Pokusne plovidbe saudijske korvete

(Foto: Navantia)

Španjolski brodograditelj Navantia počeo je seriju pokusnih plovidbi prve korvete klase Avante 2200 namijenjene saudijskoj mornarici. Tvrtka će za Saudijce izgraditi ukupno pet korveta na temelju ugovora vrijednog 1,8 milijardi eura potpisanog u travnju 2018. Serija pokusnih plovidbi, odnosno ispitivanja, trajat će gotovo dva mjeseca i bit će podijeljena na dva dijela: brodograđevna i primopredajna ispitivanja. Aktualna ispitivanja trajat će oko dva tjedna uz sudjelovanje oko 140 djelatnika od kojih je četrdesetak inženjera različitih struka.
Na ispitivanjima rade djelatnici brodogradilišta Navantia, partnera iz industrije, brodskog registra Lloyds i velikih tvrtki − dobavljača opreme. U procesu sudjeluju i pripadnici saudijske i španjolske mornarice.
Po završetku ispitivanja prva će korveta u klasi, imena Al-Jubail i porinuta u srpnju 2020., prije same dostave naručitelju proći i ugradnju te integraciju borbenog sustava.
Osnovne su brodograđevne značajke plovila klase Avante istisnina 2200 t, duljina preko svega 104 m, širina 14 m i najveća brzina 25 čvorova, kao i smanjena radarska zamjetljivost trupa i nadgrađa. Projektirana su za zadaće kao što je ophodnja u isključivom gospodarskom pojasu, zaštita plovnih putova, prikupljanje podataka, zaštita okoliša, prevencija krijumčarenja, pružanje humanitarne pomoći te operacije traganja i spašavanja. Temeljno naoružanje činit će pramčani top kalibra 76 mm, topnički sustav Oerlikon kalibra 35 mm i dvije strojnice. Na korveti će biti mjesta za ukupno 102 osobe, od kojih su 94 članovi posade. Venezuela je nabavila četiri broda te klase.

Maja PTIĆ GRŽELJ