Buduće vođe Hrvatske vojske obuku okrunili hodnjom do Knina

Od vas se očekuje da novostečena znanja i vještine prenosite svojim kolegama i ugradite u svoje postrojbe. Samo visokomotiviran, obučen i kompetentan vođa koji vodi osobnim primjerom može biti uzor svojim vojnicima, a nadređenima uzdanica i potpora…istaknuto je na svečanoj dodjeli diploma polaznicima 1. naraštaja obuke za razvoj vođa

Polaznici 1. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” zajedno s djelatnicima Središta krenuli su 2. studenog u ranim jutarnjim satima iz vojarne “Josip Jović” u Udbini na dvodnevnu hodnju do Knina. Ova hodnja pripadnika Hrvatske vojske vrhunac je njihove zahtjevne šestotjedne obuke koja je započela 28. rujna, a na trasi dugoj 88 kilometara prolazili su  područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Po dolasku u Gračac, nakon prijeđenih 35 kilometara, zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” brigadir Tomislav Kasumović kazao je kako je ova obuka još inovativnija i zahtjevnija od prethodnih te su na njoj psihofizička otpornost polaznika, borbene vještine te vještine vođenja podignute na još višu razinu.

Naime, dosad su provedene dvije pilot-obuke koje su se analizirale i  nadograđivale da bi naposljetku rezultirale još kvalitetnijim pristupom, a obuka  bila još izazovnija i sadržajnija. Prvi dočasnik Središta časnički namjesnik Mato Bjelovarac dodao je kako je ovaj put obuka bila teža i zbog loših vremenskih uvjeta koji su ih pratili no ni u jednom trenutku nije bilo popuštanja. O zahtjevnosti obuke govori i podatak da je od 102 prijavljena kandidata strogom selekcijom i provjerama odabrano njih 56, no tempo obuke bio je takav da je na posljetku tek 40 najboljih došlo do njezina kraja, hodnje kojom će je zaokružiti.

Dodjela diploma

“Hodnja  je kruna njihove obuke i motivacije ne nedostaje, a dolazak u Knin za sve je polaznike velika čast, na to smo svi zajedno ponosni, ali i ponizni u isto vrijeme. U Knin ne dolazi onaj tko mora, nego onaj koji želi i zato ne sumnjam da će svi polaznici uspješno završiti hodnju,” rekao je brigadir Kasumović na kraju prehodane četvrte dionice.

Prenoćili su u taboru u Otriću, negdje na pola puta hodnje, a nastavili već iduće jutro, pomalo umorni, žuljevitih nogu i bolnih mišića, ali odlučni nastaviti do cilja. Što su se više bližili Zvonimirovu gradu riječi vojničkih koračnica sve su se glasnije orile, hod postajao čvršći, odrešitiji…

Zvonjava crkvenih zvona najavila je njihov ulazak u Knin, a potom i dolazak na Kninsku tvrđavu gdje su im diplome i značke o uspješno završenoj obuci uručili izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH zamjenik načelnika GS-a general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas te 1. dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

Ciljana obuka

General-pukovnik Siniša Jurković s ponosom je istaknuo kako se u Središtu za razvoj vođa “Marko Babić” ciljanom obukom razvijaju motivirani, obučeni i sposobni vođe koji će pridonijeti razvoju sposobnosti i spremnosti Hrvatske vojske. Podsjetio je na legendarnog vukovarskog branitelja i zapovjednika Marka Babića te je mlade hrvatske vojnike koji su završili ovu obuku pozvao da im on bude uzor u svladavanju vojničkih izazova. “Pokazali ste da imate sva potrebna znanja, sposobnosti i vještine koje moraju krasiti svakog vođu,” istaknuo je general Jurković te ujedno zahvalio instruktorima i obučavateljima koji su iznimno važna karika u lancu obuke. General-pukovnik Boris Šerić novim je vođama HV-a poručio kako je budućnost Hrvatske vojske u njihovim rukama. “Od vas se očekuje da novostečena znanja i vještine prenosite svojim kolegama i ugradite u svoje postrojbe. Samo visokomotiviran, obučen i kompetentan vođa koji vodi osobnim primjerom može biti uzor svojim vojnicima, a nadređenima uzdanica i potpora,” istaknuo je general Šerić.

