Pogled u daljinu

Tečaj za prednje topničke motritelje u organizaciji Topničko-raketne pukovnije HKoV-a trajao je pet tjedana, a instruktore i polaznike posjetili smo prije bojnog gađanja

Unatoč danima intenzivne obuke i uvježbavanja, u očima laika kod topničkih obuka i vježbi sve se obično svodi na završni dio i bojno gađanje. Međutim, Hrvatski vojnik ”razbio je kolotečinu“ i napravio iznimku. Tečaj za prednje topničke motritelje u organizaciji Topničko-raketne pukovnije HKoV-a trajao je pet tjedana, od 12. listopada do 13. studenog, a instruktore i polaznike posjetili smo u jednoj od ranijih faza tečaja, prije gađanja na kojem polaznici svojim informacijama i proračunima navode bitnice na ciljeve te snose velik dio zasluga i odgovornosti za njihovu preciznost.

Vojno vježbalište ”Lepirac“ naslonjeno je na bjelovarsku vojarnu ”Bilogora“. Zahvaljujući poziciji, infrastrukturi, konfiguraciji terena i površini od 200 hektara pogodno je za tečaj, na njemu se mogu provesti svi dijelovi obuke osim bojnog gađanja. Zanimljivo, događaj je međunarodni: uz deset polaznika iz Hrvatske vojske tu je i četvorka iz Vojske Crne Gore.

”Savršeno su se uklopili, u svim detaljima, od zapovijedi, postrojavanja, preko svakodnevnih aktivnosti, svi polaznici djeluju kao jedan tim. Motiviranost svih polaznika je velika, zapravo se podrazumijeva jer je prijava dragovoljna,” kaže nam voditelj tečaja satnik Igor Matijašić.

Kako prolazimo kraj polaznika iz HV-a, vidimo da imaju različite kape, beretke i oznake. Obuka je namijenjena svim granama i rodovima: cilj je da navođenje topništva postane temeljna vojna zadaća, da bilo koji pripadnik HV-a može u nekom trenutku pozvati vatru. ”Poziv za vatru osnovno je što svaki vojnik treba znati. U pripremi je uvođenje ‘vojničke kartice’ u kojoj vojnik ima navedene osnovne podatke za poziv za vatru,” nastavlja Matijašić.

Dvočlani motriteljski timovi
Tijekom obuke instruktori su najviše koncentrirani na opsežnu topografiju. Polaznici su podijeljeni u dvočlane motriteljske timove i tijekom našeg obilaska svi dijele jednu gestu: pogled u daljinu. Služe se i različitim optičkim napravama, zemljovidima i računskim tablicama. Ovisno o radnji koju poduzimaju, neki tek stoje na otvorenom, a neki su se zavukli na lokacije koje skriva šareni jesenski krajobraz. Instruktori su uvijek tu negdje, spremni za provjeru, savjet ili odgovor. Jedan od njih je i nadnarednik Goran Kovač, koji je topnik već 17, a instruktor 13 godina. Zadovoljan je polaznicima, misli da su generacije koje dolaze tehnički i informatički sve potkovanije.

Svoj posao opisuje vrlo jednostavno: ”Mnogi polaznici već imaju iskustva, a svi na neki način ovo što radimo već ‘imaju u glavi’, pa je naš posao da im sve poslažemo u jednu povezanu cjelinu, da iz njih izvučemo najbolje.” Vrlo je zanimljivo što se budućim prednjim topničkim motriteljima želi pokazati da do postavljenog cilja mogu doći na više načina. ”To znači da mogu djelovati bez zastoja, to je potrebno ako bilo koji tehnički sustav ne bude na raspolaganju,” nastavlja dočasnik.

Na tečaju se radi i na računalima, na simulacijskom sustavu VBS. ”Ukratko, sve procedure ponavljamo desetke puta, tako da polaznici dobivaju sigurnost, znaju sve što treba napraviti i tako će biti spremni za bojno gađanje,” zaključuje nadnarednik Kovač.


RIJEČ POLAZNIKA
Poručnik Ivan KATUŠA, Topničko-raketna bojna Gardijske mehanizirane brigade
Tečaj ispunjava naša očekivanja, kod instruktora se vidi visoka razina iskustva koju im donose godine u sustavu. Pripremam se za 9. kontingent HV-a u Poljskoj i jako će mi dobro doći za obnašanje dužnosti zapovjednika Izvidničke desetine, što će biti najveći izazov u mojoj karijeri. Činjenica da radimo zajedno s pripadnicima Vojske Crne Gore pozitivno je iskustvo vezano uz međunarodnu suradnju.

Skupnik Ivan ČUBEL, Topničko-raketna bojna Gardijske mehanizirane brigade
Na dužnosti sam zapovjednika desetine za rukovanje vatrom i ovaj tečaj mi je itekako potreban. Najzadovoljniji sam sa stečenim znanjem iz topografije, ovdje smo naučili sve, od početka do kraja, najviše zahvaljujući izvrsnim instruktorima.

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto Mladen ČOBANOVIĆ