će kontejner raketnog bacača postati povijesni događaj, nakon ispaljene rakete odlučio je vratiti čepiće za uši u džepić na remenu ispaljenog raketnog bacača, a bacač nositi sa sobom cijelu akciju. Kasnije je, kaže sugovornik, nakon dolaska u Zagreb i dalje sredstvo nosio na ramenu i potom ga spremio u svoj dom. Danas se prsluk i kontejner Zolje čuvaju u Muzeju Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar kao sudionici jednog zaista simboličnog događaja. Sudbina branitelja stradalih u zasjedi u Kusonjama konačno je rasvijetljena u siječnju 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su nedaleko od Kusonja na Rakovu potoku u veljači 1992.

Tekst i foto: Marin Sabolović