Na kraju svečanosti proglašen je i najbolji polaznik obuke poručnik Josip Domagoj Župić koji je nagrađen samokresom HS s posvetom.

Zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” brigadir Tomislav Kasumović

Iznimno sam zadovoljan ovim naraštajem polaznika, tijekom obuke pokazali su iznimnu motivaciju i želju. Zanimljivo je da među njima nema ni jednog sudionika Domovinskog rata i za njih je značaj ovakve obuke i dolazak na Kninsku tvrđavu višestruk. Ovom obukom želimo izgraditi osobu visokog osobnog integriteta, osobu koja će voditi osobnim primjerom, koja neće reći da se nešto ne može ili da je teško. Cilj nam je stvoriti vođu koji će prvi napraviti ono što traži od svojih vojnika i u kojeg će oni imati povjerenja.

Najbolji polaznik poručnik Josip Domagoj Župić, 3. mehanizirana bojna Pauci

Nisam ovo očekivao jer svi smo radili zajedno kao tim, no velika mi je čast i zahvaljujem svim svojim kolegama što su od nas 40 baš mene izabrali kao najboljeg polaznika. Izbor za najboljeg polaznika prolazio je trostruki filtar i to psihološku procjenu, izbor instruktora i izbor kolega i do samog dolaska na tvrđavu nismo znali tko je najbolji polaznik. Na obuci smo svi dali sve od sebe, no mislim da su moji kolege u meni prepoznali onu osobu s kojom bi išli u najkritičnije zadaće.

Polaznica obuke poručnica Marija Bortek, 2. mehanizirana bojna Gromovi

Na obuku sam se prijavila jer smatram da bi je trebao proći svaki zapovjednik do razine zapovjednika voda. Bila je zahtjevna i oni koji nisu bili psihički i fizički pripremljeni nisu je uspjeli proći. Bilo mi je teško kao i svima, ali to ne znači da je ne može proći i osoba ženskog spola, ali razmišljala sam kako je tek bilo našim braniteljima pa ako su oni izdržali, možemo i mi.


Na temeljima iskustava iz Domovinskog rata

Središte za razvoj vođa “Marko Babić” u Udbini ustrojeno je po uzoru na Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika  ”Damir Tomljanović Gavran“ koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000. godine, a čiji je idejni začetnik bio umirovljeni general Ante Gotovina.

Središte je smješteno u vojarni ”Josip Jović“ u Udbini,  ustrojstveno se nalazi u sklopu Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske, a svečano je otvoreno 13. rujna 2019.

Namjena Središta je, na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a uvažavajući nove izazove i potrebe, ciljanom obukom razvijati visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja. Sustav obučavanja usmjeren je na njihove borbene vještine, sposobnost vođenja i psihofizičku izdržljivost. Poseban naglasak u obuci bio je na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja. Znoj štedi krv, slogan je Središta pod kojim su se uvježbavali i vojnici u Šepurinama.


ČETIRI FAZE OBUKE

Prva faza – faza prihvata, zaduživanja opreme i upoznavanja s obvezama i odgovornostima te obučnim sadržajima i organizacijom života i rada tijekom obuke.

Druga faza – faza prilagodbe kako bi se stvorila jasna predodžba o trenutačnim sposobnostima polaznika i odredio smjer cjelokupnog obučnog procesa.

Treća faza – faza intenzivne obuke sa završnom vježbom. Ovo je razdoblje glavni dio obuke u kojoj je naglasak na obučnim sadržajima pomoću kojih se razvijaju borbene vođe, stavljajući ih u ulogu vođa skupine, zapovjednika desetine, zapovjednika voda te prvog dočasnika voda. Završna taktička vježba traje 48 sati.

Četvrta faza – završna hodnja od Udbine do Knina u trajanju od 36 sati. Na trasi dugoj 88 km sudionici prolaze područja triju županija: Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske. Ona je vrhunac obuke, a polaznicima se pridružuju i djelatnici Središta za razvoj vođa.

Vesna Pintarić

Foto: Mladen Čobanović