Osma obljetnica ustrojavanja

Gardijska motorizirana brigada (GMTBR) 1. je travnja u Kninu obilježila osmu obljetnicu ustrojavanja.Svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Mate Ostović i zapovjednik 93. zb HRZ-a i PZO-a brigadir Karol Lučan te predstavnici civilnih institucija, udruga ratnih veterana gardijskih brigada te brojni uzvanici i gosti.

Čestitajući obljetnicu, general Ostović naglasio je kako je riječ o jednoj od dviju brigada koja je temelj snage i oružane moći HKoV-a, te kako GMTBR spremno ispunjava zadaće – od obrane nacionalnog teritorija, davanja snaga za međunarodne operacije do pomoći civilnim institucijama zemlje. Najavivši daljnje ulaganje u opremanje Brigade potrebnom opremom, vozilima i sredstvima, te ističući važnost stalnog ulaganja u razvoj mladih časnika, dočasnika i vojnika, general Ostović na kraju je rekao: ”Čestitam vam na svemu onome što ste do sada postigli, a postigli ste puno, i kao zapovjednik HKoV-a uvjeren sam da će brigada i svi njezini sastavni dijelovi i dalje biti ponos HKoV-a i ponos Oružanih snaga RH.” 
Obraćajući se okupljenima u Domu HV-a u Kninu, domaćin zapovjednik Brigade brigadni general Boris Šerić naglasio je kako je GMTBR čuvar tradicije četiriju ratnih gardijskih brigada: Tigrova, Gromova, Vukova i Pauka čijih je 814 pripadnika dalo živote u Domovinskom ratu, dvadeset pripadnika se još uvijek smatra nestalima, a ranjenih je bilo više od 3000. Utemeljena na požrtvovnosti i domoljublju tijekom rata, ova je brigada danas najveća postrojba HKoV-a, dobro opremljena i dobro uvježbana u svim segmentima. ”GMTBR neprekidno i intenzivno radi na usavršavanju, razvoju postojećih znanja te usvajanju i razvoju novih sposobnosti potrebnih za provedbu dodijeljenih zadaća,” istaknuo je general Šerić najavljujući brojne aktivnosti i izazove koji stoje pred ovom brigadom.
U sklopu programa obilježavanja obljetnice izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće kod Spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95“, a misu je u crkvi svetog Ante u Kninu predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić.

Tekst i foto: L. Puljizević