Podmornica “Kalvari” dostavljena indijskoj mornarici

Brodogradilište Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) dostavilo je 21. rujna indijskoj mornarici prvu od šest dizelsko-električnih podmornica klase Kalvari izgrađenu po licenciji francuskih podmornica klase Scorpène. “Kalvari” je porinuta u listopadu 2015., a pokusne plovidbe i ostala ispitivanja započela je u svibnju 2016. U ožujku ove godine uspješno je ispaljen protubrodski projektil Exocet SM39 Block2.

(Foto: Indian Navy)

Podmornica može dosegnuti najveću podvodnu brzinu od 20 čvorova i smjestiti posadu od 31 člana, uključujući šest časnika. Klasa će nakon uvođenja u operativnu uporabu činiti jezgru flote konvencionalnih podmornica i zamijeniti zastarjele podmornice klasa Sindhughosh i Shishumar.
Druga podmornica u klasi, imena “Khanderi”, otplovila je 1. lipnja iz luke Mumbai prema otvorenom moru kako bi započela prvu seriju brodograđevnih pokusnih plovidbi. Primjerice, prvi se put ozbiljno ispituje njezin pogonsko-propulzijski sustav. “Khanderi” je porinuta u siječnju 2017., a uvođenje u operativnu uporabu očekuje se početkom 2018. Preostale četiri podmornice trebale bi stizati u godišnjim intervalima, ali program kasni gotovo pet godina.

Maja PTIĆ GRŽELJ